Registrera dig eller logga in här!

 

Som registrerad gäst på White Guide, Guiding guest, kan du läsa hela restaurang- och caférecensioner. Dessutom har du möjlighet att själva bedöma och lämna egna recensioner.

White Guide

Årets Svenska Gastronomiska Hyllning går till Stefano Catenacci

Årets Svenska Gastronomiska Hyllning går till Stefano Catenacci
15 feb 2014

GASTRONOMISK HYLLNING: Årets svenska gastronomiska hyllning går till Stefano Catenacci, på Operakällaren. Han belönas för en Långtida Betydelsefull Gastronomisk Gärning.

Årets Hyllning av en Långtida Betydelsefull Gastronomisk Gärning – i samarbete med Visita – Svensk Besöksnäring. Mottagaren är någon som under många år utvecklat en tydlig linje i sin gastronomi och därmed bidragit till att väsentligen berika svensk matkultur.

Stefano Catenacci, Operakällaren, Stockholm.

Motivering: För att ömsint ha vårdat och vidareutvecklat en av landets främsta kulinariska institutioner och med respekt, skicklighet och kärleksfulla utmaningar ha förvaltat och förräntat arvet efter nestorn i svensk gastronomi, Tore Wretman, och hans efterföljare, Werner Vögeli.

Prisutdelningen äger rum måndagen den 3 mars under White Guide Gala i Vinterträdgården på Grand Hôtel i Stockholm.

Om Stefan Catenacci:
För Stefano Catenacci tog resan från Södermalm till Kungsträdgården många år. Det är denna gastronomiska förflyttning som är grunden i denna hyllning. Kockintresset tar sin början vid mamma Matilde och pappa Vincenzos grytor på familjens restaurang Caina på Söder. Här grundlades känslan för gastronomi genom den råvarufokuserade italienska matlagningen. Praktikturerna gick till några av kontinentens stora namn – bland annat Gualtiero Marchesi, nestorn i italiensk finlirsmatlagning.
      Sedan 1996 styr Stefano Catenacci över köket på nationalklenoden Operakällaren. Det är här, på Operakällaren, som Stefano Catenacci satt starkt avtryck på den moderna svenska restaurangscenen. I ett hus fullt av restauranghistoria har han slipat fram en alldeles egen version av Le Grand Cuisine – den klassiskt storslagna franska restaurangmatlagningen. När trenderna gick mot en mer informell, brasserifierad stil har Catenacci vässat upp. Med säker hand har han adderat en personlig och modern twist till guldkrogsgastronomin – utan att ta bort den storslagna elegansen.
      Stefano Catenacci har flera tävlingsmeriter och har även visat sin bredd i både böcker och på tv. Idag är han åter köksmästare på Operakällaren men även gastronomisk impressario för hela Nobis-gruppen. Sedan 2010 är Stefano Catenacci också hovtraktör.
      Stefano Catenacci har flera tävlingsmeriter och har även visat sin bredd i både böcker och på tv. Idag är han åter köksmästare på Operakällaren men även gastronomisk impressario för hela Nobis-gruppenl. Sedan 2010 är Stefano Catenacci också hovtraktör. Stefano Catenacci har en passion för sitt arbete. Denna hyllning är därför allt annat en slutdestination. Det är snarare en uppmuntrande anhalt på den fortsatta resan.

Tidigare mottagare av Årets Hyllning av en Långtida Betydelsefull Gastronomisk Gärning:

 • 2006: Leif Mannerström, Göteborg
 • 2007: Christer Lingström, Stockholm
 • 2008: Karin Fransson, Borgholm
 • 2009: Fredrik Eriksson, Stockholm
 • 2010: Mathias Dahlgren, Stockholm
 • 2011: Magnus Ek, Stockholm
 • 2012: Melker Andersson & Danyel Couet, Stockholm
 • 2013: Thomas Drejing, Dalby

Läs pressmeddelandet i sin helhet här:

Tillbaka

   

  Mer från förstasidan

  • Sveriges bästa sommarkrogar 2018

   Sveriges bästa sommarkrogar 2018

   WHITE GUIDE: På väg ut i sommarsverige? Låt White Guide guida dig till landets och sommarens bästa krogupplevelser.

   Bryggservering med havet som granne, pinfärsk fisk, skaldjursplatåer, grillbuffér, nyskördade primörer och svala sommarviner. Detta, och mycket mer, finns att njuta i hela landet. Nedan har vi listat ett urval av våra sommarfavoriter. Restaurangerna är uppdelade på landskap och sorterade i bokstavsordning. Klicka på varje krognamn för att läsa mer om krogen. Samtliga krogar är med i 2018 års upplaga av White Guide.

   Registrera dig som Guiding Guest och du får tillgång till kompletta recensioner och poäng. Restauranger finns också tillgängliga i White Guide App för iOS. Guiden kan också köpas som bok HÄR.

   Glad sommar önskar White Guide-redaktionen!


    

  • NYTESTAT: Torpedverkstan, Stockholm

   NYTESTAT: Torpedverkstan, Stockholm

   NYTESTAT: Smakrik fusion med kärlek i grunden

   OCKSÅ ETT BRA STÄLLE

   Torpedverkstan
   Norra Brobänken
   Skeppsholmen
   torpedverkstan.se

   PÅ FOTBOLLSPLANEN ÄR DET MÅHÄNDA Sverige som sopar mattan med Mexiko - men på Skeppsholmen gifter sig det svenska och mexikanska köket i en kärleksfull fusion med mycket smaker. Kökschefen Kajsa Åkerblom drev tillsammans med sin man krog i Mexiko i flera år innan de flyttade till Sverige och tog med restaurangen till den gamla torpedverkstaden på Skeppsholmen.

   EN SOLIG SOMMARKVÄLL NÅGRA VECKOR veckor efter öppning är uteserveringen kantad av blomlådor där innehållet skördas till både kök och bar. Vackra drinkar från den ambitiösa drinkmenyn intas med fördel i någon av de glassiga solstolarna i trä med utsikt över kajens fartyg, Strandvägen och Djurgården.


    

  • NYTESTAT: Furuvik Havskrog, Gävle

   NYTESTAT: Furuvik Havskrog, Gävle

   NYTESTAT: Med utsikt mot Bottenhavet

   GOD KLASS

   Furuvik Havskrog
   Gösta Nygrens Väg 1
   814 91 Furuvik
   furuvikhavskrog.se

   ALLA FÖRSÖK ATT BRINGA NÅGON FORM av ljus i det gastronomiska skymningslandet hos djurparker, nöjesfält och liknande kommersiella inrättningar är värda medalj. Jonas Dahlbom verkar ha gjort det till sin mission. Han driver redan två krogar på Gröna Lund och går nu vidare inom nöjeskoncernen, till Furuvik.

   HÄR ÄR AMBITIONERNA BETYDLIGT HÖGRE ÄN på Grönan, vilket märks redan i den vackert ljusa och luftiga restaurangen med fantastisk utsikt mot Bottenhavet. Stora trädäck och långa bryggor lämpar sig väl för promenad, före eller efter maten.  Enbart miljön är en lisa för själen för alla utmattade parkbesökare som nu kan pusta ut över att de befinner sig på rätt sida om djurstängslet.


    

  • NYTESTAT: Bella på Österlen, Skillinge

   NYTESTAT: Bella på Österlen, Skillinge

   NYTESTAT: Mat för alla som älskar Italien

   MYCKET GOD KLASS

   Bella på Österlen
   Östangård B&B
   Kvarnby 1303
   bellapaosterlen.se

   FÖRRA ÅRET BYTTE ISABELLA MORRONE kockandet på ett par av huvudstadens bästa italienska krogar mot ett betydligt mer intimt och småskaligt hemma hos-koncept på Österlen. Nu till sommaren får fler chansen att prova på hennes italienska kök i och med öppningen av Bellas på Österlen i Östangårds B&B strax utanför det gamla fiskeläget Skillinge.

   OMGIVNINGARNA KUNGE NÄSTAN INTE vara mer romantiska - en vacker skånegård från 1800-talet med tillhörande trädgård och i matsalen är det många meter upp till det vackra trätaket och generöst ljusinsläpp. Maten är förstås övervägande italiensk, precis som Morrones rötter och schlagern i högtalarna, och den är en manifestation av både den italienska råvarufanatismen och enkelhetsprincipen.


    

  • WHITE PAPER: Rädda en skrumpen morot – och samtidigt världen?

   WHITE PAPER: Rädda en skrumpen morot – och samtidigt världen?

   WHITE PAPER #2 2018: Allt fler kockar och krögare intresserar sig för hållbarhetsfrågor. Men går det att skala upp svinnjakten från inspirerande exempel på kvarterskrogsnivå till något som sätter ett stort positivt klimatavtryck?

   Text: Jon Hansson
   Foto: Carin Josdal Stenbeck

   PAUL SVENSSON ÄR EN av the usual suspects när det gäller hållbarhet på krogen. I vintras lanserade han och Fotografiskas kökschef Elvira Lindqvist en semla gjord av bullrester – och sedan något år står en kompostmaskin på restaurangen och förvandlar matrester till prima matjord.
         Nu i maj är det dags för ett nytt steg. Då kommer hans restaurang ReTaste att poppa upp på Södermalm i Stockholm två dagar i veckan under fem månader.
         Återsmakandet i namnet syftar på att kockarna bara kommer att använda råvaror som annars skulle blivit avfall.
         ”Jag har fnulat länge på hur man skulle kunna hjälpa dagligvaruhandeln att få användning för råvaror som nått bäst före-datum”, säger han.


    

  • NYTESTAT: Allegrine, Stockholm

   NYTESTAT: Allegrine, Stockholm

   NYTESTAT: Lantlig fransk kärlek

   MYCKET GOD KLASS

   Allegrine
   Kammakargatan 22
   allegrine.se

   PÅ TORGET SOM UPPSTÅTT PÅ Kammakargatan breder stora uteserveringar ut sig i försommarvärmen. Doftande lavendel i blomlådor, grova linneservetter och matta silverbestick hjälper våra sinnen att förflytta sig söderut - närmare bestämt till Frankrike där Danyel Couet hämtat sin inspiration till Allegrine, döpt efter hans parisiska farmor.

   VI SITTER FRANSKT PÅ UTESERVERINGEN och betraktar Couet presentera en enorm griffeltavla med meny för gästerna på Bar Étable – Allegrines bakficka på andra sidan torget. På Allegrines meny går det franska temat igen. Förrätten ”färsklök” med confiterad pärlhöna är ingen fröjd för ögat med bara bruna nyanser, men bjuder på idel smarr: krispighet från den milda löken, umamisalt kycklingskinn och syrlig sås. Ett glas elegant ekad bourgogne matchar rättens smörighet. Till förrätten med picklat ägg är vinrekommendationer däremot omöjliga - servisens råd är att välja sin favorit. Vinlistan är av det kortare slaget och uppdelad i franska och icke-franska viner.


    

  • NYTESTAT: Noi, Stockholm

   NYTESTAT: Noi, Stockholm

   NYTESTAT: Italienare goes global

   GOD KLASS

   Noi
   Norrmalmstorg 4
   111 46 Stockholm
   nobishotel.se/noi

   NÄR ITALIENSKA VINDAR BLÅSER genom Stockholm går Nobis i motvind – den tidigare italienska restaurangen Caina har under våren nyöppnat som NOI med betydligt mindre pasta på menyn. En trappa ner från Norrmalmstorg och den eleganta hotellobbyn öppnar en stimmig, snygg matsal upp sig. Färgerna är dova och materialvalen lyxiga, hela omgivningen är dynamisk med sittgrupper i olika storlekar och välvda soffor. Klientelet består av hotellgäster, välklädda Östermalmsbor, unniga helgfirare och under vårt besök även kungligheter och Hollywoodkändisar.


    

  • Hållbara matbutiker korade av White Guide Green

   Hållbara matbutiker korade av White Guide Green

   WHITE GUIDE GREEN: I ett nytt initiativ att prisa hållbar dagligvaruhandel lanserades igår den första upplagan av nya guiden White Guide Green. 

   Cirka 350 matbutiker testades runt om i landet, från Haparanda i norr till Trelleborg i söder, varav 50 nominerades i huvudkategorin Årets Hållbara Matbutik. Kriterierna för bedömningen av butikerna är framtagna tillsammans med Världsnaturfonden WWF och tittar till exempel på hur butikerna arbetar med sitt utbud, utbildningen av personalen, matsvinn och avfall till energiförbrukning och hållbarhetskommunikation ut mot kunderna. Under eftermiddagen den 30 maj delades pris ut i tio olika kategorier under ledning av konferenciererna Sébastien Boudet och Sandra Mastio.

   Läs mer på whiteguidegreen.se
   Läs pressmeddelandet i sin helhet HÄR


    

  • WHITE GUIDE: GDPR

   WHITE GUIDE: GDPR

   Du har kontrollen.

   Idag den 25 maj 2018 börjar GDPR att gälla som lag i EU:s medlemsländer. Förordningen medför stärkta rättigheter för den enskilde när det gäller personlig integritet och samtidigt utökade skyldigheter för företag när det gäller hantering av personuppgifter.

   Dataskyddspolicyn är relevant för den som har lämnat nödvändiga personuppgifter till White Guides AB i samband med att ha registrerat sig som Guiding Guest och/eller signat upp för vårt nyhetsbrev. Den nya lagstiftningen kan verka krånglig och svår att förstå. Vi på White Guide jobbar därför med att förbättra och uppdatera våra tjänster för att kunna följa nya lagstadgar. Högre krav kommer ställas på oss som företag och vi välkomnar självklart denna utveckling då vi tar integritetsskyddsfrågor på stort allvar.

   Vi har alltid strävat efter att ge dig tydlig och enkel information om personuppgifter vi samlar in och använder och om hur vi skyddar dina personuppgifter i vår sekretesspolicy. Inom kort uppdateras vår officiella sekretesspolicy som förtydligar och ger ytterligare information om:
   * dina sekretessrättigheter och hur du åberopar dem
   * hur vi samlar in, använder, delar och skyddar dina personliga data och
   * de rättsliga grunderna vi förlitar oss på när vi bearbetar dina personuppgifter.

   För gratis tillgång till guiderna på whiteguide.se och för att kunna skicka nyhetsbrev registrerar vi e-postadress för Guiding Guest och/eller i det det nyhetsbrevtjänst (Mailchimp) vi använder. Vi gör aldrig personlig information tillgänglig för en tredje part. Endast de personer som behöver behandla personuppgifter av ovanstående skäl har tillgång till din personliga information. Vi respekterar våra användares integritet och kommer alltid att se till att personuppgifter hålls säkra. Alla personuppgifter behandlas i enlighet med gällande lagstiftning om dataskydd. Personliga information sparas för detta ändamål så länge användaren vill behålla Guiding Guest-tjänsten och/eller få vårt nyhetsbrev. Användare kan bestämma sig för att avbryta tjänsten och/eller prenumerationen när som helst, och om det händer upphör vi att behandla dennes uppgifter av ovanstående skäl, slutar skicka ut nyhetsbrev och tar bort personlig information från vårt register.

   HÄR registrerar du dig som Guiding Guest.
   HÄR avregistrerar du dig som Guiding Guest.


    

  • NYTESTAT: Noma, Köpenhamn

   NYTESTAT: Noma, Köpenhamn

   NYTESTAT: HAJPEN HÅLLER

   GLOBAL MÄSTARKLASS – 40/98

   NOMA
   Refshalevej 96
   Köpenhamn, Danmark
   noma.dk

   Snacka om press. Att ha utnämnts till världens bästa restaurang tre gånger, och sedan stänga för att utlova en ännu bättre krog. Men Noma 2.0 levererar.

   Text: Lena Ilkjaer Foto: Jason Loucas

   DET ÄR LITE SOM ETT RACERLOPP där alla förare startar på samma linje. Så växlar en av deltagarna upp, kör ut från stadion, flatskrattar åt reglerna, ger fingret åt klabbet och skapar sig en egen bana. Knaggligare, kurvigare och brantare än de andras, men jäkligt mycket roligare. Det där med mållinjen kan de andra joxa med bäst de vill. För om det är något som präglar Nomas matlagning så är det känslan av att det är vägen fram till målet som är intressant, inte det som väntar därefter. Om finkrogar i allmänhet handlar om att maxa njutningen just nu – carpe diem – så är Nomas kamprop snarare ”panta rei”. Och i en värld där allt flyter är det smartaste (och roligaste) man kan göra att surfa ovanpå vågorna och inte viljelöst låta sig svepas med.


    

  White Guide Presentkort