Registrera dig eller logga in här!

 

Som registrerad gäst på White Guide, Guiding guest, kan du läsa hela restaurang- och caférecensioner. Dessutom har du möjlighet att själva bedöma och lämna egna recensioner.

White Guide

2017 års priser och utnämningar

2017 års priser och utnämningar
6 mar 2017

WHITE GUIDE: White Guide hyllar de restauranger, företag och personer som presterat eller presenterat upplevelser utöver det vanliga under året. Med våra upplevelsepriser vill vi också hylla alla trogna restauranggäster vilka är White Guides egentliga uppdragsgivare. Utan gäster vore alla ansträngningar i kök, vinkällare och matsalar förgäves. Och vår guide utan mening.

Årets Bästa Restaurang – Restaurangkultur & Gastronomi

Årets vinnare i bedömningsgrenen Restaurangkultur ger en helgjuten restaurangupplevelse i absolut världsklass och en bländande matupplevelse i Global Mästarklass. Vinnaren kvalificerar sig genom sin totalpoäng och om flera restauranger skulle prestera på samma nivå avgör matpoängen. Med utmärkelsen premierar White Guide höjdpunkten i svensk restaurangkultur just nu.

Årets vinnare i bedömningskategorin Gastronomi ger en bländande matupplevelse i absolut världsklass och en restaurangupplevelse i Global Mästarklass. Vinnaren kvalificerar sig genom sin matpoäng och om flera restauranger skulle prestera på samma nivå avgör totalpoängen. Med utmärkelsen premierar White Guide höjdpunkten i svensk gastronomi just nu.

  • Esperanto, Stockholm.
    För att med en till synes outtömlig skaparkraft ta sin finstämda multisensoriska värld vidare i ständigt nya uttryck på en makalös tekniknivå, och dessutom ha lyft hela restaurangupplevelsen till en harmonisk helhet som balanserar lyhörd finess i serviceleveransen med ett hjärta som bultar allt tydligare.

Årets Stjärnskott – i samarbete med Martin & Servera
Med utmärkelsen Årets Stjärnskott premieras nykomlingar på stjärnhimlen, men allt annat än supernovor med kort brinntid. De stjärnskott som premieras bjuder redan från start på säker och avancerad matlagning i kombination med hög nivå på helhetsupplevelsen.

  • Adam/Albin, Stockholm.
    För att ha skapat ett en ny gastronomisk tillflyktsort, där stämningen står lika högt i tak som mumsigheten i rätterna och där det bästa av internationellt tävlingskockeri görs tillgängligt i en generös social cocktail.

Årets Banbrytare
Årets Banbrytare är en utmärkelse som hyllar förnyelse. Den ges till en satsning som tagit ett radikalt grepp inom det gastronomiska eller innoverat restaurangkulturen, vilket resulterat i en annorlunda och njutbar restaurangupplevelse med fortsatt potential. Med utmärkelsen Årets Banbrytare premierar White Guide en intressant utvecklingslinje i svensk restaurangvärld just nu.

  • TakeOver.
    För att med en smart pop-up-turné lyft fram och skapat efterlängtad buzz kring kvinnliga förebilder i restaurang- köken, med några av Sveriges främsta kockar vid grytorna.

Årets Serviceupplevelse – i samarbete med Lavazza
Med utmärkelsen Årets Serviceupplevelse premieras en restaurang som bidragit till att berika och utveckla servicekulturen. Hela serviceuppläggets idé och genomförande; omhändertagandet av gästen, kunskapen om mat och dryck och hur den förs över, liksom rätt tonträff i tilltal, från bordsbokning till avtackning, är alla viktiga moment i en stor serviceupplevelse.

  • Daniel Berlin Krog, Skåne Tranås För att lägga minst lika stor vikt vid personlighet som formell service och därmed skapa en inkluderande fristad där gastronomi, värdskap och värme står i centrum och alla, även gästerna, är delaktiga i showen.

Årets Merroir Award – i samarbete med Norges Sjømatråd
Med utmärkelsen premieras en restaurang, där råvaror från marina miljöer och matlagning med marint tema excellerat under året. Syftet är att främja hållbart nyttjande av fisk, skaldjur och grön sjömat och lyfta fram de smakegenskaper som är förknippade med identifierade ursprung.

  • Oaxen Krog, Stockholm.
    För att ständigt utforska våra vatten, bryn och stränder efter det oupptäckta och det underutnyttjade, som bjuder på stora smakupplevelser och god näring utan att känsliga bestånd och sköra vattenmiljöer hotas..

Årets Terroir Award – i samarbete med Coop
Med utmärkelsen premieras en restaurang, som förnyat och eller fördjupat förhållningssättet till råvaror från växtriket med hänsyn till ursprung, smakkvalitet och hållbarhet. Priset hyllar kraften i mångfald och den rikedom som olika ursprung och karaktärer bidrar till på våra matbord – liksom i våra liv.

  • Fotografiskas Restaurang, Stockholm.
    För att ge ödmjuka baljväxter och grönsaker ömsinta makeovers och få dem att uppnå sin inneboende superstjärnestatus – här flyttas ständigt gränserna för det hållbara, vegetabiliska köket – utan att skriva någon på näsan.

Årets Värt en Resa
Med utmärkelsen Årets Värt en Resa premieras en restaurang där arbetet i gastronomins tjänst och nivån på helhetsupplevelsen lockar till sig långväga gäster. Såväl den lilla krogen på landsbygden som de lyxigare säsongs- och storstadsrestaurangerna kan vara resan värd.

  • Hörte Brygga, Skivarp
    För att ha skapat en välkomnande och spännande lokal matscen i ständig förändring med charm, personlighet och knivskarp fokus på råvaror i säsong dit vi ständigt vill komma tillbaka.

Årets Hjärtekrog
Med utmärkelsen Årets Hjärtekrog vill vi hedra en krog där det är särskilt gott att vara. Givetvis handlar det om mat och dryck, men det kan också vara stämningen, miljön eller bara något som ”sitter i väggarna” – något genuint och sympatiskt som får oss att må extra bra och som lockar till ständiga återbesök.

  • Petersons Krog, Käringön
    För att med aldrig sinande entusiasm och stor charm i över tjugo år förverkligat våra drömmar om äkta skärgårdsgemyt. Här är gött att vara!

Årets Vinupplevelse – i samarbete med Champagne Bollinger
Med utmärkelsen Årets Vinupplevelse premieras en restaurang som under året utmärkt sig genom ett ambitiöst arbete med vin där urval, hantering, mat- och vinmatchning samt förmågan att förmedla kunskap alla är viktiga delar.

  • Krakas Krog, Katthammarsvik
    För att med stort kunnande och smittande passion ha utvecklat ett uppseendeväckande bra vinarbete till ännu högre höjder med klockrena vinmatchningar och en vinlista som alltid ligger rätt i tiden.

Årets Ölupplevelse – i samarbete med Galatea
Med utmärkelsen Årets Ölupplevelse vill vi premiera en restaurang där ett seriöst arbete med öl och ett intressant urval visar att ölets hela smakregister kan motsvara vinets förmåga att lyfta fram maten.

  • Bhoga, Göteborg.
    För att med ett djupt engagemang och sprudlande entusiasm visa upp ett lokalt och alldeles strålande ölutbud, samt att med detta som verktyg bjuda på några av årets bästa mat- och dryckeskombinationer..

Årets Hållbara Gastronomi – i samarbete med KRAV
Med utmärkelsen Årets Hållbara Gastronomi premieras en restaurang som förenar en stor måltidsupplevelse med en tydlig strävan att förbättra hållbar­heten i den egna verksamheten och bakomliggande led. För dem är ekologi en viktig grund för en hållbar utveckling inom restaurangbranschen – och i förlängningen för oss alla.

  • Volt Restaurang, Stockholm
    För att med brinnande engagemang och stor målmedvetenhet kontinuerligt utveckla egensinniga, gastronomiska upplevelser i mästarklass, där det ekologiska och hållbara bidrar till totalupplevelsen.

Årets Rising Star
Med utmärkelsen Årets White Guide Rising Star vill vi uppmärksamma yngre, intressanta kockar med potential att nå nationell och internationell berömmelse för sina gastronomiska kvaliteter.

  • Rodrigo "Rod" Pérez, Ekstedt, Stockholm.
    För att med stor ambition och begåvning ha styrt två av Sveriges mest komplexa kök och samtidigt med kunskap och närvaro flätat samman kök och matsal på ett imponerande gästvänligt sätt.

Årets Smakutvecklare i livsmedelsbranschen – i samarbete med Livsmedelsföretagen
Med utmärkelsen Årets Smakutvecklare premieras en livsmedelsproducent som presterat en viktig innovation när det gäller smak och upplevd kvalitet och därmed bidragit till gastronomins utveckling och spridning – antingen under året som gått eller under längre tid, utan att det uppmärksammats efter förtjänst.

  • Sorunda Korvfabrik, Stockholm.
    För att hittat de stora smakerna i mötet mellan högklassiga köttråvaror och smaksättare av klassiskt och modernt snitt och paketera detta i den mest tillgängliga av produkter: korven.

Årets Hyllning av en Långtida Betydelsefull Gastronomisk Gärning – i samarbete med Visita – Svensk Besöksnäring 
Med denna utmärkelse premierar vi en stark och tydlig linje i vinnarens professionella gärning, som bidragit till att väsentligen berika svensk matkultur.

  • Ulf Wagner, Sjömagasinet, Göteborg.
    För att med fingertoppskänsla för alla de detaljer som gör ett restaurangbesök till en storartad upplevelse genom åren ha skapat flera mattempel som gett eko långt utanför Sveriges gränser, samt varit en entusiastisk pionjär inom vinmatchningens ädla konst.

Läs gärna också hela pressmeddelandet för White Guide 2017 HÄR!

 

Mer från förstasidan

  • Sveriges bästa sommarkrogar 2018

    Sveriges bästa sommarkrogar 2018

    WHITE GUIDE: På väg ut i sommarsverige? Låt White Guide guida dig till landets och sommarens bästa krogupplevelser.

    Bryggservering med havet som granne, pinfärsk fisk, skaldjursplatåer, grillbuffér, nyskördade primörer och svala sommarviner. Detta, och mycket mer, finns att njuta i hela landet. Nedan har vi listat ett urval av våra sommarfavoriter. Restaurangerna är uppdelade på landskap och sorterade i bokstavsordning. Klicka på varje krognamn för att läsa mer om krogen. Samtliga krogar är med i 2018 års upplaga av White Guide.

    Registrera dig som Guiding Guest och du får tillgång till kompletta recensioner och poäng. Restauranger finns också tillgängliga i White Guide App för iOS. Guiden kan också köpas som bok HÄR.

    Glad sommar önskar White Guide-redaktionen!


     

  • NYTESTAT: Torpedverkstan, Stockholm

    NYTESTAT: Torpedverkstan, Stockholm

    NYTESTAT: Smakrik fusion med kärlek i grunden

    OCKSÅ ETT BRA STÄLLE

    Torpedverkstan
    Norra Brobänken
    Skeppsholmen
    torpedverkstan.se

    PÅ FOTBOLLSPLANEN ÄR DET MÅHÄNDA Sverige som sopar mattan med Mexiko - men på Skeppsholmen gifter sig det svenska och mexikanska köket i en kärleksfull fusion med mycket smaker. Kökschefen Kajsa Åkerblom drev tillsammans med sin man krog i Mexiko i flera år innan de flyttade till Sverige och tog med restaurangen till den gamla torpedverkstaden på Skeppsholmen.

    EN SOLIG SOMMARKVÄLL NÅGRA VECKOR veckor efter öppning är uteserveringen kantad av blomlådor där innehållet skördas till både kök och bar. Vackra drinkar från den ambitiösa drinkmenyn intas med fördel i någon av de glassiga solstolarna i trä med utsikt över kajens fartyg, Strandvägen och Djurgården.


     

  • NYTESTAT: Furuvik Havskrog, Gävle

    NYTESTAT: Furuvik Havskrog, Gävle

    NYTESTAT: Med utsikt mot Bottenhavet

    GOD KLASS

    Furuvik Havskrog
    Gösta Nygrens Väg 1
    814 91 Furuvik
    furuvikhavskrog.se

    ALLA FÖRSÖK ATT BRINGA NÅGON FORM av ljus i det gastronomiska skymningslandet hos djurparker, nöjesfält och liknande kommersiella inrättningar är värda medalj. Jonas Dahlbom verkar ha gjort det till sin mission. Han driver redan två krogar på Gröna Lund och går nu vidare inom nöjeskoncernen, till Furuvik.

    HÄR ÄR AMBITIONERNA BETYDLIGT HÖGRE ÄN på Grönan, vilket märks redan i den vackert ljusa och luftiga restaurangen med fantastisk utsikt mot Bottenhavet. Stora trädäck och långa bryggor lämpar sig väl för promenad, före eller efter maten.  Enbart miljön är en lisa för själen för alla utmattade parkbesökare som nu kan pusta ut över att de befinner sig på rätt sida om djurstängslet.


     

  • NYTESTAT: Bella på Österlen, Skillinge

    NYTESTAT: Bella på Österlen, Skillinge

    NYTESTAT: Mat för alla som älskar Italien

    MYCKET GOD KLASS

    Bella på Österlen
    Östangård B&B
    Kvarnby 1303
    bellapaosterlen.se

    FÖRRA ÅRET BYTTE ISABELLA MORRONE kockandet på ett par av huvudstadens bästa italienska krogar mot ett betydligt mer intimt och småskaligt hemma hos-koncept på Österlen. Nu till sommaren får fler chansen att prova på hennes italienska kök i och med öppningen av Bellas på Österlen i Östangårds B&B strax utanför det gamla fiskeläget Skillinge.

    OMGIVNINGARNA KUNGE NÄSTAN INTE vara mer romantiska - en vacker skånegård från 1800-talet med tillhörande trädgård och i matsalen är det många meter upp till det vackra trätaket och generöst ljusinsläpp. Maten är förstås övervägande italiensk, precis som Morrones rötter och schlagern i högtalarna, och den är en manifestation av både den italienska råvarufanatismen och enkelhetsprincipen.


     

  • WHITE PAPER: Rädda en skrumpen morot – och samtidigt världen?

    WHITE PAPER: Rädda en skrumpen morot – och samtidigt världen?

    WHITE PAPER #2 2018: Allt fler kockar och krögare intresserar sig för hållbarhetsfrågor. Men går det att skala upp svinnjakten från inspirerande exempel på kvarterskrogsnivå till något som sätter ett stort positivt klimatavtryck?

    Text: Jon Hansson
    Foto: Carin Josdal Stenbeck

    PAUL SVENSSON ÄR EN av the usual suspects när det gäller hållbarhet på krogen. I vintras lanserade han och Fotografiskas kökschef Elvira Lindqvist en semla gjord av bullrester – och sedan något år står en kompostmaskin på restaurangen och förvandlar matrester till prima matjord.
          Nu i maj är det dags för ett nytt steg. Då kommer hans restaurang ReTaste att poppa upp på Södermalm i Stockholm två dagar i veckan under fem månader.
          Återsmakandet i namnet syftar på att kockarna bara kommer att använda råvaror som annars skulle blivit avfall.
          ”Jag har fnulat länge på hur man skulle kunna hjälpa dagligvaruhandeln att få användning för råvaror som nått bäst före-datum”, säger han.


     

  • NYTESTAT: Allegrine, Stockholm

    NYTESTAT: Allegrine, Stockholm

    NYTESTAT: Lantlig fransk kärlek

    MYCKET GOD KLASS

    Allegrine
    Kammakargatan 22
    allegrine.se

    PÅ TORGET SOM UPPSTÅTT PÅ Kammakargatan breder stora uteserveringar ut sig i försommarvärmen. Doftande lavendel i blomlådor, grova linneservetter och matta silverbestick hjälper våra sinnen att förflytta sig söderut - närmare bestämt till Frankrike där Danyel Couet hämtat sin inspiration till Allegrine, döpt efter hans parisiska farmor.

    VI SITTER FRANSKT PÅ UTESERVERINGEN och betraktar Couet presentera en enorm griffeltavla med meny för gästerna på Bar Étable – Allegrines bakficka på andra sidan torget. På Allegrines meny går det franska temat igen. Förrätten ”färsklök” med confiterad pärlhöna är ingen fröjd för ögat med bara bruna nyanser, men bjuder på idel smarr: krispighet från den milda löken, umamisalt kycklingskinn och syrlig sås. Ett glas elegant ekad bourgogne matchar rättens smörighet. Till förrätten med picklat ägg är vinrekommendationer däremot omöjliga - servisens råd är att välja sin favorit. Vinlistan är av det kortare slaget och uppdelad i franska och icke-franska viner.


     

  • NYTESTAT: Noi, Stockholm

    NYTESTAT: Noi, Stockholm

    NYTESTAT: Italienare goes global

    GOD KLASS

    Noi
    Norrmalmstorg 4
    111 46 Stockholm
    nobishotel.se/noi

    NÄR ITALIENSKA VINDAR BLÅSER genom Stockholm går Nobis i motvind – den tidigare italienska restaurangen Caina har under våren nyöppnat som NOI med betydligt mindre pasta på menyn. En trappa ner från Norrmalmstorg och den eleganta hotellobbyn öppnar en stimmig, snygg matsal upp sig. Färgerna är dova och materialvalen lyxiga, hela omgivningen är dynamisk med sittgrupper i olika storlekar och välvda soffor. Klientelet består av hotellgäster, välklädda Östermalmsbor, unniga helgfirare och under vårt besök även kungligheter och Hollywoodkändisar.


     

  • Hållbara matbutiker korade av White Guide Green

    Hållbara matbutiker korade av White Guide Green

    WHITE GUIDE GREEN: I ett nytt initiativ att prisa hållbar dagligvaruhandel lanserades igår den första upplagan av nya guiden White Guide Green. 

    Cirka 350 matbutiker testades runt om i landet, från Haparanda i norr till Trelleborg i söder, varav 50 nominerades i huvudkategorin Årets Hållbara Matbutik. Kriterierna för bedömningen av butikerna är framtagna tillsammans med Världsnaturfonden WWF och tittar till exempel på hur butikerna arbetar med sitt utbud, utbildningen av personalen, matsvinn och avfall till energiförbrukning och hållbarhetskommunikation ut mot kunderna. Under eftermiddagen den 30 maj delades pris ut i tio olika kategorier under ledning av konferenciererna Sébastien Boudet och Sandra Mastio.

    Läs mer på whiteguidegreen.se
    Läs pressmeddelandet i sin helhet HÄR


     

  • WHITE GUIDE: GDPR

    WHITE GUIDE: GDPR

    Du har kontrollen.

    Idag den 25 maj 2018 börjar GDPR att gälla som lag i EU:s medlemsländer. Förordningen medför stärkta rättigheter för den enskilde när det gäller personlig integritet och samtidigt utökade skyldigheter för företag när det gäller hantering av personuppgifter.

    Dataskyddspolicyn är relevant för den som har lämnat nödvändiga personuppgifter till White Guides AB i samband med att ha registrerat sig som Guiding Guest och/eller signat upp för vårt nyhetsbrev. Den nya lagstiftningen kan verka krånglig och svår att förstå. Vi på White Guide jobbar därför med att förbättra och uppdatera våra tjänster för att kunna följa nya lagstadgar. Högre krav kommer ställas på oss som företag och vi välkomnar självklart denna utveckling då vi tar integritetsskyddsfrågor på stort allvar.

    Vi har alltid strävat efter att ge dig tydlig och enkel information om personuppgifter vi samlar in och använder och om hur vi skyddar dina personuppgifter i vår sekretesspolicy. Inom kort uppdateras vår officiella sekretesspolicy som förtydligar och ger ytterligare information om:
    * dina sekretessrättigheter och hur du åberopar dem
    * hur vi samlar in, använder, delar och skyddar dina personliga data och
    * de rättsliga grunderna vi förlitar oss på när vi bearbetar dina personuppgifter.

    För gratis tillgång till guiderna på whiteguide.se och för att kunna skicka nyhetsbrev registrerar vi e-postadress för Guiding Guest och/eller i det det nyhetsbrevtjänst (Mailchimp) vi använder. Vi gör aldrig personlig information tillgänglig för en tredje part. Endast de personer som behöver behandla personuppgifter av ovanstående skäl har tillgång till din personliga information. Vi respekterar våra användares integritet och kommer alltid att se till att personuppgifter hålls säkra. Alla personuppgifter behandlas i enlighet med gällande lagstiftning om dataskydd. Personliga information sparas för detta ändamål så länge användaren vill behålla Guiding Guest-tjänsten och/eller få vårt nyhetsbrev. Användare kan bestämma sig för att avbryta tjänsten och/eller prenumerationen när som helst, och om det händer upphör vi att behandla dennes uppgifter av ovanstående skäl, slutar skicka ut nyhetsbrev och tar bort personlig information från vårt register.

    HÄR registrerar du dig som Guiding Guest.
    HÄR avregistrerar du dig som Guiding Guest.


     

  • NYTESTAT: Noma, Köpenhamn

    NYTESTAT: Noma, Köpenhamn

    NYTESTAT: HAJPEN HÅLLER

    GLOBAL MÄSTARKLASS – 40/98

    NOMA
    Refshalevej 96
    Köpenhamn, Danmark
    noma.dk

    Snacka om press. Att ha utnämnts till världens bästa restaurang tre gånger, och sedan stänga för att utlova en ännu bättre krog. Men Noma 2.0 levererar.

    Text: Lena Ilkjaer Foto: Jason Loucas

    DET ÄR LITE SOM ETT RACERLOPP där alla förare startar på samma linje. Så växlar en av deltagarna upp, kör ut från stadion, flatskrattar åt reglerna, ger fingret åt klabbet och skapar sig en egen bana. Knaggligare, kurvigare och brantare än de andras, men jäkligt mycket roligare. Det där med mållinjen kan de andra joxa med bäst de vill. För om det är något som präglar Nomas matlagning så är det känslan av att det är vägen fram till målet som är intressant, inte det som väntar därefter. Om finkrogar i allmänhet handlar om att maxa njutningen just nu – carpe diem – så är Nomas kamprop snarare ”panta rei”. Och i en värld där allt flyter är det smartaste (och roligaste) man kan göra att surfa ovanpå vågorna och inte viljelöst låta sig svepas med.


     

White Guide Presentkort