Registrera dig eller logga in här!

 

Som registrerad gäst på White Guide, Guiding guest, kan du läsa hela restaurang- och caférecensioner. Dessutom har du möjlighet att själva bedöma och lämna egna recensioner.

White Guide

Johan & Nyström är Sveriges bästa café

Johan & Nyström är Sveriges bästa café
3 jun 2014

WHITE GUIDE CAFÉ: White Guide Café 2014 har presenterats. Efter förra årets premiärsuccé var intresset för lanseringen än större. I närvaro av närmare 300 personer från caféer, branschorganisationer, media och regering hyllades också sju caféer i olika kategorier.

Årets bästa café enligt White Guide Café finns på söder i Stockholm: Johan & Nyströms Konceptbutik. Årets Kaffebar heter Drop Coffee – även det på söder i Stockholm. Det främsta konditoriet är en trendsättare i Växjö: PM Bröd & Sovel. Det främsta Hållbara Caféet är Gunnebo kaffehus i Mölndal utanför Göteborg. Årets Stjärnskott heter Söderberg & Sara Bageri i Ystad. Årets Fikaställe är Pâtisserie David i Malmö. Även Årets Värt en Resa finns i Skåne – klassiska Flickorna Lundgren på Skäret.

– Cafébranschen i Sverige är inne i en spännande utvecklingsfas där kvalitet, yrkeskunnande och råvaror blir allt viktigare, både för baristorna, konditorerna och bagarna. Det finns en fantastisk entusiasm i denna bransch som upplever en ny vår när fikaintresset växer i den unga generationen. Därför hoppas jag verkligen att denna cafébok blir en tummad resekamrat i jackfickan i storstadsdjungeln och i handskfacket på bilsemestern – eller som en app, säger Lena Ilkjaer projektledare för White Guide Café.

Totalt i White Guide Café 2014 rankas 263 caféer av närmare 350 testade över hela Sverige. Där redovisas också trender och notiser från kaffets och konditoriernas värld.

– White Guide Café har vuxit rejält i år – allt eftersom vi upplevt allt fler cafépärlor både ute i landet och i storstäderna. Det gläder oss mycket. I år har vi också kompletterat guiden med nya symboler som markerar våra bästa kaffe- och bakverksupplevelser under året. Vi hoppas nu bara att svenskarna blir ett ännu mer fikande folk tack vare White Guide Café, säger Mikael Mölstad, redaktionschef och en av grundarna till White Guide.

White Guide Café – årets pristagare 2014

Årets Bästa Café
Årets Bästa Café är vårt finaste pris. Det ges till ett café som bjuder på en mycket hög nivå i Mästarklass på alla de delar som utgör en caféupplevelse. Vinnaren kvalificerar sig genom sin totalpoäng. Om fler caféer presterar på samma nivå avgör poängen på drycker och bakverk. Med utmärkelsen Årets Bästa Café premierar White Guide Café det bästa inom den svenska cafékulturen just nu.
• Johan & Nyström Konceptbutik, Stockholm
Motivering: För att med osviklig känsla för service, kunskap och kvalitet ha skapat ett eget kaffe- och teuniversum, komplett med ypperliga bakverk, hög storstadpuls och stort hjärta.

Årets Konditori – i samarbete med Arla Foods
Med utmärkelsen Årets Konditori premierar vi ett café som på ett utomordentligt sätt presenterar ett brett urval av bakverk, kondi-torivaror och bredda bröd med de bästa råvarorna som bas – där både tradition och innovation väger högt samtidigt som nivån på kaffepresentationer, servering, miljö och stämning ger en helhetsupplevelse värd att återkomma till.
• PM Bröd & Sovel, Växjö
Motivering: För att de levererar hela bredden inom klassiskt konditorhantverk – med en modern twist – där hållbara råvaror betyder lika mycket som nybakat bröd, hemgjorda pålägg och egna praliner.

Årets Kaffebar – i samarbete med Löfbergs
Med utmärkelsen Årets Kaffebar premierar vi ett café där kaffet står i centrum och där innovation och djup kunskap är viktiga ingredienser liksom högsta kvalitet på råvaror. En miljö och ett utbud av bakverk och bredda bröd i samklang med totalupplevelsen tillhör också bedömningen.
• Drop Coffee, Stockholm
Motivering: För att ha skapat ett möte mellan de senaste landvinningarna på specialkaffe- och baristafronten och en bredare publik – med hjälp av kunskap, pedagogik och glimten i ögat.

Årets Hållbara Café – i samarbete med KRAV
Med utmärkelsen Årets Hållbara Café premieras ett café som på ett utomordentligt sätt kombinerar en sympatisk caféupplevelse med en tydlig strävan att förbättra hållbarheten i sin verksamhet. För dem är ekologiska råvaror en viktig grund inom cafébranschen – och i förlängningen för oss alla.
• Gunnebo Kaffehus, Mölndal
Motivering: För att ha skapat en ekologisk upplevelse i toppklass med stort hjärta i en unik miljö med smakrika och vackra bakverk – ofta gjorda på hemodlade råvaror.

Årets Stjärnskott
Med utmärkelsen Årets Stjärnskott uppmärksammar vi en nykomling på caféhimlen – men allt annat än en supernova med kort brinntid. De stjärnskott som premieras erbjuder redan från start en genomarbetad upplevelse där alla delar har betydelse.
• Söderberg & Sara Bageri, Ystad
Motivering: För att med framgång ha skapat en sympatisk kombination av fantastiskt kaffe och lysande ekologiskt bagerihantverk på ett och samma café – där kvalitet genomsyrar hela upplevelsen.

Årets Fikaställe
Med utmärkelsen Årets Fikaställe premierar vi ett café där kaffe och bakverk ligger på hög nivå och tillsammans med miljön skapar en skön stämning som lockar till äkta svensk fikasamvaro för alla typer av gäster i alla generationer.
• Pâtisserie David, Malmö
Motivering: För att med stor passion och hantverksskicklighet ha skapat en trivsam fransk oas fylld av smak, charm och oändliga valmöjligheter – allt i en levande historisk miljö.

Årets Värt en Resa
Med utmärkelsen Årets Värt en Resa lyfter vi fram ett café där kaffe- och bakverkskulturen blomstrar vilket tillsammans med nivån på helhetsupplevelsen lockar till sig långväga gäster. Såväl det lilla caféet på landsbygden som det större caféet i storstäderna kan vara resan värd.
• Flickorna Lundgren på Skäret, Skäret
Motivering: För att med genuin kaffe- och bakverksglädje ha vårdat sitt skånska kulturarv i en prunkande trädgård där gästerna njuter lika mycket av samvaron som utsikten.

Bilder från evenemanget finns på vår facebooksida.

White Guide Café 2014 köper du HÄR:

Tillbaka

 

 

 

 

 

Mer från förstasidan

  • KROGNYTT: Hörte Brygga öppnar ost- och vinbar i Malmö

    KROGNYTT: Hörte Brygga öppnar ost- och vinbar i Malmö

    KROGNYTT MALMÖ: I april får Hörte brygga ett syskon när Emma och Martin Andersson-Sjöstrand öppnar vin- och ostbar. Hörtes restaurangchef Agnes Klinteberg blir ansvarig för stadssatsningen.

    Succén med det lilla ”skjulet” invid havet på Sydkusten, mellan Trelleborg och Ystad, har inspirerat ägarparet Emma Andersson-Sjöstrand och Martin Sjöstrand till att utveckla verksamheten. I april öppnar den nya vin- och ostbaren på väster i Malmö och ansvarig blir Hörtes restaurangchef Agnes Klinteberg.


     

  • White PAPER: Världens hemligaste nudlar

    White PAPER: Världens hemligaste nudlar

    WHITE PAPER #4: I flera veckor jagade Linda Dahl utan framgång historien bakom Hoi Ans stolthet, cab lau-nudlarna, på plats i Vietnam. Flera år senare hittade hon den äntligen: på en krog i Stockholm.

    Text: Linda Dahl Foto: Minh Mat
    Publicerat i White PAPER #4 2017

    JAG BEFINNER MIG I DEN IDYLLISKA staden Hoi An i Vietnam och har precis ätit en legendarisk skål cao lau-nudlar. ”Receptet är hemligt och det är bara en enda familj som känner till det. Vill du veta mer måste du gifta dig med någon ur familjen som tillverkar nudlarna.” Snacket går mellan kvinnorna bakom de rykande grytorna. Varje kväll fylls ödetomten med folk som sitter på en brokig samling plastmöbler och äter sanslöst god street food. De gulbruna nudlarna, tjocka som fettuccine, är själva hjärtat i upplevelsen. Silkeslena med tuggig konsistens och lätt rökig smak ligger de i en lätt lakrits- och kaneldoftande saltsöt såsig buljong tillsammans med frodigt feta skivor av grissida, knapriga riskrutonger, spröda böngroddar och mängder av färska örter. Jag får veta att människor från hela världen reser hit för att få smaka stadens nudelstolhet, cao lau. Med munnen full av nudlar nickar jag och pekar på mig själv.


     

  • Äntligen säsong för vinterkrogarna

    Äntligen säsong för vinterkrogarna

    WHITE GUIDE: Jul och nyår i fjällen? Varje år listar White Guide landets bästa vinterkrogar och caféer. Hela listan hittar du HÄR

    Använd dig gärna av vårt avancerade sök för en mer specifik sökning. Välj ”vinterkrog” under övrigt. (Observera att recensionen är från fjolårets besök.)

    Därtill flera nysatsningar i landet, som vi inte hunnit besöka än men skrivit om här: 

    Med önskan om en god jul och ett gott nytt år,

    White Guide


     

  • NYTESTAT: Mutantur, Malmö

    NYTESTAT: Mutantur, Malmö

    NYTESTAT: Urban gastrobar levererar

    Denna publicering ligger för nära lanseringen av White Guide 2018, varför vi inte avslöjar klass och poäng här.

    Foto: Markus Crépin Sundström

    Ska ni till det där nya stället? Vad hette det nu? Muttan … nånting? Tja – att plocka sitt krognamn ur ett latinskt citat om att tiderna förändras och vi med dem är inte alls en dum tanke i dagens minst sagt föränderliga krogvärld. Men frågan är om Alexander Sjögren och co verkligen hade provkört uttalet (på skånska) innan de tryckte visitkorten. MUtantur, MuTANtur eller kanske MutanTUR? Efter ett par googlingar inser vi att korrekt uttal enligt latinkunniga är något i stil med ”motantoor”, vilket känns tveksamt om Malmös krogpublik någonsin kommer att anamma. Men det spelar heller ingen som helst roll eftersom de flesta redan verkar ha hittat hit.


     

  • White PAPER: Köttets lustar

    White PAPER: Köttets lustar

    WHITE PAPER #4: Processat växtprotein från andra sidan jorden hellre än ett rådjur skjutet runt knuten? När det gäller att äta kött styrs diskussionerna ofta av känslor. Men ytterst sett kanske frågan handlar mindre om djuren och mer om oss själva. Vad är egentligen människans plats i naturen? Utanför den eller mitt i?

    Text: Ann Helene Meyer von Bremen
    Publicerat i White PAPER #4 2017

    DET BLEV EN NYHET NÄR MILJÖPARTIETS Gustaf Fridolin på en direkt fråga berättade att han åt kött fyra-fem gånger i veckan. Lite senare under hösten sa Stefan Löfven i en partiledardebatt att han numera äter mindre kött och nye moderatledaren Ulf Kristersson har även han fått redogöra för sitt köttätande. Köttfrågan verkar ha utvecklats till en lika obligatorisk, moralisk och känslig fråga som drogfrågan är för amerikanska politiker.


     

  • White PAPER #4 2017 – i handeln nu!

    WHITE PAPER: I det nya numret spelar känslorna fritt över hela registret. Vi häpnar över grönsakernas problemlösarförmåga, bubblar med en champagne-schaman och ger oss på en av de mest laddade matfrågorna av alla: köttets vara eller icke vara. Vi pratar om livet på landet med Sloveniens toppkock Ana Roš, funderar över varför vi är så avogt inställda till insekter på gaffeln och spanar som vanligt in krogläget – där Göteborg leder nyöppningsligan.

    SKRYT, MYTER OCH NOSTALGI. Matkänslor genom historien.
    LÄGET? Fullt ös i Göteborg.
    NYTESTAT. Frantzén rebooted.
    FEM MINUTER… med Norbert Niederkofler som driver trestjärniga krogen St. Hubertus i italienska Alperna.
    KÖTT. Att äta eller inte äta, det är frågan.
    MYS ELLER RYS? Inredningen på krogen betyder mer än du tror.
    SCHAMANEN I CHAMPAGNE. Glöm naturvin, nu handlar det om "bioenergier".
    KORSIKA. Bland kastanjer, grisar och vilda örter.
    LUKTSINNET. Med direktkoppling till känslorna.
    AVERSIONER. Varför kastar vi oss inte över insektsbuffén?
    MEDVETNA GRÖNSAKER. Smartare än du tror.

    Läs chefredaktör Lena Ilkjaers ledare HÄR. 
    Prenumerera? Det gör du HÄR.


     

  • De kan bli Årets Smakutvecklare 2018

    De kan bli Årets Smakutvecklare 2018

    WHITE GUIDE: Den 5 mars är det återigen dags att dela ut priser till restaurangbranschen. På White Guide-galan prisas de som presterat bäst under året – men inte bara på restauranggolvet. Sedan fyra år delas också ett pris ut till leverantörer till livsmedelsbutikerna, i form av utmärkelsen ”Årets smakutvecklare i livsmedelsbranschen”.

    Priset delas ut av White Guide i samarbete med Livsmedelsföretagen och utmärkelsen premierar en producent som presterat en viktig innovation vad gäller smak och upplevd kvalitet under året. De nominerade är:


     

  • 160 restauranger listas i nya White Guide Baltics

    160 restauranger listas i nya White Guide Baltics

    WHITE GUIDE BALTICS:  Två tidigare år har White Guide listat ”Best of the Baltics” i White Guide Nordic. I år hade guiden en egen lansering.

    Aldrig har det varit godare att besöka Baltikum. Det konstaterades i veckan när White Guide Baltics 2018 presenterades i Tallinn. Guiden som tidigare innehöll 60 restauranger har i år växt med ytterligare 100.

    – När det gäller gastronomin går den baltiska regionen genom en mycket dynamisk fas nu. Utvecklingen började tidigare i Estland men Lettland och i Litauen kommer starkt, berättar Aivar Hansan, utgivare av White Guide i Baltikum.


     

  • NYTESTAT: Tong, Stockholm

    NYTESTAT: Tong, Stockholm

    NYTESTAT: Det svänger om kinakäket på Söder

    Denna publicering ligger för nära lanseringen av White Guide 2018, varför vi inte avslöjar klass och poäng här.

    Låter kinakäk i kombination med cool miljö och umgänge med hög svansföring som en udda grej? Det är en gammal beprövad kombo. En av de senaste årens hetaste adresser för såväl mat som flirt är Ho Lee Fook i Hong Kong. Och i över ett decennium har Hakkassan i London mixat kantonesiskt käk på mycket hög nivå, sofistikerad miljö med drag av mellankrigstidens opiumhålor och kul publik. Hos Mr. Chow i samma stad lärde sig Mick Jagger uppskatta nudlar och sötsura smakbrytningar redan på 60-talet. Londonkrogarna är numera kedjor med avläggare på flera håll i världen.

    Men även Stockholm har haft omtalade kineser. Berns salonger shanghajades till stans trendigaste ställe redan på 40-talet. Och under några år var publiken från mode- och musiksvängen lika het som det utomordentliga sichuanesiska köket på Erik Videgårds legendariska Halv Trappa plus Gård.


     

  • Geranium är Danmarks bästa restaurang

    Geranium är Danmarks bästa restaurang

    WHITE GUIDE DANMARK: Geranium i toppen när White Guide Danmark listar landets 125 bästa restauranger. White Guide Danmark 2018 är här.

    För en kulinarisk helhetsupplevelse i världsklass prisas Geranium som Danmarks bästa restaurang. Totalt delades 15 priser ut när White Guide Danmark 2018 lanserades i Köpenhamn tidigare i veckan. Precis som i den svenska guiden återbesöks samtliga restauranger varje år och ges nya recensioner och poäng. 

    – Det har varit otroligt tätt i toppen i år. Bland de bästa restaurangerna är det väldigt små marginaler som skiljer nummer ett och två på listan matmässigt. Den täta poängställningen bland de bästa av landets krogar visar mer än tydligt att den danska restaurangscenen är mer levande än någonsin medan den generella nivån bara fortsätter uppåt, vilket gynnar både gastronomi-entusiasterna på hemmaplan och hitresta som enkom gästar Danmark för att njuta av den sublima gastronomi vi har att bjuda på, säger Jacob Lövenlund, redaktör för White Guide Denmark.

    Mer info samt årets alla vinnare hittar du på whiteguide.dk

    Köp ditt exemplar av White Guide Danmark HÄR eller direkt i vår app.


     

White Guide Presentkort