Registrera dig eller logga in här!

 

Som registrerad gäst på White Guide, Guiding guest, kan du läsa hela restaurang- och caférecensioner. Dessutom har du möjlighet att själva bedöma och lämna egna recensioner.

White Guide

KROGNYTT: Massimo Bottura toppar The World’s 50 Best

KROGNYTT: Massimo Bottura toppar The World’s 50 Best
20 jun 2018

KROGNYTT: Igår presenterades årets version av The World’s 50 Best Restaurants då Massimo Bottura och hans restaurang Osteria Francescana återigen knep första platsen efter förra årets silverplacering. Bästa svensk på listan blev Mehmet Gürs med sin restaurang Mikla i Istanbul. 

Från Bilbao i Spanien livesändes igår presentationen av listan The World’s 50 Best Restaurants som delas ut av S.Pellegrino & Acqua PannaOsteria Francescana, Modena, Italien placerade sig 2016 som nummer ett på den åtråvärda listan och gör det i år igen. Förstaplatsen motiveras med rockstjärnekocken Massimo Botturas hängivna ledning av restaurangen och dess unika karaktär. Han utmanar och återuppfinner italiensk mattradition medan han använder de allra bästa råvarorna som Emilia-Romagnaregionen har att erbjuda.

Spanien tog hem landskampen med hela tre restauranger på topp tio. El Celler de Can Roca i Girona klättrade från förra årets tredjeplats till plats två och Mirazur, Menton, Frankrike placerade sig som trea. Förra årets vinnare Eleven Madison Park, New York, USA tog i år fjärdeplatsen.

Norden saknade topplaceringar. Bäst placerade sig Geranium i Köpenhamn på plats 19, vilket är samma som förra året. Norska Maaemo i Oslo placerade sig på plats 35 och klättrade därmed från 79.

Enda svensk på topp 50 blev Mehmet Gürs med sin restaurang Mikla i Istanbul, Turket. Frantzén slutade efter sitt första år på plats 65, tätt följt av Fäviken Magasinet på plats 67 (57 förra året).

Flera andra priser delades också ut i samband med listan. Till “World’s Best Female Chef” utsågs Clare Smyth på Core by Clare Smyth i London, franska Cédric Grolet vann “The World’s best Pastry Chef Award” och Geranium tilldelades “The Ferrari Trento Art of Hospitality Award”. "The Chefs' Choice Award" gick till Dan Barber.

Sedan 2002 har The World’s 50 Best Restaurants listats med syfte att ge en årlig ögonblicksbild av vad 1040 experterna inom krogbranschen över hela världen tycker är bäst just då. Av de som röstar är en tredjedel kockar och krögare, en tredjedel jobbar som matskribenter och en tredjedel är välberesta foodies.

Här är de tio topplaceringarna:

  1. 1. Osteria Francescana, Modena, Italien
  2. 2. El Celler de Can Roca, Girona, Spanien
  3. 3. Mirazur, Menton, Frankrike
  4. 4. Eleven Madison Park, New York, USA
  5. 5. Gaggan, Bangkok, Thailand
  6. 6. Central, Lima, Peru
  7. 7. Maido, Lima Peru
  8. 8. Arpège, Paris, Frankrike
  9. 9. Mugaritz, San Sebastian, Spanien
  10. 10. Asador Etxebarri, Axpe, Spanien

För mer information besök theworlds50best.com

Läs också: Massimo Bottura tilldelas White Guide Global Gastronomy Award 2014
Dan Barber tilldelas Global Gastronomy Award 2016

 

Fler krognyheter

  • KROGNYTT: Nytt krog- och vinbarskoncept på Nofo Hotel

    KROGNYTT: Nytt krog- och vinbarskoncept på Nofo Hotel

    KROGNYTT STHLM: Nu satsar NOFO Hotel & Wine bar på Södermalm på ett nytt koncept. Ny meny, nya viner och en stor uteservering på gården till värmens återkomst.

    Det lilla boutiquehotellet i det gamla huset från 1780 på Tjärhovsgatan 11 på Södermalm i Stockholm satsar nu på ett ”mer dynamiskt” koncept. Både när det gäller maten, med fler rätter att dela, och med en större uteservering på gården. Bakom den nya menyn står hotellets food and beverage brand manager Alexander Alkesten och kocken Mikko Hyssy som tidigare arbetat på bland annat Grand Hôtel och Boquerian. Grillspett på gris med rökig jordnötssås och friterad bläckfisk serverad med sikil p’ak-dip är ett par exempel på de nya rätterna.


     

  • WHITE PAPER: Längst ner i näringskedjan: En dallrig delikatess

    WHITE PAPER: Längst ner i näringskedjan: En dallrig delikatess

    WHITE PAPER: Vår västerländska matkultur har ingen plats för havets geléklumpar, medan maneter betraktas som en delikatess på olika håll i Asien. Men i takt med att havets resurser minskar kan vi få anledning att ompröva vårt avståndstagande – och helt enkelt fiska längre ner i näringskedjan efter framtidens marina mat.

    Text: Linda Dahl
    Foto: Anders Wieslander

    Vi har precis satt oss vid vårt bord på Noma och medan vi väntar på vår första anrättning sneglar vi på bordsgrannens tallrik. Där ligger en snorliknande, dallrig lös klump. Mitt sällskap mumlar nervöst, ”det här kommer jag nog inte att fixa”. Både den traditionellt folkliga och mediala bilden av maneter har mer eller mindre varit skräckinjagande och kan närmast jämföras med den inledande trailern till b-skräckfilmen ”The Blob” från 1959. Steve McQueens vettskrämda blick ackompanjeras av en dramatisk speakerröst som basunerar ut budskapet, ”It’s indestructable, it’s indescribable, nothing can stop it”. En hög ofarliga blåmaneter uppspolade på en strand kan onekligen se ut som en sladdrig, sönderskjuten alien.


     

  • KROGNYTT: Florencia Abella ny köksmästare på Ekstedt

    KROGNYTT: Florencia Abella ny köksmästare på Ekstedt

    KROGNYTT STHLM: Den argentinska kocken Florencia Abella tar över positionen som kökschef på restaurang Ekstedt i Stockholm. Abella, som senast kommer från Esperanto, har redan sen augusti 2018 ansvarat för restaurangens testkök. Nu tar hon över taktpinnen på Niklas Ekstedts hyllade flaggskepp, känd för sitt unika koncept med matlagning över vedeldade spisar och ugnar.

    – Positionen som köksmästare på en så pass ansedd restaurang som Ekstedt är en fantastisk utmaning. Att dessutom all mat lagas över öppen eld är självklart extra spännande - jag kommer ju trots allt från Argentina och har matlagning över eld i blodet, säger Florencia Abella.

    Hon ersätter Rod Pérez, som vann White Guide Rising Star 2017 och nu lämnar Ekstedt efter fyra år för att arbeta med Sayan Isakssons krogsatsning med Stureplansgruppen. Abellas position i testköket fylls av Claes Grännsjö, känd från restaurang NOOK, som därmed tar över ansvaret för all forskning och utveckling inom Ekstedt.

    – Med Florencia får vi en fantastisk kock som är mer än kapabel att ta maten på Ekstedt till nästa nivå. Jag ser otroligt mycket fram emot att se hur hennes unika bakgrund och stil kommer att forma menyn i framtiden, säger Niklas Ekstedt.


     

  • KROGNYTT: Postgatan växer med Ölkultur

    KROGNYTT: Postgatan växer med Ölkultur

    KROGNYTT KALMAR: Viktor Hallberg och hans gäng på Postgatan i Kalmar har länge haft fokus på vin. Nu har de tagit över lokalen intill och vidgar verksamheten – med nytt ölkoncept. Ölkultur Postgatan öppnar efter påsk.

    Redan förra året lanserade Postgatan det egna ölet Ölkultur, en tyskinspirerad lager, i samarbete med Sigtuna Bryggeri. När lokalen vägg i vägg med Restaurang Postgatan blev ledig var namnet och innehållet givet – Ölkultur Postgatan.

    – Vi vill fylla ett hål här i Kalmar. Målet är ett nytt och spännande sortiment av hantverksöl från hela världen. Och från många lokala bryggerier. Vi vill inte fastna i en nisch utan ha en bredd. Vi vill visa att öl är så mycket mer än öl. Från ljus lager till Barley Wine. Många säger att de inte tycker om öl. Det är som att säga att man inte tycker om mat, säger Viktor Hallberg, restaurangchef på Postgatan.


     

  • KROGNYTT: Hållbarhet och miljö i alla led på Restaurang Skog

    KROGNYTT: Hållbarhet och miljö i alla led på Restaurang Skog

    KROGNYTT SIGTUNA: I höstas fick hotell- och konferensanläggningen Sigtunahöjden ett nytt restaurangkoncept med den omgivande skogen doftande på tallrikarna.

    När hotellet brann år 2013 beslöt ägarparet Lotta och Ulf Boman att satsa på hållbarhet och miljötänk i alla led. Från minsta tvål, till fika utan palmolja och tårtor i miniformat för att minska svinnet. I oktober förra året fick restaurangen dessutom ett nytt namn – Restaurang Skog – och ett ännu tydligare koncept med den närproducerade och närplockade råvaran i fokus.

    – Som inspiration tog vi hit Lisen Sundgren. Hon visade oss 25 olika ätbara örter och växter bara här på vår tomt. Nu är det ännu kallt, men för någon vecka sedan såg jag att nässlorna är på gång, berättar en av köksmästarna Louise Hallquist som tillsammans med Niclas Jansson ansvarar för köket.

    Syftet med det nya konceptet var också att locka närboende att komma till hotellet som håller öppet året om.

    – Vi vill att alla gästar, konferensgäster som privata, ska få en härlig restaurangupplevelse med höga smaker och spännande kombinationer.


     

  • KROGNYTT: Melandergruppen bakom nyöppningen av Stockholm Fisk

    KROGNYTT: Melandergruppen bakom nyöppningen av Stockholm Fisk

    KROGNYTT STHLM: Samma lokal på Vasagatan 1 men nytt innehåll när Melandergruppen tagit över och nyöppnat Stockholm Fisk. Nu innehåller menyn endast fisk och skaldjur från våra svenska vatten. 

    Vägg i vägg med centralstationen i Radison Blue Viking Hotel har Stockholm Fisk legat sedan 1997. I och med att hotellet renoverats blev det också aktuellt med ny krögare och lotten föll på Melandergruppen. Här utlovas nu en modern fisk- och skaldjurskrog med det bästa från våra svenska vatten. På menyn finns allt från rå fjällröding, grillade fiskar till klassiska platåer i olika prisklasser. För snabbfotade resenärer på väg till tåg eller flyg finns take-away. I cocktailbaren erbjuds hantverksdrinkar och mycket alkoholfritt. 


     

  • KROGNYTT: Krögarna på plats i NKs nya saluhall

    KROGNYTT: Krögarna på plats i NKs nya saluhall

    KROGNYTT STHLM: Det drygt hundra år gamla varuhuset NK har öppnat i ny skepnad. Ambitionen är att skapa en gastronomisk hub i huvudstaden med handplockade matentreprenörer i ensemblen. I saluhallen kan gästen nu kunna köpa med sig råvaror och delikatesser hem eller äta på plats på någon av de mindre serveringarna. Bakom diskarna hittar vi bland andra AG, Melanders och Paradiset.

    Johan Jureskog och Klas Ljungquist från AG öppnade förra året en köttbutik som komplement till sin köttrestaurang och nu expanderar de ytterligare med en köttdisk i NK Saluhall.

    – För mig står NK för kvalitet och ett brett utbud. Vi tror att AG-Kötthandels kvalitativa och breda utbud av kött kommer passa NK:s matglada kunder som handen i handsken. Utbudet kommer att variera över året eftersom vi helst använder närproducerade och säsongsbetonade råvaror, säger Klas Ljungquist.


     

  • White PAPER # 1 i butik nu!

    White PAPER # 1 i butik nu!

    WHITE PAPER: Det nya numret av White PAPER släpps samtidigt som White Guide utser Sveriges bästa restauranger – och firar 15-årsjubileum. Givetvis blir det extra mycket krognyheter och recensioner men också framtids- och dåtidsspaningaroch utblickar mot bland annat Indien och Colombia. Vi får också lära oss skilladen på en alg och ett mossdjur i Nomas fermenteringslabb.


     

  • KROGNYTT: Stockholmsduo tar över i grytorna på Wanås

    KROGNYTT: Stockholmsduo tar över i grytorna på Wanås

    KROGNYTT SKÅNE: Inte kunde de tacka nej till drömjobbet på Wanås Slott i nordöstra Skåne, känd för sin konst och ekologiska kor. Sedan ett par veckor tillbaka är paret Lina Ahlin och Henrik Eriksson ansvariga i köket på Wanås Restaurant Hotel.

    Wanås Slott med anor från 1400-talet ligger vidunderligt vackert inte långt från Kristianstad. Här finns en internationellt känd skulpturpark, en 500 år gammal ek och ett hotell med restaurang. Wanås är dessutom Sveriges största ekologiska mjölkgård. Det var inget svårt beslut för paret Ahlin-Eriksson att lämna Agrikultur och Avequia i Stockholm.

    – Vi hade funderat på att flytta i flera år och nu är det gjort. Det är ju en otroligt spännande arbetsplats med oanade möjligheter. Här finns ju både mejeri och kött. Vi gör redan vår egen yoghurt och ricotta och detta ska vi utveckla med hårdost. Vi gör också korvar, som vi ska förädla vidare. Dessutom många andra fina producenter i närheten, berättar Lina Ahlin.


     

  • KROGNYTT: Nu öppnar Adam och Albins Misshumasshu

    KROGNYTT: Nu öppnar Adam och Albins Misshumasshu

    KROGNYTT STHLM: Idag, den 8 mars, öppnar Misshumasshu i anrika Birger Jarlspassagen i Stockholm. Namnet betyder "blandning" på japanska och det är precis det som blir konceptet, en blandning med inspiration från Tokyo och Stockholm à la Adam Dahlberg och Albin Wessman.

    Efter ett år av renoveringar är det äntligen dags för Misshumasshu att slå upp dörrarna till den 200 kvadratmeter stora krogsatsningen.

    – Det är ett k-märkt hus så renoveringen är inte helt enkel och har dragit ut på tiden. Nu känns det fantastiskt roligt att äntligen få öppna, berättar Albin Wessman och fortsätter:

    – Misshumasshu är ett mischmasch med inspiration från Stockholm och Tokyo. Det ska vara lättillgängligt och livfullt med fantastisk och prisvärd mat, säger Albin Wessman.


     

White Guide Presentkort iZettle