Registrera dig eller logga in här!

 

Som registrerad gäst på White Guide, Guiding guest, kan du läsa hela restaurang- och caférecensioner. Dessutom har du möjlighet att själva bedöma och lämna egna recensioner.

White Guide

KROGKRITIK: NOOK, Stockholm

KROGKRITIK: NOOK, Stockholm
17 okt 2014

SUPERSMARR TILL RENA FULPRISER 

WHITE PAPER #3: Göteborgs gamla toppkrog Kock & Vin har återuppstått i en ny, enklare inkarnation i Stockholms SoFo, där stjärnkocken Claes Grännsjö och stjärnsommelieren Alexander Bäckman fyller sitt Nook med glada gäster som kalasar på det som är Stockholms just nu mest prisvärda menyer, med välgjorda cocktails och klyftiga vinval därtill.

Mikael Mölstad och Lars Peder Hedberg åt och drack, den senare skrev. Foto: Magnus Skoglöf

Mat 33 Service 18 

NOOK Åsögatan 176, 116 32 Stockholm, Tel 08 702 12 22, Webb nookrestaurang.se

På många krogar – inte minst toppkrogarna – skulle man önska att få bänka sig med personalen och hugga in på det käk som de får. Lagat på riktigt bra råvaror med gediget kunnande, men utan alla de extra krumbukter som gästerna ute i matsalen får utstå. Inte så på Nook. Här är filosofin att servera just den mat som kocken själv vill äta. Och den är supermumsig, en väldigt personlig mix av samtida nordiskt och orientaliskt, främst Korea, där kocken har sina rötter. Kocken är Claes Grännsjö, som höll fanan i absoluta toppen under många år på Kock & Vin i Göteborg, innan han för något år sedan flyttade till Stockholm och sin käresta. Efter en lite vinglig bana på diverse ställen i huvudstaden slog Grännsjö till slut sina påsar ihop med före detta kollegan från Götet, sommelieren Alexander Bäckman, som på Nook agerar både i den rollen och som hovmästare. På sätt och vis kan man alltså säga att Kock & Vin har återuppstått, fast i en enklare tappning, faktiskt precis det som deras gamle mentor i Göteborg, Björn Persson, försöker göra med sitt Koka, det nedkokade ursprungliga Kock & Vin. 

Nook ligger på Åsögatan, strax bortom de mest myllrande hipsterstråken på Söders SoFo, men den hade kunnat ligga rejält avigt till och ändå vara smockfull varje kväll. Fantastiskt prisvärde lockar förstås. Det finns två menyer, en för 300 och en för 400 kr, som båda ger enastående valuta för pengarna. Att här är trivsamt avslappnat och glammigt på typiskt samtida Söder-manér bidrar förstås också. Här har ingen designer varit inne och strömlinjeformat. Möblerna verkar närmast hoprafsade på diverse auktionssajter men både större sällskap, par och ”pinnar” bereds plats genom flexibla arrangemang med väggsoffor och olika storlek på borden. Bäckman är matsalens bläckfisk – han är överallt hela tiden, tar samtliga roller på golvet och säkrar allas trivsel. Lokalen är delad i två avdelningar, där den mindre har karaktär av ambitiös bar. Som bar håller den hög nivå och har givetvis ett stort urval karaktärsstarka gin och tonics från ambitiösa mikroproducenter. En husgjord tonic är också på g, precis som trenden påbjuder. Med en läskande GT i handen är frestande att slå till på många snacks medan menyerna betraktas. Här rekommenderas dock försiktighet. Snacksen är inga små munsbitar precis, utan snarast förrätter, och det är lätt att bli mätt innan menyerna rullar igång. Här är det street food-inspirerat och mycket Korea. En ssäm med stekt finkryddig koreansk blodkorv, Marenne- ostron och syrad kimchi presenteras på ett stort salladsblad, som rullas ihop över godsakerna och äts med handen, smarr i kvadrat för ynka 65 kr. För samma facila peng kan man njuta smarr i kubik i form en porkbun med sidfläsk, hoisinsås, sticklök och picklad gurka, en ogenerad blinkning till David Chang i NY.

Det är inte helt lätt att förstå prisskillnaderna mellan de två menyerna, eftersom råvarorna är lika förträffliga i båda. Den billigare menyn inleds med en sashimi på torskrygg med bonitoflingor och ostronemulsion, knapriga kaprisbär på fläder och fin syra från lättpicklad gurka. Det är intressanta subtila smaker i fin balans och mycket vackert. Hade inte gurkan varit så grovt skuren hade rätten kunnat platsa på vilket fine dining-etablissemang som helst. Det rockar mera, ja rejält, i förrätten i den dyrare menyn; tartar på oxhjärta med rökt oxmärg, purjo och kantareller, allt finskuret och hopföst i ena änden av tallriken. Trots ganska högt skruvade smaker är det texturerna som tar för sig här. Hjärtats lite glatta muskulatur, tuggiga höstkantareller, mjäll purjo, smältande märg och ovanpå krunchiga smulor av sojakavring. Nämnde vi smarr? Nu är det en bärnstensfärgad Viña Tondonia 1999 i glaset, en arkaisk rioja (det var väl det gamle Generalissimo Franco helst såg i vitvinsglaset?), härligt omodern med örtig slocknad frukt och så mycket ek att hela parketten tycks ha gått åt, men det funkar till tartaren med sina mättade rökiga toner. Till den finstämda sashimin sitter en spenslig riesling från Reichsrat i Bühl bättre. Till varje rätt har Alexander Bäckman tre viner med olika stuk och i olika prisklasser att föreslå, en så mycket bättre idé än det fasta vinpaketet, som förutsätter alla har samma preferenser och lika tjock plånbok. Här har man möjlighet att slå på stort till ena rätten och klunka billigt till den andra. Den vackra skivan lammstek dryper av sin mörkrosa saft, toppas av svart fermenterad vitlök med rejält umamidjup och sekunderas av en rödgrön röra på aubergine och bakade Viken-tomater med höga sesamtoner, vilket ger rätten dess unika karaktär men samtidigt raderar det finare registret i grönsakerna. I den dyrare menyn briljerar en kummel – tack för att  denna västkustens toppråvara lyfts fram i rampljuset också i Stockholm. En rejäl ryggbit, närmast en sadel, är hårt stekt på ytan men med all sin juice bevarad i det fasta köttet innanför. Halstrad gemsallad och dito bondbönor samt en puré på limabönor bjuder på ett rikt aromatiskt spektrum, där sötma och en elegant liten beska slår igenom. Alltsammans vilar i ett lödigt havskräftskum, berikat med parmesan. Här har Grännsjö monterat ihop en veritabel umamibomb och trots risken för explosion vill man ha mer. I dessertdelen vinner den billiga menyn med sin lakritsglass med lemoncurd, blåbär och pistasch. Lakrits kan lätt det bli för mycket av men här är det väl doserat och fint balanserat mot citrus och pistasch. Jord av smulad torkad chokladkaka bidrar till bredd i texturupplevelsen. I den andra desserten går smarret rentav överstyr. Glass av brynt smör, myltade hjortron, syltade granskott, rostad mandel, knaprig sockerkaka – ja det är höga, täta smaker i en riktig konsistenscirkus mot en klangbotten av dov sötma. Men var är fräschören? Det är nästan så man ber om en citronklyfta för att krama några droppar ovanpå härligheten. VILL MAN SL. P. STORT  på riktigt rekommenderas ”spädgrisfest”, ett riktigt kalas för i sammanhanget blygsamma 2400 kr. Lillnassen är helstekt och spansk förstås, blott tre veckor gammal. Den räcker för fyra och även åtta, som också får en låda ostron och diverse koreanskt godis, såsom blodkorven, kimchi, sriracha och godjochang att smaska på. Man går inte hungrig från Nook, nej mätt – och väldigt nöjd. Mera smarr för pengarna går bara inte att få. Det är Mästarklass – men inte Internationell Mästarklass. Dit förstår vi att Grännsjö och Bäckman heller inte siktar. Men faktum är att smarr är något av en fälla. En riktigt stor matupplevelse måste kryddas med lite osäkerhet om hur gott det egentligen är, om inte köket passerat gränsen på den ena eller andra kanten. En riktigt stor matupplevelse ska lämna dig i bryderi om kocken har förstått något som du har en väg kvar att förstå.

Detta är ett utdrag ur White PAPER #3 2014

Mer krogkritik och långläsning hittar du HÄR

Tillbaka

 

Fler krognyheter

  • KROGNYTT: Brisket & Friends till Vasastan

    KROGNYTT: Brisket & Friends till Vasastan

    KROGNYTT STHLM: Brisket & Friends i Årsta industriområde expanderar med en ny krog i Vasastan i samarbete med bryggeriet PKLK. Den 22 februari är det dags.

    Brisket & Friends har fått stockholmarna att under lunchtid ta sig till Årsta industriområde, eller dieseldalen som det kallas i folkmun. Väntrummet till en gammal biltvätt har förvandlats till ett smokehouse med rätter som hickoryrökt oxbringa, fläsksida och ribs. Inspirationen hämtas från matkulturen i Texas. Restaurangen belönades med DN:s gulddrake för bästa budgetkrog 2018.

    Nu slår sig krögarna Niklas Elshazly och Ludvig Åström sig ihop med Peter Pikulik som driver bryggeriet PKLK. Tillsammans öppnar de en ny Brisket & Friends i Vasastan i närheten av Norra Bantorget.

    – Vi har pratat länge om att samarbeta och kombinera vår barbecue-mat med Peters öl. Vi kommer att ha 12 ölkranar och dessutom lansera varumärket Big Bone Brews som blir exklusivt för restaurangen, berättar Niklas Elshazly.


     

  • Och de nominerade är...

    Och de nominerade är...

    WHITE GUIDE: På White Guide Gala den 4 mars i Malmö korar vi för femtonde gången Sveriges bästa restauranger och landets största restaurangupplevelser hyllas genom priser i olika kategorier.

    Bild: Malmö Opera Fotograf: Joakim Lloyd Raboff

    Totalt presenteras 600 restauranger och vinnare i koras i åtta kategorier. Dessutom delas följande två personliga priser ut:

    • Årets Hyllning av Långtida Betydelsefull Gastronomisk Gärning
    • Årets Rising Star

    ÅRETS NOMINERINGAR – WHITE GUIDE 2019
    Presenterade i bokstavsordning inom varje kategori. Vinnarna presenteras måndag den 4 mars på
    White Guide Gala på Malmö Opera i samband med lanseringen av White Guide 2019.

    Nominerade till Årets Restaurang:


     

  • KROGNYTT: Nordiska Michelinstjärnor 2019

    KROGNYTT: Nordiska Michelinstjärnor 2019

    KROGNYTT: Ikväll delades årets Michelinstjärnor i de nordiska länderna ut vid ett evenemang i danska Aarhus. Den franska guiden valde i år att vara sparsamma med betygen och för Sveriges del blev det totalt sett färre stjärnor än förut.

    I många år har det varit en snackis att Noma, flerfaldigt utsedd till världens bästa restaurang av organisationen World's 50 Best, endast nått upp till två stjärnor i Guide Michelin. Efter restaurangens stängning och sedermera nyöppning på ny adress, var förväntningarna stora men det blir fortsatt två stjärnor och Nordens trestjärniga restauranger heter åter Frantzén, Geranium och Maaemo. Nomas René Redzepi verkar ha tagit det hela med ro och befinner sig sedan ett par dagar i Mexiko på semester. Från en till två stjärnor gick dock svenska Gastrologik. Inga nya stjärnor och inga nya Bib Gourmand delades annars ut i Sverige. Fyra stjärnor försvann också, varav två på grund av stängning. 


     

  • Nomineringarna till Årets Banbrytare 2019 – i samarbete med iZettle

    Nomineringarna till Årets Banbrytare 2019 – i samarbete med iZettle

    WHITE GUIDE: White Guides årliga utmärkelse Årets Banbrytare hyllar radikal förnyelse. Den föräras modiga aktörer och satsningar som bryter ny mark och pekar ut nya vägar inom gastronomin och hospitality-sektorn, och som resulterar i en annorlunda och njutbar restaurangupplevelse. Med Årets Banbrytare - som delas ut för 4:e gången - premierar White Guide en intressant utvecklingslinje i den svenska restaurangvärlden.

    Nordens ledande restaurangguide inleder samtidigt ett långsiktigt partnerskap med fintechbolaget iZettle.

    Samtidigt lanseras ett nytt samarbete mellan White Guide och fintechbolaget iZettle, vars app iZettle Pro är speciellt framtaget för restauranger, barer och caféer. iZettle Pro är ett helt kassasystem för iPad som hjälper småföretagare att ta betalt, ge bättre service och fatta smartare beslut. Inom ramen för samarbetet kommer iZettle att synliggöras i White Guides nätverk med ändamålet att inspirera små- och medelstora restauranger att utnyttja modern teknologi för en smidigare vardag.


     

  • Dessa 600 krogar listas i White Guide 2019

    Dessa 600 krogar listas i White Guide 2019

    WHITE GUIDE: Den 4 mars är det premiär för White Guide Sveriges Bästa Restauranger 2019 – samtidigt som White Guide firar sitt 15-årsjubileum. Galan och det årliga trendseminariet äger rum på Malmö Opera, Malmö. Där också vinnarna i de olika kategorier kommer att hyllas.

    Men redan nu kan vi avslöja vilka restauranger som White Guide listar 2019. Det händer mycket i krog-Sverige och till årets White Guide har 600 restauranger kvalificerat sig till den årliga listningen.

    Av dessa 600 är 89 nya - de flesta helt nya krogetableringar sedan förra guiden, samtidigt som sex restauranger gjort comeback. Av förra årets 600 restauranger var 87 nya och fem gjorde come back. Förnyelsen i branschen och den höga takten i nyöppnandet fortsätter med andra ord.


     

  • KROGNYTT: Två nya Pocket by Pontus under 2019

    KROGNYTT: Två nya Pocket by Pontus under 2019

    KROGNYTT GBG/STHLM: Inte bara en, utan två nya Pocket by Pontus öppnar under 2019; på Lidingö och i Göteborg. 

    Först ut är Stockholm och Lidingö Stadshus, som får sin restaurang under våren. I mitten av augusti är det sedan Göteborgs tur. Det blir Pontus Frithiofs första restaurang utanför Stockholmsområdet, men de som har besökt någon Pocket by Pontus tidigare kommer att känna igen sig i menyn, bistroatmosfären och interiören som speglar det etablerade Pocket-konceptet i nytt och uppdaterat format. 

    Göteborgskrogen öppnar i Regionens Hus som nu byggs nära Centralstationen. Precis som på krögarens andra Pocket-restauranger kommer det finnas expresslunch, takeaway-rätter och catering. 


     

  • KROGNYTT: Schmaltz bar & delicatessen ersätter Tabac

    KROGNYTT: Schmaltz bar & delicatessen ersätter Tabac

    KROGNYTT STHLM: Nu har Schmaltz bar & delicatessen öppnat på Nybrogatan 19. Samma fokus på hållbarhet och kvalitet, men nu med mer mat och bar istället för tabac. Johan Agrell och Oskar Larsson bjuder in till frukost, lunch, aperitif och middag.

    Bakom Schmaltz bar & delicatessen ligger samma gäng som äger och driver Babette och Café Nizza. I väntan på att fastighetsägaren skulle renovera huset fick den lilla lokalen bli en allehanda butik/kaffebar med allt från konserver till tobak – Tabac. Allt noga utvalt av högsta kvalitet. Nu har lokalen renoverats, utökats med kök och bakugn i källaren, kan ta emot sittande gäster och döpts om.

    – Det blir en slags bar och delicatessen där vi öppnar på morgonen med kaffe och något bakat. Så småningom förvandlas kaffebaren över till lunch och då kan man välja att köpa med sig något eller sitta ner och äta. Framåt eftermiddagen blir det aperitivobar med ett glas vin och något till det, och middag med lugnare tempo och fem-sex rätter att välja mellan, berättar Johan Agrell, ansvarig för Schmaltz bar & delicatessen tillsammans med Oskar Larsson som tar hand om köket. 


     

  • KROGNYTT: Halländskt hantverk på Cosa Table

    KROGNYTT: Halländskt hantverk på Cosa Table

    KROGNYTT KUNGSBACKA: Först inredningsbutik, sedan designstudio och nu restaurangen Cosa Table på Kyrkogatan 13 i Kungsbacka med fokus på nordiskt, närproducerat och naturviner. Ägaren Johan Bergman och kökschefen Sara Kjellström lägger det bästa av Halland på tallrikarna.

    För tre år sedan var Johan Bergman med och öppnade inredningsbutiken Cosa Home Stories inne den gamla delen av Kungsbacka. Sedan följde en designstudio, och när lokalen på andra sidan gården i ett gammalt hus från 1847 blev ledig, blev det också en krog. Cosa Table öppnade den sjunde december förra året med Sara Kjellström som kökschef.

    – Vi ville skapa en mötesplats kring hantverk, oavsett om det gäller möbler, design och mat. Vi vill berätta historien bakom om det vi erbjuder. På Cosa Table vill vi ha öppna samtal med våra gäster. Det sätt vi jobbar på kallar vi för logiskt. För oss är det ju självklart att ta råvarorna från Halland när vi väl kan göra det, med det är också en stor utmaning rent logistikmässigt, berättar Johan Bergman.


     

  • KROGNYTT: Qvarnström och Lindgren skapar 1 bord och kök

    KROGNYTT: Qvarnström och Lindgren skapar 1 bord och kök

    KROGNYTT MALMÖ: Välkända kockarna Titti Qvarnström och Daniel Lindgren bjuder med nya satsningen 1 bord och kök in till två kvällar i månaden med exklusiv meny och stort dryckesfokus.

    Titti Qvarnström höll länge i rodret på Bloom in the Park, inklusive när restaurangen för första gången tilldelades en Michelinstjärna. Hon vann White Guide Rising Star 2010 och sedan förra året driver hon restaurangen på Folk, Mat & Möten i Malmö. Nu rapporterar Sydsvenskan att hon och kollegan Daniel Lindgren öppnar upp för middag två kvällar per månad, med en exklusiv meny anpassad för drycken som serveras. Lindgren har arbetat på bland annat Atmosfär, The More Bistro och Kockeriet. Som namnet på projektet antyder rör det sig om ett bord där alla sitter tillsammans. Varje tillfälle kommer att ha ett tema, exempelvis ett område eller en producent, som avgör den unika utformningen av varje kväll utan given meny. Premiärhelgen 15-16 februari kommer inspirationen från "bubbel, skaldjur och choklad".


     

  • KROGNYTT: Maffiga mackor för Couet och Thureson på Manufacture

    KROGNYTT: Maffiga mackor för Couet och Thureson på Manufacture

    KROGNYTT STHLM: Danyel Couets och Melker Anderssons Dos Gringos på Teatern på Ringen har förvandlats till Manufacture. Nu är det Danyel som tillsammans med parhästen Sebastian Thureson satsar på maffiga mackor.

    De bakar allt bröd på plats och fyller och toppar det med de godaste fyllningarna de kan komma på, som funkar i säsong. Det kan vara långstekt konfiterad lammbog, kryddig nötfärs eller grillad gårdskyckling som stoppas i focaccior eller i vitlökskryddad baguette där degen först stekts och sedan bakats, eller så läggs fyllningar på tarte flambeé, så kallad fransk pizza.

    Varför just bröd i en tid då många svenskar skyr tanken på gluten?
    – När det var dags att göra något nytt av Dos Gringos ville inte Melker vara med längre. Då beslöt jag och Sebastian att satsa på mackor, sådana vi själva var sugna på och längtade efter. På den vägen är det. Det är som med allting annat. Man gör först och tänker sen, säger Danyel Couet och skrattar. Vid det här laget får han kallas krogveteran, med över 20 krogöppningar bakom sig.


     

White Guide Presentkort