Registrera dig eller logga in här!

 

Som registrerad gäst på White Guide, Guiding guest, kan du läsa hela restaurang- och caférecensioner. Dessutom har du möjlighet att själva bedöma och lämna egna recensioner.

White Guide
KROGNYTT: Titti Qvarnström bakom nya Folk, Mat och Möten i Malmö

KROGNYTT: Titti Qvarnström bakom nya Folk, Mat och Möten i Malmö

8 mar 2018

KROGNYTT MALMÖ: Malmö konferenscentrum har bytt namn till Folk, Mat och Möten. Kreativ chef för restaurangen Mat är Titti Qvarnström och kökschef Johan Granström.

Titti Qvarnström är inte bara ansvarig för restaurangens omvandling utan har också ett finger med i allt som har med mat att göra på konferenscentret på Nobeltorget i Malmö. Restaurangen som öppnar den 12 april erbjuder frukost, fika och lunch.

– Längre fram kanske vi öppnar för middag också. Det här stället har en enorm potential. Men detta med lunchöppet är redan stor utmaning för mig. Tidigare har jag serverat 35 personer per kväll, nu kan det bli 150 bara till lunch, berättar Titti Qvarnström, Sveriges första kvinnliga Michelinkock.

Kökschef blir Johan Granström som har erfarenhet från tävlande i Matlagnings-OS, kommunal skolverksamhet i Eslöv och fine diningkrogar som Grands Veranda.

– Han är perfekt för jobbet med sin stora erfarenhet i både det lilla och det stora. Han har en fin fingertoppskänsla och vi har samma känsla för kvalitet.

Fokus kommer att ligga på det regionala och på säsong och kommer att spegla mångfalden i Malmö.

– Vi kommer att koncentrera oss på att göra få saker bra. Till lunch blir det två rätter varav en vegetarisk. Om någon inte blir nöjd med vare sig det ena eller det andra, kan man blanda, säger Titti.

Just nu pågår renoveringen och trots att man ännu inte är klara, är konferenserna redan i gång och Titti och hennes gäng har fått fixa mat ändå till hungriga gäster.

– Det är milt sagt kaos, men nu är i alla fall den specialbeställda brödugnen på plats. Det var ett helsike att få in den. Johan är ju konditor i hjärtat och vi kommer att baka allt bröd själva i eget bageri, berättar Titti.

Titti lämnade sin krog Bloom in the Park förra året och driver förutom Folk, Mat och Möten olika projekt kring mat.

Öppet för lunch 11-14
Frukost 8-10, fika 14-16 – troligtvis.

Mer om Mat och Folk, Möten och Mat på folkmatmoten.se

Foto: Miriam Preis
 

 

Fler krognyheter

  • KROGNYTT: Medveten sommarkrog i Härnösand

    KROGNYTT: Medveten sommarkrog i Härnösand

    KROGNYTT HÄRNÖSAND: Stockholm Culinary teams ledare Fredrik Persson längtade ”hem”. Tillsammans med krögaren Jonatan Norberg driver han nu Brygghuset kök och bar i Härnösand.

    Som så många andra sommarkrogar denna oslagbart soliga och heta sommar fick kocken Fredrik Persson och kollegan Jonatan Norberg en flygande start när de i juni öppnade Brygghuset kök och bar i Härnösand. Där folk en gång i tiden tvättade sin tvätt trängs nu mat- och bargäster invid vattnet i Nattviken.

    – Det känns fantastiskt roligt. Jag är från Kramfors och nu vill jag och Jonatan hjälpa till att göra Härnösand med omnejd till en matdestination. Det känns som om det händer mycket här nu. Jonatan driver ju redan bland annat Väggivägg och så har ju Jesper Näsströms öppnat Jena en bit utanför.


     

  • KROGNYTT: Gustav Otterberg ny kökschef på Artipelag

    KROGNYTT: Gustav Otterberg ny kökschef på Artipelag

    KROGNYTT STHLM: Först började Fredrik Otterberg som chefskonditor. Sedan lockade han ut brorsan Gustav Otterberg som nu basar för grytor och pannor ute på konstmuseet Artipelag på Värmdö strax utanför Stockholm.

    Fredrik Otterberg har arbetat på Artipelags konstmuseum i drygt två. Det var också han som övertalade brodern Gustav Otterberg att ta klivet ut från storstaden till landet. Gustav började som köksmästare för ett år sedan och från och med mars i år tog han över som kökschef.

    – Vi har alltid haft mycket bra mat, om jag får säga det själv, och höga ambitioner här ute på Artipelag, men vi ville höja nivån ännu mer och därför är vi jätteglada över att Gustav ville börja här. Han har en otrolig känsla för kvalitet och för råvaror, berättar källarmästare Emelie Sandvall.


     

  • NYTESTAT: Torpedverkstan, Stockholm

    NYTESTAT: Torpedverkstan, Stockholm

    NYTESTAT: Smakrik fusion med kärlek i grunden

    OCKSÅ ETT BRA STÄLLE

    Torpedverkstan
    Norra Brobänken
    Skeppsholmen
    torpedverkstan.se

    PÅ FOTBOLLSPLANEN ÄR DET MÅHÄNDA Sverige som sopar mattan med Mexiko - men på Skeppsholmen gifter sig det svenska och mexikanska köket i en kärleksfull fusion med mycket smaker. Kökschefen Kajsa Åkerblom drev tillsammans med sin man krog i Mexiko i flera år innan de flyttade till Sverige och tog med restaurangen till den gamla torpedverkstaden på Skeppsholmen.

    EN SOLIG SOMMARKVÄLL NÅGRA VECKOR veckor efter öppning är uteserveringen kantad av blomlådor där innehållet skördas till både kök och bar. Vackra drinkar från den ambitiösa drinkmenyn intas med fördel i någon av de glassiga solstolarna i trä med utsikt över kajens fartyg, Strandvägen och Djurgården.


     

  • KROGNYTT: Joels brygga satsar på närfiskat

    KROGNYTT: Joels brygga satsar på närfiskat

    KROGNYTT HALLAND: Efter flera år i fjällen började Joel Kaspersson längta tillbaka till Halland och drömde om en egen krog. I april blev drömmen verklighet när han öppnade Joels brygga tillsammans med två andra restaurangproffs: Jessica Persson och krögaren Stina Ekman.

    Ibland är det som om livets pusselbitar själva lägger sig på plats utan att man själv behöver styra och ställa. Köksmästaren och hallänningen Joel Kaspersson var tillbaka i Varberg. På torget mötte han och Jessica Persson – också med lång erfarenhet av matsalar och servis, Joels före detta chef Stina Ekman som länge drivit krog ute på Getterön.

    – Jag berättade för henne om min dröm att starta något eget. Stina kom då på att Hamnbryggan i Träslövsläge var till salu och på den vägen är det. Vi öppnade i april och fick en flygande start. Sommaren började ju redan då, berättar Joel.


     

  • KROGNYTT: Jord till bord på Mull

    KROGNYTT: Jord till bord på Mull

    KROGNYTT NÄRKE: Nyligen körde ekobonden Adam Arnesson och kocken Anders Johansson första sittningen ute på gårdsrestaurangen Mull på Jannelunds gård, inte långt från Mullhyttan i Närke. De andra pop-upkvällarna kommer i mitten av juli.

    Länge har råvarorna kommit till staden för att tillagas. Nu är det kockarna som drar ut på landet för att på riktigt laga mat mitt i spenaten. Den senaste i raden som längtar efter nyskördat är kocken Anders Johnsson. Nu öppnar han gårdskrog hemma hos vännen och ekobonden Adam Arnesson och hans familj. 

    Det blir 12 gäster per kväll och sju rätter tillagade av gårdens produkter. Dessutom kommer Adam prata om den kravmärkta gårdens växter och djur – ja, klappning kan bli aktuellt - och Anders om sin matlagning. 


     

  • KROGNYTT: Gastro Natur tar maten ut i skogen

    KROGNYTT: Gastro Natur tar maten ut i skogen

    KROGNYTT NÄRKE: Allt fler kockar ger sig ut på landet för att laga mat i det vilda. Nu är det krögaren Roger Hjälm på Katrinelunds gästgiveri & sjökrog som dragit igång Gastro Natur och tar gästerna till Hjälmaren och Tiveden i Närke.

    Utvecklingen går i rasande takt. Först blev vi allt noggrannare med våra val i butikerna. Sedan började vi fråga på krogen – var kommer råvarorna ifrån? Nu verkar vi vilja se och uppleva med alla våra sinnen och äta maten där det produceras, växer och lever. En som vill att vi ska komma närmare råvarornas ursprung är kocken och vd:n Roger HjälmKatrinelunds gästgiveri och sjökrog i Mellösa,


     

  • NYTESTAT: Furuvik Havskrog, Gävle

    NYTESTAT: Furuvik Havskrog, Gävle

    NYTESTAT: Med utsikt mot Bottenhavet

    GOD KLASS

    Furuvik Havskrog
    Gösta Nygrens Väg 1
    814 91 Furuvik
    furuvikhavskrog.se

    ALLA FÖRSÖK ATT BRINGA NÅGON FORM av ljus i det gastronomiska skymningslandet hos djurparker, nöjesfält och liknande kommersiella inrättningar är värda medalj. Jonas Dahlbom verkar ha gjort det till sin mission. Han driver redan två krogar på Gröna Lund och går nu vidare inom nöjeskoncernen, till Furuvik.

    HÄR ÄR AMBITIONERNA BETYDLIGT HÖGRE ÄN på Grönan, vilket märks redan i den vackert ljusa och luftiga restaurangen med fantastisk utsikt mot Bottenhavet. Stora trädäck och långa bryggor lämpar sig väl för promenad, före eller efter maten.  Enbart miljön är en lisa för själen för alla utmattade parkbesökare som nu kan pusta ut över att de befinner sig på rätt sida om djurstängslet.


     

  • Sveriges bästa sommarkrogar 2018

    Sveriges bästa sommarkrogar 2018

    WHITE GUIDE: På väg ut i sommarsverige? Låt White Guide guida dig till landets och sommarens bästa krogupplevelser.

    Bryggservering med havet som granne, pinfärsk fisk, skaldjursplatåer, grillbuffér, nyskördade primörer och svala sommarviner. Detta, och mycket mer, finns att njuta i hela landet. Nedan har vi listat ett urval av våra sommarfavoriter. Restaurangerna är uppdelade på landskap och sorterade i bokstavsordning. Klicka på varje krognamn för att läsa mer om krogen. Samtliga krogar är med i 2018 års upplaga av White Guide.

    Registrera dig som Guiding Guest och du får tillgång till kompletta recensioner och poäng. Restauranger finns också tillgängliga i White Guide App för iOS. Guiden kan också köpas som bok HÄR.

    Glad sommar önskar White Guide-redaktionen!


     

  • KROGNYTT: Lokalfokus på Absolut-krogen

    KROGNYTT: Lokalfokus på Absolut-krogen

    KROGNYTT ÅHUS: Fredrik Wallgren basar för ambitiösa destillerikrogen Restaurang Villan på Absoluts nya besökscenter Absolut Home i Åhus – det första steget vara att inventera hela Skåne på jakt efter producenter.

    Visste du att 25 procent av allt vete som odlas i Skåne landar i en Absolut-flaska? När det världsberömda vodkavarumärket för första gången öppnar sina destilleridörrar ligger fokus på att berätta den lokala historien bakom den skånska vodkan som tagit världen med storm – varenda droppe tillverkas fortfarande här i skånska Åhus. Det påkostade besökscentret Absolut Home ligger i en villa vid sidan om destilleriet och har skapats i samarbete med upplevelsebyrån BRC Imagination Arts som bland annat jobbat med Disney och Kennedy Space Center – så det är stora chanser för att de förväntade 50 000 årliga besökarna kommer att bjudas på något en bra bit utöver en vanlig ”fabrikstur”. Även om man än så länge är lite hemlighetsfull kring vad exakt den 90 minuter långa upplevelsen kommer att innehålla förutom vodkaprovning en master class i cocktailskakning.

    Däremot vet vi att Åhus kommer att begåvas med en ambitiös restaurang, Restaurang Villan, tack vare Absolut Home. För att ro hem uppgiften har köksmästare Fredrik Wallgren rekryterats.


     

  • KROGNYTT: Farväl Esperanto

    KROGNYTT: Farväl Esperanto

    KROGNYTT STHLM: En av Sveriges bästa krogar stänger dörrarna idag. Beskedet om att företaget bakom Esperanto, Imouto och Shibumi har gått i konkurs kom via ett pressmeddelande idag.

    Esperanto har legat i toppen av Stockholms krogelit ända sedan öppningen för 13 år sedan. 2006 fick Esperanto utmärkelsen Årets stjärnskott av White Guide och systerkrogen Imouto fick samma utmärkelse 2016. Esperanto har toppat White Guides mästarklasslista inte mindre än fem gånger. Esperanto är till dags dato den enda restaurang i White Guides historia som fått maximala 40 matpoäng av 40 möjliga.

    Orsaken till konkursen meddelas vara en ojämn beläggning som inte har täckt företagets kostnader. Esperanto, Imouto och Shibumi håller stängt från och med idag. De planerade sommarrestaurangerna, “Sommarsalongen” och ’Shibumis Backyard BBQ’, som skulle ha öppnat tisdag 26 juni, kommer inte heller att vara öppna under sommaren.


     

White Guide Presentkort