Registrera dig eller logga in här!

 

Som registrerad gäst på White Guide, Guiding guest, kan du läsa hela restaurang- och caférecensioner. Dessutom har du möjlighet att själva bedöma och lämna egna recensioner.

White Guide
KROGNYTT: Kagges tar över efter Frantzén

KROGNYTT: Kagges tar över efter Frantzén

15 mar 2017

KROGNYTT STHLM: Sista måltiden serverades 9 juli. Sedan stängde Björn Frantzén sin tvåstjärniga restaurang i Gamla Stan för att ta sig an en ny lokal. Dryga halvåret senare är det snöslask på Lilla Nygatan och byggpapp i fönstren. KAGGES står det i rött med stora handmålade bokstäver. Byggfirman? Nej, det är kockarna Kalle Lindborg och Douglas Tjärnhammar-Alm som nu tar över det legendariska köket. Premiär i slutet av maj.

Lokalen är pytteliten men här har bott stjärnkrogar som Mistral, Frantzén/Lindeberg och Frantzén så det är en stor kostym att fylla. Nervöst?

– Nja, det är snarare supernervöst! säger Dogge Tjärnhammar-Alm.
– Och en härlig utmaning, säger Kalle Lindborg. Nu målar vi elementen röda, försöker få in mer färg, stöka till, göra det mer lekfullt och till något som är vårt.

– Det enda vi kommer att behålla är kopparplåten, barstolarna och kaklet i köket. Vi vill verkligen inte att folk ska sitta här och minnas hur det var på Frantzéns tid och vad de åt då. Men det där kommer nog att ta ett tag att få bort.

De öppnar i slutet av maj om målandet och fixandet går som det ska. Det tidigare 19 platserna kommer att bli 30 ”och vi kan nog klämma in några till.” Liksom miljön kommer också matsedeln att skilja sig från stjärnkrogstiden. 

– Det blir à la carte, ingen fast meny. Stilen blir nordisk men inte ultranordisk. Vi tar in en del sydeuropeiska influenser också. Vi siktar på ett tiotal mellanrätter så att man orkar prova tre-fyra stycken olika och avsluta med något sött. Och när det är högsäsong för grönsaker så vore det väl onödigt att inte ha ytterligare några rätter, säger Dogge Tjärnhammar-Alm.

De båda fann varandra redan första dagen på restauranggymnasiet, och har runt tio år var i yrket men bara arbetat kortare perioder tillsammans. Duons gemensamma erfarenhet rymmer restauranger som Fjäderholmarnas Krog, Chez Betty, Mistral, Fäviken Magasinet, Djuret, Omakase Köttslöjd och Bobergs Matsal. I somras startade de Kagges, då i cateringform, för att samla kapital till något gemensamt. 

– Vi hade tänkt oss ett ställe rätt centralt i Stockholm – fast något som det här vågade vi inte tro på. Vi hjälpte Björn Frantzén med ett cateringuppdrag och då var det faktiskt han som uppmuntrade oss att satsa här. Han tror väl att vi ska klara det!

kagges.com

 

Fler krognyheter

  • NYTESTAT: TAK, Stockholm

    NYTESTAT: TAK, Stockholm

    NYTESTAT: Modern mix på hög nivå

    På Brunkebergsåsen växer Stockholms nya nöjeskvarter fram under namnet Urban Escape. Högst upp i byggnaden ligger Tak, en av de senaste årens mest omtalade restaurangöppningar. Anledningen är den meriterade och medaljerade Frida Ronge, bland annat White Guides Rising Star 2013. Hennes nordicnippon-kök har nu fått ett eget hem i huvudstaden.

    Det är en sympatisk och finurlig mix av svenska och japanska råvaror, smaker och tekniker som presenteras. Jakten på de perfekta komponenterna är central, merparten produceras på ett hållbart sätt. Den egna ”algpotatisen” (odlad 25 meter från havet och således täckt av alger vilket ger en fastare konsistens och näringsirikare potatis) är ett sådant exempel. Den serveras tillsammans med arenkha-kaviar (sillrom), syrad grädde och sill med milt rökig smak. Omisskännligt svenskt men med en havssmakande japansk ton.

    Läs hela recensionen HÄR!


     

  • KROGNYTT: Senaste nytt på Andra Långgatan är Tvinky

    KROGNYTT: Senaste nytt på Andra Långgatan är Tvinky

    KROGNYTT GBG: Rykande färsk är Andra Långgatans senaste krog. Tvinky, som slog upp dörrarna i torsdags, bjuder på vin, avslappnat häng och ett koncept där alla rätter kan fås som hel- eller halvportion.

    Det är Jon Axelsson, Fredrik Lundberg och Marie Lundberg som tillsammans startat den nya krogen. Tidigare drev de Vink på samma gata, med liknande men lite enklare koncept. Där handlade det också om vin, men nu är utrymmet betydligt större och menyn likaså. Stora glasfönster har satts in mot gatan i lokalen som tidigare var ett gammalt garage. Man serverar klassiker som moules frites och råbiff, men även vegetariska variationer på blomkål och svamp. Alla rätter kan fås som hel- eller halvportion, vilket tillåter gästerna att själva välja konceptet – mycket eller lite, förrätt och huvudrätt eller mellanrätter. På helgerna finns också brunch. På dryckessidan ligger fokuset på vin i alla prisklasser.


     

  • KROGNYTT: Whiskyavstickare med Agrikultur

    KROGNYTT: Whiskyavstickare med Agrikultur

    KROGNYTT STHLM: Middag i det fria när Filip Fastén och Joel Åhlin i ett samarbete med whiskyn Talisker Skye öppnar restaurang för att uppmärksamma äventyrsanda och det den skandinaviska naturen har att erbjuda.

    Tillsammans med några av Sveriges, Norges och Danmarks främsta äventyrare såsom Emma Svensson, Mikael Lindnord, Tonje Blomseth och Jakob Gjerluff Ager, har whiskydestilleriet identifierat några av Skandinaviens mest spektakulära naturscener samt rutter för att ta sig till dessa platser. Och på två av dessa platser – en i Sverige, en i Danmark – kommer man alltså kunna dinera i sommar.


     

  • KROGNYTT: Gula Hönan kläcker Picanteria

    KROGNYTT: Gula Hönan kläcker Picanteria

    KROGNYTT GOTLAND: Gula Hönan i Hemse har förutom sin hyllade avsmakningsmeny serverat barmeny i ett par år. Efterfrågan har varit såpass stor att man i år lanserar ett nytt koncept: Picanteria.

    – I år separerar vi köken helt och Picanteria kommer bestå av ett mobilt kök med hembyggd kolgrill och kycklingrotisserie, säger kökschef Marc Enderborg.

    Picanteria kommer att hålla öppet för lunch och middag måndag till lördag, och satsningen innebär att man gör plats för ytterligare 20-30 gäster per kväll för skönt barhäng med loungekänsla. Menymässigt tar man ut svängarna med att som innan ha sin bas i det peruanska köket med bland annat ceviche, men även med inslag av exempelvis asiatiskt och satsning på drinkar.

    Vad gäller huvudrestaurangen Gula Hönan fortsätter verksamheten som vanligt, men med nyheten att trädgårdsvandringen ingår i båda lilla och stora menyn. 

    – Vi kommer att experimentera oss fram med formen för lunchservering på 'picanterian' men fortsätter som alltid att utgå från vårt eget trädgårdsland. Vi renoverar för tillfället och öppnar när det är klart, men senast måndagen efter midsommar, berättar Marc Enderborg. 

    theyellowhen.se


     

  • KROGNYTT: Little Brewpub serverar på-plats-bryggd öl i Viken

    KROGNYTT: Little Brewpub serverar på-plats-bryggd öl i Viken

    KROGNYTT SKÅNE: I Viken Hamnkrogs källare flyttar en pub med eget bryggeri in till våren. Projektledare för puben, Jeff Lindt, hoppas att öldrickarna i Viken ska våga sig ifrån den klassiska stora starka, upptäcka nya smaker och kanske även lära sig lite om andra typer av öl.

    – Ägaren till Viken Hamnkrog tyckte vi skulle rusta upp den gamla puben som finns i källaren men jag tyckte vi skulle gå steget längre – varför inte göra vår egen öl? frågade sig Jeff Lindt som är projektledare för Little Brewpub.

    Jeff har själv ingen erfarenhet av ölbryggning, men i bekantskapskretsen finns många vänner med mikrobryggerier. Tanken är att ta in bra hantverksöl från närområdet och såklart servera den egna husölen. Andreas Seger är bryggmästare för Little Brewpub.

    – På sikt vill vi kanske servera cider också. Jag har märkt att utbudet av ciderbarer i Skåne är lite skralt, däremot finns en del lokala producenter. Men jag skulle verkligen älska att servera egen cider, fortsätter Jeff.


     

  • KROGNYTT: Grönt och lokalt inspirerat på Hobo

    KROGNYTT: Grönt och lokalt inspirerat på Hobo

    KROGNYTT STHLM: Hobo, systerhotell till At Six och en del av nya kvarteret Urban Escape, debuterar även en restaurang med generösa öppettider, lokalt och grönt tänk med egen hydroponisk odling.

    Hobo består av en öppen mix av lobby, restaurang, två barer, en scen och pop-up-ytor, sträcker sig över två våningar och är byggd för att vara en lika självklar destination för frukost som sena festkvällar. Frukosten serveras à la carte och för övrigt ända fram till 17.00, både på vardagar och på helger. Brunch, lunch och middag är andra alternativ. I lobbyn odlas örter i ett hydroponiskt system och hamnar sedan i mat och drinkar.

    Den varierande och säsongsbetonade menyn kommer att vara i ständig förändring, men hålls genomgående kort och låter grönsaker ta en stor plats. Hobos ambition om att stödja hållbara, småskaliga odlare och leverantörer gör att man i högsta möjliga mån arbetar med lokala råvaror, både när det gäller mat & dryck. Alla viner är europeiska och alla öl svenska. Bland de första signaturrätterna på menyn hittar man grön sparris stekt i blåmusselgrädde med persilja & frasig vitlök och bakad råmjölk med lingon, mjölkskinn och lingonsorbet.


     

  • KROGNYTT: World’s 50 Best-listan här

    KROGNYTT: World’s 50 Best-listan här

    KROGNYTT: Idag offentliggjordes den årliga World’s 50 Best Restaurants-listan i Melbourne i Australien. Alla världsdelar finns representerade på listan men i toppen ligger för första gången Eleven Madison Park, New York.

    Sex av de tio översta restaurangerna ligger i Europa, men två av dem finns i Lima, Peru: Central (plats fem) och Maido (plats åtta). Högst placerade asiatiska restaurang blev Gaggan i Bangkok, som serverar modern indisk mat. Topplatsen kneps dock av New York och Eleven Madison Park, som funnits på listan sedan 2010. Som väntat fanns ingen svensk restaurang med i topp 50, men Danmark finns representerat som enda nordiska land med restaurangerna Geranium (plats 19) och Relæ (plats 39). Förra årets vinnare Osteria Francescana hamnade på andra plats. 

    En rad andra utmärkelser delades också ut, såsom “Highest Climber” (Blue Hill at Stone Barns), “World’s Best Pastry Chef 2017” (Dominique Ansel, skapare av cronuten) och “World’s Best Female Chef 2017” (Ana Roš på restaurangen Hiša Franko i Slovenien).

    Hela listan finns HÄR.


     

  • KROGNYTT: Matnatten expanderar i och utanför Skåne

    KROGNYTT: Matnatten expanderar i och utanför Skåne

    KROGNYTT SKÅNE: 2014 var första året som Matnatten, en populär och folklig krogsafari, ägde rum i Malmö. Under en kväll får deltagarna utforska en stads kulinariska värld genom att ge sig ut på ett smakäventyr bland stadens krogar. Förra året bröt eventet ny mark i Lund och i år expanderar konceptet till inte mindre än fyra nya städer.

    Det är Malmöbaserade Taste Events som arrangerar Matnatten. Deltagaren köper en biljett för krogrunda innehållande 10 ställen som var och en serverar en smakportion av sin signaturrätt.

    – Skåningarna har verkligen tagit Matnatten till sitt hjärta, i höstas sålde biljetterna slut i ett nafs och vi fick lägga till fler krogar för att möta efterfrågan, säger Björn Lindell på Taste Events.

    Nytt för 2017 är att konceptet växer med fyra städer både i och utanför Skåne - Helsingborg, Kalmar, Växjö och Jönköping.


     

  • KROGNYTT: Nuet – en pop-up för alla sinnen men inte mobilen

    KROGNYTT: Nuet – en pop-up för alla sinnen men inte mobilen

    KROGNYTT: Gå på krogen utan att plåta maten, kolla insta och facebook? Det kan väl inte funka? Jo, det hoppas i alla fall kocken Edin Dzemat och bartendern Jonas Brandenborg Andersen, som nu drar på mobilfri pop-up-turné med sin restaurang Nuet till tre svenska städer. Premiär på Lydmar i Stockholm 5 april.

    Namnet anspelar på att vara i ”Nuet”, att vara fullt närvarande och att fokusera på måltidsupplevelsen med alla sinnen. Därför kommer alla digitala enheter att vara förbjudna på restaurangen. Förutfattade meningar ska heller inte få störa. Därför kommer inte den exakta menyn att avslöjas förrän efter Sverigeturnén med Nuet.

    – Jag jobbar ofta med 'irritationer', vilket innebär oväntade kombinationer och ingredienser som kanske inte är helt uppenbara för gästerna. Att inte avslöja exakt vad som ligger på tallriken leder till att gästerna tvingas fundera över maten och involvera alla sina sinnen, säger Edin Dzemat i ett pressmeddelande.


     

  • NYTESTAT: Hantverket Mat & Bar, Stockholm

    NYTESTAT: Hantverket Mat & Bar, Stockholm

    NYTESTAT: Kreativt mathantverk på förnäm adress

    "I entrén möter en stor, klädsamt sliten snickarbänk i kontrast till den i övrigt så modernt inredda lokalen och fastigheten på Sturegatan 15, som ovanför krogen även rymmer ett större konferenscenter. Till vänster ligger den spatiösa baren med bekväma fåtöljer att mellanlanda i på väg till middagsbordet. Eller förlägg hela kvällen till Spritbordet, där bartendrarna skräddarsyr paket av drinkar och maträtter för grupper om åtta...."

    Läs hela recensionen HÄR!


     

White Guide Presentkort