Registrera dig eller logga in här!

 

Som registrerad gäst på White Guide, Guiding guest, kan du läsa hela restaurang- och caférecensioner. Dessutom har du möjlighet att själva bedöma och lämna egna recensioner.

White Guide

Årets Svenska Gastronomiska Hyllning går till Stefano Catenacci

Årets Svenska Gastronomiska Hyllning går till Stefano Catenacci
15 feb 2014

GASTRONOMISK HYLLNING: Årets svenska gastronomiska hyllning går till Stefano Catenacci, på Operakällaren. Han belönas för en Långtida Betydelsefull Gastronomisk Gärning.

Årets Hyllning av en Långtida Betydelsefull Gastronomisk Gärning – i samarbete med Visita – Svensk Besöksnäring. Mottagaren är någon som under många år utvecklat en tydlig linje i sin gastronomi och därmed bidragit till att väsentligen berika svensk matkultur.

Stefano Catenacci, Operakällaren, Stockholm.

Motivering: För att ömsint ha vårdat och vidareutvecklat en av landets främsta kulinariska institutioner och med respekt, skicklighet och kärleksfulla utmaningar ha förvaltat och förräntat arvet efter nestorn i svensk gastronomi, Tore Wretman, och hans efterföljare, Werner Vögeli.

Prisutdelningen äger rum måndagen den 3 mars under White Guide Gala i Vinterträdgården på Grand Hôtel i Stockholm.

Om Stefan Catenacci:
För Stefano Catenacci tog resan från Södermalm till Kungsträdgården många år. Det är denna gastronomiska förflyttning som är grunden i denna hyllning. Kockintresset tar sin början vid mamma Matilde och pappa Vincenzos grytor på familjens restaurang Caina på Söder. Här grundlades känslan för gastronomi genom den råvarufokuserade italienska matlagningen. Praktikturerna gick till några av kontinentens stora namn – bland annat Gualtiero Marchesi, nestorn i italiensk finlirsmatlagning.
      Sedan 1996 styr Stefano Catenacci över köket på nationalklenoden Operakällaren. Det är här, på Operakällaren, som Stefano Catenacci satt starkt avtryck på den moderna svenska restaurangscenen. I ett hus fullt av restauranghistoria har han slipat fram en alldeles egen version av Le Grand Cuisine – den klassiskt storslagna franska restaurangmatlagningen. När trenderna gick mot en mer informell, brasserifierad stil har Catenacci vässat upp. Med säker hand har han adderat en personlig och modern twist till guldkrogsgastronomin – utan att ta bort den storslagna elegansen.
      Stefano Catenacci har flera tävlingsmeriter och har även visat sin bredd i både böcker och på tv. Idag är han åter köksmästare på Operakällaren men även gastronomisk impressario för hela Nobis-gruppen. Sedan 2010 är Stefano Catenacci också hovtraktör.
      Stefano Catenacci har flera tävlingsmeriter och har även visat sin bredd i både böcker och på tv. Idag är han åter köksmästare på Operakällaren men även gastronomisk impressario för hela Nobis-gruppenl. Sedan 2010 är Stefano Catenacci också hovtraktör. Stefano Catenacci har en passion för sitt arbete. Denna hyllning är därför allt annat en slutdestination. Det är snarare en uppmuntrande anhalt på den fortsatta resan.

Tidigare mottagare av Årets Hyllning av en Långtida Betydelsefull Gastronomisk Gärning:

  • 2006: Leif Mannerström, Göteborg
  • 2007: Christer Lingström, Stockholm
  • 2008: Karin Fransson, Borgholm
  • 2009: Fredrik Eriksson, Stockholm
  • 2010: Mathias Dahlgren, Stockholm
  • 2011: Magnus Ek, Stockholm
  • 2012: Melker Andersson & Danyel Couet, Stockholm
  • 2013: Thomas Drejing, Dalby

Läs pressmeddelandet i sin helhet här:

Tillbaka

     

    Mer från förstasidan

    • KROGNYTT: Sinti har flyttat till Linnegatan

      KROGNYTT: Sinti har flyttat till Linnegatan

      KROGNYTT GBG: Borden räckte inte till så Victor Fuentes och Natai da Silva Aires fick flytta in till Linnégatan 32 i hjärtat av Göteborg. Här bjuder de på en färgstark matresa över hela världen.

      För ungefär ett år sedan öppnade sommelieren Victor Fuentes och hans exfru Natai da Silva Aires sin första egna krog vid Skanstorget. Det gick som tåget, lokalen blev för liten och sedan i somras har de nu dubbelt så stor yta på Göteborgs krogtätaste gata.

      – Vi är en familjerestaurang där vi lagar mat från hela världen som vi själva älskar. Just nu finns till exempel rätter från Teneriffa och Marocko. Råbiffen från Korea är populär. Men det finns alltid något från Sydamerika på menyn eftersom jag kommer från Chile och Natai från Uruguay, berättar Victor Fuentes.


       

    • White Guide Junior/Senior 2018 är här!

      White Guide Junior/Senior 2018 är här!

      WHITE GUIDE JUNIOR/SENIOR: För sjätte gången har Sveriges bästa offentliga mat på förskolor, skolor och seniorboenden utsetts. I tretton olika kategorier prisades olika enheter, kockar och personer som lyfter den offentliga gastronomin. 

      Av drygt 200 testade förskolor, skolor och och seniorboenden har nu landets bästa offentliga matupplevelser korats – från Vellinge i Söder, till Umeå i norr. 

      Under ledning av av Sandra Mastio och Lisa Lemke på Eriksbergshallen i Göteborg stod det sent i tisdag kväll klart att Årets Skolrestaurang återigen är Nannaskolan i Uppsala, Årets Bästa Föreskolekök är Skogsbackens förskola i Stenungsund och att den bästa seniormaten finns – också den för andra året i rad – på Vardaga Silverpark i Täby utan för Stockholm.


       

    • White Guide lanserar rikstäckande hotell- och barguide

      White Guide lanserar rikstäckande hotell- och barguide

      WHITE GUIDE GLOBAL: Sverige är en allt hetare destination, för både internationella och inhemska resenärer. De behöver en modern pålitlig guide i digitala och tryckta format också för att bo bra och gå ut på ett lyckat glas. Äntligen kommer en välresearchad, pålitlig och inspirerande guide till de bästa hotell- och barupplevelserna i Sverige, efter att White Guide har sovit och skålat sig landet runt. 

      Den svenska besöksnäringen expanderar kraftigt. Vi har ett restaurangutbud i världsklass, en unik kafékultur och sedan ett par år också ett myllrande barliv med ambitiösa vin-, öl- och cocktailbarer, de senare ofta kopplade till hotell. Parallellt ökar utbudet av spännande hotell, inte bara i storstäderna utan också ute i landet, där några till och med blivit resmål i sig. 

      – Fokus ligger på stora och bra upplevelser. White Guide har assisterat sina användare i femton år att hitta rätt bord, nu ska vi också hjälpa dem att hitta rätt säng och rätt barstol, säger White Guides publisher Lars Peder Hedberg.

      Nya White Guide Hotel+Bar med cirka 100 hotell och 50 barer lanseras den 3 december 2018 – som guidebok, app och webb, de senare med bokningsfunktionalitet. Med White Guide Global AB som utgivare görs den på både engelska och svenska och får en bred internationell spridning. Ett urval av de svenska hotellen och barerna kommer också att presenteras i nya White Guide Nordic, som publiceras inför sommarsäsongen 2019.


       

    • NYTESTAT: Etoile, Stockholm

      NYTESTAT: Etoile, Stockholm

      NYTESTAT: Finurligt, opretentiöst och lekfullt

      MYCKET GOD KLASS

      Etoile
      Norra Stationsgatan 51
      113 44 Stockholm
      restaurantetoile.se

      NÄR RESTAURANG ETOILES FÖREGÅNGARE, Derelict, öppnade på samma adress, gjorde de en grej av platsen och lokalen. En gisten gammal dörr utan skylt, bullrigt trafikkaos utanför fönstret, spartansk inredning, grabbig service, lätt hängiga personalkläder och rock’n’roll även på tallriken. Konsekvent och väl fungerande. Gänget på Etoile har utan att egentligen ändra särskilt mycket, skapat något helt annat. Plötsligt upplevs biltrafiken som välkommet storstadssorl och utsikten mot solnedgången över Hagastaden känns romantisk. Den vackra träpanelen på en av väggarna och kristallkronan i taket har i ett nafs gjort lokalen till rena myspyset, och tack vare knappt märkbara, väl utvalda detaljer och knep, är också akustiken en av de bästa.


       

    • NYTESTAT: Årstiderna i Kockska Huset, Malmö

      NYTESTAT: Årstiderna i Kockska Huset, Malmö

      NYTESTAT: Dubbelgardering i tegelvalven

      MYCKET GOD KLASS

      Årstiderna i Kockska Huset
      Frans Suellsgatan 3
      211 22 Malmö
      arstiderna.pieplowsrestauranger.se

      MALMÖS BASTION I DEN KLASSISKA GENREN vänder blad. Eller tja, de sonderar i alla fall den moderna terrängen. Årstiderna, i de pampiga 1500-talsvalven i Kockska huset, har drivits av familjen Pieplow sedan 1997. Den är känd som krogen där du alltid kan få en klassiskt tillagad meunière och stans bästa lunchwienerschnitzel (jodå, det kan du fortfarande). Det är också en stensäker destination för mången representationsmiddag när utländska gäster ska trakteras med svenska klassiker som löjromstoast eller glass med varma hjortron. Men nu är det nya tider: sedan mitten av augusti signeras menyerna Anders Vendel, som plockats in som gastronomisk inspiratör.


       

    • NYTESTAT: Eriks Basar, Stockholm

      NYTESTAT: Eriks Basar, Stockholm

      NYTESTAT: Intensiv elegans på Fridhemsplan

      MYCKET GOD KLASS

      Hantverkargatan 71D
      Stockholm
      eriks.se/basaren

      STOCKHOLMSKLASSIKERN GONDOLEN TRONAR FÖR tillfället över det massiva Slussenbygget och innehar sin självklara plats som kronjuvelen i restauranggruppen Eriks Restauranger. Utöver Bakfickan på Östermalm har gruppen växt ytterligare – innan sommaren öppnade nytillskottet Eriks Basar på Kungsholmen. Även om Erik Lallerstedt är den som åsyftas i namnet är det dottern Anna Lallerstedt som står för verksamheten.


       

    • David Thompson, Bangkok, föräras 2018 års Global Gastronomy Award

      David Thompson, Bangkok, föräras 2018 års Global Gastronomy Award

      GLOBAL GASTRONOMY AWARD: För tolfte året i rad delar White Guide ut Global Gastronomy Award, ett av matvärldens mest prestigefyllda personliga priser. Årets pristagare David Thompson beskrivs som en brobryggare mellan tradition och innovation i det thailändska köket.

      Global Gastronomy Award har sedan 2007 – med Ferran Adria som första pristagare –  delats ut till en ledande innovatör inom gastronomin, som inspirerat matkulturen djupt och brett – också utanför det som presenteras på tallriken.

      Efter att ha delats ut i Stockholm i tio år nomadiserar nu Global Gastronomy Award till förra årets pristagares hemmaplan. Förra året överlämnades priset till Enrique Olvera, Mexico, av 2016 års pristagare, Dan Barber i New York. Den 24:e september är det Olveras tur att lämna över priset till årets pristagare, David Thompson, vid en ceremoni i Mexico City.


       

    • NYTESTAT: Krusmyntagården, Gotland

      NYTESTAT: Krusmyntagården, Gotland

      NYTESTAT: Haveri med havsutsikt

      Också ett bra ställe

      Krusmyntagården
      Krusmyntavägen 4
      622 76 Visby
      krusmynta.se

      DET VAR SOM ATT ETT MULLRANDE JUBEL steg ur det kalkrika djupet av den gotländska myllan när det stod klart att Filip Fastén skulle stå vid rodret på anrika Krusmyntagården. Kunde det vara sant? Skulle vi få se denne moderne mästare på grön gastronomi klafsa omkring i den mäktiga gamla örtagården och nypa små blad och skott och rötter och rovor till sin spis? Skulle han resa ön runt och samla säsongens primörer från de ypperliga gotländska producenterna och vi skulle få detta förädlat på vår meny?

      ALLA SOM VAR PÅ PLATS FÖR TRE ÅR SEDAN när Fastén hade en kort men blossande ljuvlig sommarflört med restaurangen på Furillen kände hur lyckat detta skulle kunna bli. Krusmyntagården, denna rosenkindade gamla dam, denna gigant och institution som varit ett självklart stopp för både tillresta och bofasta under ett halvt sekel hade hamnat i famnen på den smarte och smärte kavaljeren. Ända sedan gården annonserades ut för 17 miljoner i vintras hade oron varit betydande att friaren skulle bli någon med dollar i blicken och lammkebab i huvudet. Sanningen om Krusmyntagården är ju att läget, ryktet, utsikten, örterna, allt gör att gästerna strömmar hit alldeles oavsett vad som står på menyn. Folk äter grillad råtta bara de får se solnedgången just här.


       

    • NYTESTAT: Restaurang Rot, Gotland

      NYTESTAT: Restaurang Rot, Gotland

      NYTESTAT: Mycket smak även utan eld

      GOD KLASS

      Restaurang Rot
      Norrlanda Mangsarve 169
      622 50 Romakloster, Gotland
      restaurangrot.se

      ”ALDRIG I MANNAMINNE HADE TORKAN drabbat landet så svårt. Utfallet från åker och jord var knappa. Därtill hade stränga bud utgått att ingen fick värma sin mat över elden. Minsta gnista kunde sätta hela socknen i brand. Bekymrade stodo de och undrade hur det skulle gå med maten.

      NU ÄR DET INTE KARL-OSKAR OCH KRISTINA som står med magarna kurrande, ej heller befinner vi oss i Småland, utan på Gotland, i Norrlanda socken. En skock fastlänningar, bligar en smula fåraktigt på ynglingen som berättar att dagens middag inte går att laga som sig bör. Eldningsförbudet gör inte undantag ens för hyllade krögare och tillresta turister. Restaurang Rot får inte tända sin tjusiga Kamadogrill. Normalt sett lagas allt på den här restaurangen, just där. Det är liksom själva grejen. Ynglingen tittar medlidsamt på oss medan vi stirrar på den kalla grillen. Kanske kunde vi informerats om detta i förväg? Hur som helst så får vi helt enkelt lita på att Luqaz Ottosons team fixar biffen ändå. Eller grönsakerna. Ty där inne i ladan, i köket som just håller på att byggas, finns en liten induktionsplatta och en ugn, som blir kvällens värmekällor.


       

    • Sveriges bästa sommarkrogar 2018

      Sveriges bästa sommarkrogar 2018

      WHITE GUIDE: På väg ut i sommarsverige? Låt White Guide guida dig till landets och sommarens bästa krogupplevelser.

      Bryggservering med havet som granne, pinfärsk fisk, skaldjursplatåer, grillbuffér, nyskördade primörer och svala sommarviner. Detta, och mycket mer, finns att njuta i hela landet. Nedan har vi listat ett urval av våra sommarfavoriter. Restaurangerna är uppdelade på landskap och sorterade i bokstavsordning. Klicka på varje krognamn för att läsa mer om krogen. Samtliga krogar är med i 2018 års upplaga av White Guide.

      Registrera dig som Guiding Guest och du får tillgång till kompletta recensioner och poäng. Restauranger finns också tillgängliga i White Guide App för iOS. Guiden kan också köpas som bok HÄR.

      Glad sommar önskar White Guide-redaktionen!


       

    White Guide Presentkort