Registrera dig eller logga in här!

 

Som registrerad gäst på White Guide, Guiding guest, kan du läsa hela restaurang- och caférecensioner. Dessutom har du möjlighet att själva bedöma och lämna egna recensioner.

White Guide

KROGNYTT: Senaste nytt på Andra Långgatan är Tvinky

KROGNYTT: Senaste nytt på Andra Långgatan är Tvinky
21 apr 2017

KROGNYTT GBG: Rykande färsk är Andra Långgatans senaste krog. Tvinky, som slog upp dörrarna i torsdags, bjuder på vin, avslappnat häng och ett koncept där alla rätter kan fås som hel- eller halvportion.

Det är Jon Axelsson, Fredrik Lundberg och Marie Lundberg som tillsammans startat den nya krogen. Tidigare drev de Vink på samma gata, med liknande men lite enklare koncept. Där handlade det också om vin, men nu är utrymmet betydligt större och menyn likaså. Stora glasfönster har satts in mot gatan i lokalen som tidigare var ett gammalt garage. Man serverar klassiker som moules frites och råbiff, men även vegetariska variationer på blomkål och svamp. Alla rätter kan fås som hel- eller halvportion, vilket tillåter gästerna att själva välja konceptet – mycket eller lite, förrätt och huvudrätt eller mellanrätter. På helgerna finns också brunch. På dryckessidan ligger fokuset på vin i alla prisklasser.

Foto: Louise Glimne.

tvinky.se

 

Fler krognyheter

  • KROGNYTT: Kalf & Hansen har öppnat på Rörstrandsgatan

    KROGNYTT: Kalf & Hansen har öppnat på Rörstrandsgatan

    KROGNYTT SHLM: Få kockar har tagit strid för ekologiska råvaror som kocken Rune Kalf-Hansen gjort. Och sonen Fabian följer i hans fotspår. Den 26e september öppnar de nu sitt tredje Kalf & Hansen, den här gången på Rörstrandsgatan 3 i Stockholm.

    Alla bekanta med Rune Kalf-Hansen vet hur otroligt envis han kan vara. En gång lär han ha sagt att han hellre dör än äter jordgubbar i december. Detta var långt innan andra kockar ens kunde stava till närproducerat, säsong eller kravmärkt. Envisheten har gått i arv. 2014 öppnade Rune sitt Kalf & Hansen tillsammans med sonen Fabian, också utbildad kock. Där serverar de snabbmat i slowfoodtappning och fokuserar på nordiska frikadeller; veganska, fisk och av kött. Hos Kalf-Hansen är allt från bordskivor till målarfärg och köttfärsen i bullarna ekologiskt. Allt är i säsong och det mesta närproducerat så långt det går. Inga konstiga tillsatser, inget genmodifierat.


     

  • KROGNYTT: Breakfast & Wine går från frukost till avsmakningsmeny

    KROGNYTT: Breakfast & Wine går från frukost till avsmakningsmeny

    KROGNYTT STHLM: Breakfast & Wine på Kungsholmen i Stockholm byter stil rejält. Från enkelt vardagsställe med frukost, vin och lätta måltider till en avsmakningsmeny signerad kocken Emil Algotsson.

    För drygt ett år sedan öppnade "Bawk"Inedalsgatan 15. Tanken var då att ägaren Tom Söderberg framför allt skulle servera frukost och lättare rätter med ett glas vin om kvällen till de boende i fastigheten.

    – Konceptet rullade på men det gav inte alls det genomslaget som jag hade hoppats på. Men nu fick jag tag i en superkock, Emil Algotsson, som kommer Punk Royal i Köpenhamn och har tidigare bland annat jobbat på Lilla Ego och Bobergs matsal, berättar Tom som före Bawk drev Sjökrogen i Solna.


     

  • KROGNYTT: Sinti har flyttat till Linnegatan

    KROGNYTT: Sinti har flyttat till Linnegatan

    KROGNYTT GBG: Borden räckte inte till så Victor Fuentes och Natai da Silva Aires fick flytta in till Linnégatan 32 i hjärtat av Göteborg. Här bjuder de på en färgstark matresa över hela världen.

    För ungefär ett år sedan öppnade sommelieren Victor Fuentes och hans exfru Natai da Silva Aires sin första egna krog vid Skanstorget. Det gick som tåget, lokalen blev för liten och sedan i somras har de nu dubbelt så stor yta på Göteborgs krogtätaste gata.

    – Vi är en familjerestaurang där vi lagar mat från hela världen som vi själva älskar. Just nu finns till exempel rätter från Teneriffa och Marocko. Råbiffen från Korea är populär. Men det finns alltid något från Sydamerika på menyn eftersom jag kommer från Chile och Natai från Uruguay, berättar Victor Fuentes.


     

  • KROGNYTT: Dynamisk kockduo startar hållbar krog i Sumpan

    KROGNYTT: Dynamisk kockduo startar hållbar krog i Sumpan

    KROGNYTT STHLM: Nästa år slår sig det nya krögarparet Tareq Taylor och Paul Svensson sig ihop om en kombinerad restaurang och lanthandel i Sundbyberg, strax utanför Stockholm.

    Den nybyggda stadsdelen Fabriksparken i centrala Sundbyberg kommer att begåvas med en restaurang med 60 platser och tillhörande lanthandel signerad de två namnkunniga kockarna.

    Hållbarhet är nyckelordet i det nybyggda området och Tareq Taylor har under flera år varit engagerad i planeringen av de nya bostadskvarteren tillsammans med Skandia Fastigheter. Utformningen av bostäderna med tillhörande innergård och takterrass har skett i nära dialog med honom.


     

  • NYTESTAT: Etoile, Stockholm

    NYTESTAT: Etoile, Stockholm

    NYTESTAT: Finurligt, opretentiöst och lekfullt

    MYCKET GOD KLASS

    Etoile
    Norra Stationsgatan 51
    113 44 Stockholm
    restaurantetoile.se

    NÄR RESTAURANG ETOILES FÖREGÅNGARE, Derelict, öppnade på samma adress, gjorde de en grej av platsen och lokalen. En gisten gammal dörr utan skylt, bullrigt trafikkaos utanför fönstret, spartansk inredning, grabbig service, lätt hängiga personalkläder och rock’n’roll även på tallriken. Konsekvent och väl fungerande. Gänget på Etoile har utan att egentligen ändra särskilt mycket, skapat något helt annat. Plötsligt upplevs biltrafiken som välkommet storstadssorl och utsikten mot solnedgången över Hagastaden känns romantisk. Den vackra träpanelen på en av väggarna och kristallkronan i taket har i ett nafs gjort lokalen till rena myspyset, och tack vare knappt märkbara, väl utvalda detaljer och knep, är också akustiken en av de bästa.


     

  • KROGNYTT: Paulo Roberto öppnar Pane Fresco i Hammarby sjöstad

    KROGNYTT: Paulo Roberto öppnar Pane Fresco i Hammarby sjöstad

    KROGNYTT STHLM: Pizza spelar huvudrollen på Paolo Robertos nya Pane Fresco på Fredriksdalsgatan 1 i Hammarbysjöstad. Gräddad enligt Associazione Verace Pizza Napoletana i en Ferarra - kungen av ugnar, enligt krögaren själv.

    I veckan öppnar mat- och träningsprofilen Paolo Roberto en liten del av Italien intill vattnet i Hammarby Sjöstad. Ett område han känner väl till då han bott ovanpå Fryshuset och brukade ha sina löprundor här längs med kajen under sin tid som proffsboxare.

    – Det känns väldigt kul. Det blir vårt flaggskepp, en riktig krog med butik och konferensavdelning. Annars med samma koncept som på Åhlens. Vi kommer att laga äkta napolitansk certifierad pizza som gör att pizzan smakar precis om i Neapel. Naturligtvis har vi en Ferrara-ugn, kungen av ugnar. Och vi kommer ha pasta och annan klassisk italiensk mat av hög kvalitet så klart, berättar Paolo Roberto.


     

  • KROGNYTT: Le Nom byter koncept och blir Las Brasas

    KROGNYTT: Le Nom byter koncept och blir Las Brasas

    KROGNYTT STHLM: Efter tre år kände Andreas Johansson och hans gäng att det var dags för förnyelse. Nytt namn, ny inredning, nytt kök, ny meny och mer glöd. Le Nom blir Las Brasas och öppnar 18e september.

    Le NomRoslagsgatan 6 i Stockholm var tidig ut med att satsa på mellanrätter, mer grönt och mycket ekologiskt.

    – Det har varit fantastiskt, men vi kände att vår glöd började falna och längtade efter att göra något nytt. Las Brasas kommer bli mer levande, mer färgstarkt, mer lättillgängligt, säger Andreas Johansson som är både kökschef och kreativ ledare.

    Nu ska det bli tapas istället för mellanrätter och då med mycket fisk, skaldjur och vegetariskt. Förutom närproducerade säsongsgrönsaker kommer huvudrätterna att innehålla mycket mera kött.


     

  • KROGNYTT: Jimmi Eriksson bakom pop-up-kiosken Smör

    KROGNYTT: Jimmi Eriksson bakom pop-up-kiosken Smör

    KROGNYTT STHLM: Som kapten i Svenska Kocklandslaget vann Jimmi Eriksson nyligen VM-guld. Tre helger framöver lagar han nu billig gourmetmat i en liten kiosk i Axel Landquists park.

    Jimmi Eriksson har arbetat på krogar som Lilla Ego och Restaurang Jonas, tävlat på hemmaplan där han blev Årets kock 2016 och på den internationella kockscenen.

    Nu delar han med sig av sin kokkonst i en betydligt enklare förpackning.

    – Det är ett otroligt roligt projekt i samarbete med Arla som jag tillsammans med min vän och kollega Anders Isaksson. Efter hypen med alla food trucks känns det helt rätt med en gammaldags kiosk, säger Jimmi Eriksson.


     

  • NYTESTAT: Årstiderna i Kockska Huset, Malmö

    NYTESTAT: Årstiderna i Kockska Huset, Malmö

    NYTESTAT: Dubbelgardering i tegelvalven

    MYCKET GOD KLASS

    Årstiderna i Kockska Huset
    Frans Suellsgatan 3
    211 22 Malmö
    arstiderna.pieplowsrestauranger.se

    MALMÖS BASTION I DEN KLASSISKA GENREN vänder blad. Eller tja, de sonderar i alla fall den moderna terrängen. Årstiderna, i de pampiga 1500-talsvalven i Kockska huset, har drivits av familjen Pieplow sedan 1997. Den är känd som krogen där du alltid kan få en klassiskt tillagad meunière och stans bästa lunchwienerschnitzel (jodå, det kan du fortfarande). Det är också en stensäker destination för mången representationsmiddag när utländska gäster ska trakteras med svenska klassiker som löjromstoast eller glass med varma hjortron. Men nu är det nya tider: sedan mitten av augusti signeras menyerna Anders Vendel, som plockats in som gastronomisk inspiratör.


     

  • KROGNYTT: Videgård tar Nikkeiköket till Stockholm

    KROGNYTT: Videgård tar Nikkeiköket till Stockholm

    KROGNYTT STHLM: Efter 21 år återuppstår Videgård. Den här gången på Humlegårdsgatan 17 där restaurangprofilen Erik Videgård introducerar Nikkeiköket, en blandning av japanskt och peruanskt.

    Erik Videgård söker ständigt nya utmaningar. Han var en av dem som på 90-talet tog det autentiska asiatiska köket till Stockholm och lät gästerna bekanta sig med rätter som nem och smaker som sihcuanpeppar – huvudingrediensen på Halv trappa plus gård. Nu gör han det igen genom att introducera Nikkeiköket – blandning av japanska och peruanska smaker.

    – Jag har ju alltid varit förtjust i det japanska kökets estetik. När jag började fundera på vad jag nu skulle göra upptäckte jag Nikkeiköket och dess spännande historia, berättar Erik Videgård medan han sitter i den nya råfoodbaren i Sturegallerian som öppnar den 24:e september.


     

White Guide Presentkort