Registrera dig eller logga in här!

 

Som registrerad gäst på White Guide, Guiding guest, kan du läsa hela restaurang- och caférecensioner. Dessutom har du möjlighet att själva bedöma och lämna egna recensioner.

White Guide

Årets Svenska Gastronomiska Hyllning går till Stefano Catenacci

Årets Svenska Gastronomiska Hyllning går till Stefano Catenacci
15 feb 2014

GASTRONOMISK HYLLNING: Årets svenska gastronomiska hyllning går till Stefano Catenacci, på Operakällaren. Han belönas för en Långtida Betydelsefull Gastronomisk Gärning.

Årets Hyllning av en Långtida Betydelsefull Gastronomisk Gärning – i samarbete med Visita – Svensk Besöksnäring. Mottagaren är någon som under många år utvecklat en tydlig linje i sin gastronomi och därmed bidragit till att väsentligen berika svensk matkultur.

Stefano Catenacci, Operakällaren, Stockholm.

Motivering: För att ömsint ha vårdat och vidareutvecklat en av landets främsta kulinariska institutioner och med respekt, skicklighet och kärleksfulla utmaningar ha förvaltat och förräntat arvet efter nestorn i svensk gastronomi, Tore Wretman, och hans efterföljare, Werner Vögeli.

Prisutdelningen äger rum måndagen den 3 mars under White Guide Gala i Vinterträdgården på Grand Hôtel i Stockholm.

Om Stefan Catenacci:
För Stefano Catenacci tog resan från Södermalm till Kungsträdgården många år. Det är denna gastronomiska förflyttning som är grunden i denna hyllning. Kockintresset tar sin början vid mamma Matilde och pappa Vincenzos grytor på familjens restaurang Caina på Söder. Här grundlades känslan för gastronomi genom den råvarufokuserade italienska matlagningen. Praktikturerna gick till några av kontinentens stora namn – bland annat Gualtiero Marchesi, nestorn i italiensk finlirsmatlagning.
      Sedan 1996 styr Stefano Catenacci över köket på nationalklenoden Operakällaren. Det är här, på Operakällaren, som Stefano Catenacci satt starkt avtryck på den moderna svenska restaurangscenen. I ett hus fullt av restauranghistoria har han slipat fram en alldeles egen version av Le Grand Cuisine – den klassiskt storslagna franska restaurangmatlagningen. När trenderna gick mot en mer informell, brasserifierad stil har Catenacci vässat upp. Med säker hand har han adderat en personlig och modern twist till guldkrogsgastronomin – utan att ta bort den storslagna elegansen.
      Stefano Catenacci har flera tävlingsmeriter och har även visat sin bredd i både böcker och på tv. Idag är han åter köksmästare på Operakällaren men även gastronomisk impressario för hela Nobis-gruppen. Sedan 2010 är Stefano Catenacci också hovtraktör.
      Stefano Catenacci har flera tävlingsmeriter och har även visat sin bredd i både böcker och på tv. Idag är han åter köksmästare på Operakällaren men även gastronomisk impressario för hela Nobis-gruppenl. Sedan 2010 är Stefano Catenacci också hovtraktör. Stefano Catenacci har en passion för sitt arbete. Denna hyllning är därför allt annat en slutdestination. Det är snarare en uppmuntrande anhalt på den fortsatta resan.

Tidigare mottagare av Årets Hyllning av en Långtida Betydelsefull Gastronomisk Gärning:

 • 2006: Leif Mannerström, Göteborg
 • 2007: Christer Lingström, Stockholm
 • 2008: Karin Fransson, Borgholm
 • 2009: Fredrik Eriksson, Stockholm
 • 2010: Mathias Dahlgren, Stockholm
 • 2011: Magnus Ek, Stockholm
 • 2012: Melker Andersson & Danyel Couet, Stockholm
 • 2013: Thomas Drejing, Dalby

Läs pressmeddelandet i sin helhet här:

Tillbaka

   

  Mer från förstasidan

  • White PAPER #2 2018 i butik nu

   White PAPER #2 2018 i butik nu

   WHITE PAPER: Sommartid är fikatid och den 14 maj släpptes årets upplaga av White Guide Café. I White PAPER har vi därför grävt ner oss i olika aspekter av de olika cafétrender vi har noterat på våra testrundor runt om i landet – vi skriver om färskmalet mjöl, fermenteringsmetoder för kaffe, instavänliga bakverk och besöker världens (?) bästa croissantbagare.

   Ett axplock ur innehållet i #2:

   • LÄGET? Nyöppnings-tempot är fortsatt högt
   • Nykomlingarna. Vi listar de bästa nya fiken 2018
   • Nytestat. MESTIZA, NOI och Soi 29
   • Stjärnskott. Möt konditorn Frida Leijon
   • Wagashi? Yogashi? Vi reder ut begreppen kring japanska bakverk
   • Färskvara. Nu vill vi ha mjölet nymalet
   • Ögongodis. Därför gillar vi regnbågar
   • Svinnfritt. Nu öppnar återvinningskrogarna
   • Kaffe. Nästa smaknyckel i kaffevärlden kan handla om jäsning
   • Noma 2.0. Så smakar framtiden
   • Kockkvinnor. Nu skapar de sina egna nätverk
   • Labbet. Där croissanten utforskas
   • Gaggan. Startar tofukrog i Thailand
   • Vespertine. Los Angeles knasigaste krog
   • Ljudet. Som får oss att fly krogen
   • Socker. En sliskig historia

   Prenumerera? Det gör du HÄR.


    

  • PM Bröd & Sovel är Sveriges bästa café 2018

   PM Bröd & Sovel är Sveriges bästa café 2018

   WHITE GUIDE CAFÉ: Måndag den 14 maj, på White Guide Café - Kalaset på Stora Teatern i Göteborg, korades åtta värdiga vinnare av White Guides priser. Samtidigt presenterades den nya guiden, dit hela 338 caféer har kvalificerat sig.

   Närmare 300 caféägare, journalister och branschfolk minglade och hyllade vinnarna av årets cafépriser under releasen av årets upplaga av White Guide Café på Stora Teatern i Göteborg.

   Totalt kvalificerade sig 338 caféer till årets guide. Under året har White Guides anonyma testare besökt närmare 450 caféer för att sålla fram de allra bästa.

   ÅRETS PRISTAGARE läs vidare HÄR

   ÅRETS MÄSTARKLASSLISTA läs vidare HÄR

   Pressmeddelandet i sin helhet HÄR


    

  • Sveriges bästa caféer 2018 – mästarklasslistan

   Sveriges bästa caféer 2018 – mästarklasslistan

   WHITE GUIDE CAFÉ: Här är de caféer i Sverige som presterar i mästarklass enligt White Guide Café. Caféerna är rankade efter totalpoäng i första hand och summan av dryck- och bakverksbetyg i andra hand. Den första siffran anger totalpoäng av 40 möjliga och den andra siffran anger summan av dryck- och bakverksbetyget.

   MÄSTARKLASS 2018

   1. 1. PM BRÖD & SOVEL, Växjö 36/25
   2. 2. R C CHOCOLAT, Sigtuna 36/24
   3. 3. OLOF VIKTORS BAGERI OCH CAFÉ, Glemmingebro 36/22
   4. 4. GÜNTHERSKA HOVKONDITORI & SCHWEIZERI, Uppsala 35/25
   5. 5. DA MATTEO MAGASINSGATAN, Göteborg 35/23
            VETE-KATTEN, Stockholm 35/23

   Läs vidare HÄR


     

   1. Dubbelt kalas när White Guide Café lanseras i Göteborg

    Dubbelt kalas när White Guide Café lanseras i Göteborg

    WHITE GUIDE CAFÉ: För sjätte året i rad lanserar vi stolt White Guide Café. I samband med det kan du i år kalasa mer än någonsin. 

    Samtidigt som White Guide Café lanseras på Stora Teatern i Göteborg arrangeras för första gången ett fikaevenemang vid intilliggande Millenniumplatsen. Där deltar en rad utställare - bland andra Turistrådet Västsverige och Lokalproducerat i Västs gemensamma varumärke Smaka på Västsverige tillsammans med Bjertorps Slott och deras "Fika med guldkant"- paket. Evenemanget pågår kl 12-18. 

    Mer information hittar du HÄR

    Biljetter till White Guide Cafégala ”Kalaset” hittar du HÄR

    Program:
    Klockan 13.30-15.00 i Kristallfoajén

    • Te som måltidsdryck, Åsa Lundberg, Tesommelier
    • Se KRAV certifieringen som en möjlighet med Josefine Larsson, Marknads- och regelutvecklare på KRAV.
    • Omvärldsanalys: Nya gästbeteenden med Ingela Stenson, Omvärlsdsanalytiker, United Minds

    Klockan 15.00 -17:00 på stora scenen

    • Trendpresentation med Lena Ilkjær, Caféredaktör
    • Prisutdelning med Johanna Westman

    Vi korar vi de bästa caféerna i åtta olika kategorier: Årets Bästa Café,  Årets Konditori, Årets Kaffebar, Årets Hållbara Café, Årets Fikaställe, Årets Stjärnskott, Årets Värt en Resa samt Årets Bageri.

    Foto: Frida Winter


     

   2. NYTESTAT: Soi 29, Malmö

    NYTESTAT: Soi 29, Malmö

    NYTESTAT: Äntligen en uppdaterad Thai

    GOD KLASS

    Bergsgatan 29
    211 34, Malmö
    soi29thaikitchen.com

    THAIKROGAR FINNS DET GOTT OM i Malmö. Ambitiösa thaikrogar: not so many. Den som dessutom vill ha ett glas gott vin till maten har fått välja ett annat kök. Tills nu. Soi 29, som drivs av kvartetten Fredrik Kassam, David Fredriksson, Alexander Norén och Johanna Jarevik, är ett mycket välkommet tillskott i stans krogflora.

    LOKALEN, PLOCKEPINNS GAMLA, är väl tilltagen där den lite råa industrikänslan har balanserats upp med mossgröna textilier, som också bidrar till akustiken. Det går fint att föra ett intimt samtal här trots storleken och servicen är vänligt uppmärksam och förklarar gärna de finare aspekterna av rätterna och ger en heads up på hur het upplevelsen blir.


     

   3. Sveriges bästa caféer avslöjas snart – här är alla nomineringar!

    Sveriges bästa caféer avslöjas snart – här är alla nomineringar!

    WHITE GUIDE CAFÉ: För sjätte året kan kan vi med stolthet presentera en ny upplaga av White Guide Café, guiden som hjälper dig att hitta rätt bland alla caféer i Sverige.

    Att fika är en svensk folksport och utbudet av caféer har aldrig varit så stort. Vare sig du är ute efter en slät kopp kaffe och en budapestbakelse eller en nyfriterad vegansk munk och en rödbetslatte så finns vägledning att hämta i årets upplaga av White Guide Café. Vi presenterar också trender, tips och speciella fynd.

    Under året har vår hemliga testpanel besökt över 400 caféer och i guiden presenteras de 338 som vi anser förtjänar en plats bland Sveriges bästa caféer.

    Guiden lanseras med kalas den 14 majStora Teatern i Göteborg. Samtidigt arrangeras ett fikaevenemang på den intilliggande Millenniumplatsen utanför Stora Teatern. Där deltar en rad utställare - bland andra Turistrådet Västsverige och Lokalproducerat i Västs gemensamma varumärke Smaka på Västsverige tillsammans med Bjertorps Slott och deras ”Fika med guldkant”- paket.


     

   4. 100% Cirkulärt tilldelas Kalf & Hansen, Stockholm

    100% Cirkulärt tilldelas Kalf & Hansen, Stockholm

    WHITE GUIDE: I samband med GastroNord delades priset 100% cirkulärt ut för andra gången. Priset som instiftats av White Guide på initiativ av Stockholm Gas ges till en restaurang som arbetar långsiktigt för att minska miljöpåverkan och utveckla nya resurssnåla driftsupplägg.

    100% CIRKULÄRT TILLDELAS KALF & HANSEN, Stockholm

    Motiveringen lyder: Närmare 100% ekologiskt och närmare 0% svinn. Siffrorna säger egentligen mer än ord – och årets mottagare har verkligen koll på hela flödet från råvara till avfall. Man arbetar på ett medvetet sätt för att applicera företagets miljöfilosofi och åtaganden i alla led – från personalens kläder, över kökets energiförbrukning och transporter till att genom både via sociala medier och inne på restaurangen visa sina gäster att ett cirkulärtänk är en integrerad och omistlig del av företagets kärna.


     

   5. 100% Cirkulärt delas ut på GastroNord

    100% Cirkulärt delas ut på GastroNord

    WHITE GUIDE: För andra gången delar White Guide tillsammans med initiativtagare Stockholm Gas och intressenter ut priset 100% Cirkulärt till en restaurang som långsiktigt arbetar för att minska miljöpåverkan och utveckla nya resurssnåla driftsupplägg.

    För att främja en fortsatt och mer hållbar tillväxt inom restaurangnäringen instiftade White Guide 2016 priset 100% Cirkulärt.

    Restaurangerna har själva nominerat sig genom att lämna in bidrag som sedan bedömts av en jury bestående av representanter från White Guide samt partners och intressenter: Coest, Hörselskadades Riksförbund i Stockholm, Karma, KRAV och Stockholm Gas.

    Första året omfattades bara restauranger i Stockholm och då gick priset gick till Restaurang Volt. I år har krogar i hela landet kunna nominera sig och efter juryns arbete är följande tre restauranger nominerade:

    • Kalf & Hansen, Stockholm
    • Stedsans in the Woods, Hyltebruk
    • Lilla Bjers Gårdskrog, Visby

    Vinnaren avslöjas på Torsdag klockan 14.00 på GastroNord.


     

   6. CAFÉSPANINGEN 2017

    CAFÉSPANINGEN 2017

    WHITE PAPER: Med mindre än en månad kvar till nytt caféguides-släpp värmer vi upp med förra årets stora caféspaning. Vad säger ni? Är den aktuell för 2018 också eller har ni sett några nya trender (kommentera gärna på vår facebooksida)?

    Text: Lena Ilkjaer
    Publicerat i White PAPER #2 2017

    Teerna taggar upp

    Ekvilibristisk tebryggning, japanska bakverk, insektsjuice, veganskt och kaffe med svamp är några av årets roligaste nya trender.

    ATT TA EN FIKA. Det är ganska få så enkla saker som kan betyda så mycket. Och trots (eller kanske tack vare) våg efter våg av tekniska landvinningar som skenbart för oss närmare varandra (men rent praktiskt skiljer oss åt) verkar vårt behov av att mötas över en fika snarare öka. En kaffe och en kanelbulle framför datorn ÄR ingen fika, och helheten i att mötas och umgås är så mycket större än de enskilda komponenterna, eller produkterna, som är involverade.
          Det är just den här skärningspunkten, där miljö, bakverk, drycker och stämning går upp i en högre enhet, som White Guide Café försöker ringa in. Ett café kan leverera kaffe i yppersta världsklass, utan att vi vill slå oss ner någon längre stund. Ett konditori kan ha de sprödaste, läckraste småkakorna och frasigaste croissanterna, men om de langas fram utan minsta beskrivning, leende eller personlighet blir det aldrig ett ställe dit vi återvänder. Fika är kultur, en integrerad och ganska unik del av Sverige – ett land där alkoholen så länge har varit tabubelagd att vi hittat andra sätt att sätta guldkant på tillvaron än ett glas rött efter jobbet.


     

   7. NYTESTAT: Mestiza, Göteborg

    NYTESTAT: Mestiza, Göteborg

    NYTESTAT: Jorden-runt-resa i pintxosformat

    GOD KLASS

    Det är ett virrvarr av ursprung, traditioner och upplevelser på Mariuxi Ingber Robles och maken Kiki’s ny krog Mestiza. Som namnet antyder blandas här smaker från flera olika delar av världen och på menyn samsas spanska och italienska delikatesser med sydamerikanska innovationer. Som tidigare kökschef på Puta Madre är Robles ett välkänt namn på den göteborgska krogscenen och redan flockas gästerna på den lilla krogen.

    Husets specialitet är pintxos: Små rätter som dukas upp i bufféform på bardisken och serveras på fat efter eget val och tycke. Vi inleder med ljuvligt salta boquerones toppat med smakrik tapenade. Sedan följer en variant med kokt ägg och Nduja – en kryddstark italiensk bredbar korv – båda presenterade på små brödbitar som traditionen kräver. Mest maxade är smakerna i anklevertoasten med karamelliserad getost. Utöver pintxos finns ett fåtal större rätter, så som mör karré med en klassik mole och coleslaw på rödkål. Kryddigt, välavvägt och med samma varma, autentiska känsla som präglar den intima lokalen.


     

   White Guide Presentkort