Registrera dig eller logga in här!

 

Som registrerad gäst på White Guide, Guiding guest, kan du läsa hela restaurang- och caférecensioner. Dessutom har du möjlighet att själva bedöma och lämna egna recensioner.

White Guide

KROGNYTT: Tre olika pop-ups när Fävikens svartklubb öppnar för allmänheten

KROGNYTT: Tre olika pop-ups när Fävikens svartklubb öppnar för allmänheten
22 nov 2017

KROGNYTT ÅRE: Inför årets säsong maxar Magnus Nilsson både lokal och dygnets timmar. Svartklubben kommer att erbjuda frukost, fika, vegetarisk lunch ”under hundringen”, japansk husmanskost samt unika kvalitetscocktails.

Torggränd 2 i Åre har blivit lite av Fävikens kreativa centrum. För ett drygt år sedan tog man över lokalen, som tidigare inhyst bland annat Arnes och Ölbaren, och öppnade Svartklubben – en medlemsrestaurang primärt för Fävikens gäster. Till sommaren bytte krogen skepnad och ”Hoon’s at Svartklubben” öppnade. Det blev en första pop-up där Fävikens souschef Ethel Hoon tog fram en meny där Singapore mötte Jämtland.

Till årets säsong tar man ut svängarna ytterligare. Redan vid klockan 07 öppnas dörrarna till Krus och Fävikens bagare Helena Bjernekul har då bullat upp med bland annat ”Krusa”, jämtländska för småbröd och kakor.

– Det blir fika och bröd med samma kvalitet, råvaror och tänk som vi har på Fäviken. Dessutom vanliga frukostgrejer, men bra, förklarar Magnus Nilsson.

Klockan 11 utökas menyn på Krus med vegetarisk lunch ”för under hundringen”.

Pop-up #2 står souschef Uvis Janicenko för och temat är "japansk home cooking".

– Uvis säger själv att han lagar mat som en japansk mamma. Det ser vi mycket fram emot! Det blir varianter på fondue, tempura och sake, förklarar Magnus Nilsson.

Middagen blir i två sittningar med en fast meny att dela, 650 kronor för maten och 350 kronor om man önskar dryckespaket till.

Parallellt pågår pop-up #3. Svartklubben har rekryterat bartendern Hampus Thunholm som tillsammans med Fävikens köksbrigad utvecklar ett unikt cocktailkoncept.

– Vi vill se vad vi kan göra när vi applicerar kapaciteten bara en toppkrog har på cocktailens alla delmoment. Just nu arbetar vi med att ta fram fem olika cocktails. Tanken är att de ska gå att njuta av på samma sätt som en avsmakningsmeny, där menyn inleds lätt och elegant och avslutar med kraft. Till varje cocktail serverar vi också ett arbetat tilltugg, berättar Magnus.

Från 22.30 går det att boka ett cocktailbord och drinkarna kan då njutas separat eller som hel meny. 

Svartklubben håller öppet sju dagar i veckan från den 30 november.
Till årets säsong tar Korvkiosken en paus.

Mer info: svartklubbare.se och krusare.se

 

Fler krognyheter

  • KROGNYTT: Frantzéns Flying Elk öppnar i Hongkong

    KROGNYTT: Frantzéns Flying Elk öppnar i Hongkong

    KROGNYTT HONGKONG: Björn Frantzéns restaurangimperium växer när gastropuben The Flying Elk duplicerar sig och flyttar till Hongkong.

    Nyöppningen av Frantzén skedde så sent som i höstas och har sedan dess prisats rikligt. Förutom flaggskeppet på Klara Norra Kyrkogata i Stockholm består Frantzén Group även av cocktailbaren Corner Club, vinbaren Gaston, Nordiska Kompaniets tre restauranger; Botanique, Nordiska Kantinen och Bobergs Matsal, och gastropuben The Flying Elk i Gamla Stan. 2016 öppnade också Frantzén Kitchen i Hongkong och i juni får den sällskap av en utvandrad version av The Flying Elk.

    The Flying Elk är en mer avslappnad krog än den tidigare Hongkong-lanseringen och görs i samarbete med restauranggruppen Maximal Concept. Krogen kommer inredas som en nordisk stuga och bjuda på enklare mellanrätter med nordiska smaker som en röd tråd.


     

  • CAFÉNYTT: Frukost till sen middag på nya Kavalleriet

    CAFÉNYTT: Frukost till sen middag på nya Kavalleriet

    CAFÉNYTT STHLM: Kavalleriet, som har varit öppet i en och en halv vecka, har höga ambitioner när det gäller råvaror, jobbar i säsong och har ett litet, men noga utvalt vinsortiment.

    Nya Kafé Kavalleriet i Stockholms äldsta industribyggnad på Sibyllegatan 2 vill lägga mycket krut på maten. Kökschef är Henrik Eriksson.

    – Vi vill ha mer mat än på ett vanligt café och vår egen prägel. Därför satsar vi mycket på råvaror med hög kvalitet som till exempel Fröyalax. Vi jobbar dessutom mycket med konsistens och textur, berättar kökschefen Henrik Eriksson som tidigare arbetat bland annat på Ekstedt, Lilla Ego och Shibumi.


     

  • KROGNYTT: Street food och poké när The Barn växer

    KROGNYTT: Street food och poké när The Barn växer

    KROGNYTT GBG: Liksom tidigare somrar kommer gänget bakom The Barn även i år husera på Storkökets uteservering, men nu med två nya restauranger. Inspirationen kommer både från foodtrucks och Hawaii när nu Vara-vännerna öppnar Pigpen och Howlin’ Bowl.

    The Barn har sedan 2013 varit ett omåttligt populärt inslag i Göteborgs hamburgervärld. 2016 öppnade systerkrogen Teaterkällaren och 2017 öppnade både bakfickan The Bar och en filial till The Barn på Smögen. Bakom hela restauranggruppen står de fyra vännerna Linus Johansson, Alfred Karlsson, Maher Salhi och Marcus Martinsson som nu lanserar ytterligare två koncept. Det ena går under namnet Pigpen och kommer precis som huvudrestaurangen att servera hamburgare, men med några skillnader. Där är ledorden snabbt - med finess.


     

  • KROGNYTT: Thailändskt och barbecue när Esperantohuset gör sommar

    KROGNYTT: Thailändskt och barbecue när Esperantohuset gör sommar

    KROGNYTT STHLM: På Sommarsalongen går Sayan Isaksson tillbaka till sina rötter och satsar på thailändskt. Shibumi å sin sida flyttar ut på gården och görs om till ölhallstält med grillat och barbecue. Gemensam nämnare blir fingervänlig mat och gott umgänge.

    Esperantos Sayan Isaksson var bara tre månader när han kom till Sverige från Thailand. Det är först nu, när den mångfaldigt prisbelönte kocken snart fyller 44 år, som han känner en längtan efter att söka sina rötter. Temat för årets Sommarsalong är: ”thailandish”.

    – Kanske beror det på att min dotter snart fyller fyra och hon har ju också thailändska gener. Jag planerar att göra en resa tillsammans med henne, vad det leder till, får vi se. Därför kändes det helt rätt att temat i år skulle bli thailändskt, att komma bort från thaikioskkänslan. Jag vill lyfta den äkta, mer sofistikerade och fantastiskt goda thailändska maten, säger Sayan Isaksson.


     

  • KROGNYTT: Färgstarkt och lekfullt hos Hermanas

    KROGNYTT: Färgstarkt och lekfullt hos Hermanas

    KROGNYTT VÄSTERÅS: Västerås har fått en egen bodega där systrarna Niva serverar sin egen tolkning av Karibien, Sydamerika och Mexiko.

    Therese Niva och Josefin Niva är systrarna från Västerås som under flera års tid planerat för öppningen av sin egna restaurang. Josefin är restaurangchef och Therese kommer dela på rollen som kökschef med Sofia Tiger, som vann tävlingen Kockakademin som visas på TV3.

    – Jag skulle kalla Hermanas för en bodega, eller kvarterskrog. Det är ju inget dansgolv, och ingen "fine dining" med femrätters. Det här kommer att bli vår tolkning av framför allt Sydamerika och Mexiko, med massor av flum och roliga grejer, säger Josefin till Fagersta-Posten.


     

  • KROGNYTT: Trion från Ribersborgs kallbadhus öppnar Västra Station Restaurang & Bar

    KROGNYTT: Trion från Ribersborgs kallbadhus öppnar Västra Station Restaurang & Bar

    KROGNYTT MALMÖ: Förr var den gamla stationsbyggnaden full av väntande resenärer på väg till Ystad. Nu väntar gästerna istället på rustika och lantliga rätter lagade på lokala råvaror i säsong. ”Vi öppnar en klassisk krog vi själva saknade i Malmö”, berättar krögare Jonas Rincon-Dahlberg.

    Först blev de gamla lokstallarna Malmös nya saluhall. I fredags slog också den gamla stationsbyggnaden från 1897 åter upp dörrarna. På Västra Station Restaurang & Bar  serveras bland annat långkok och ugnsbakat, tillagat av ekologiska och lokalproducerade råvaror i säsong. Det kan vara en kalvkind ”locomotiva” eller 12 timmar short ribs men också mer à la minute som råbiff och råmarinerad gös.


     

  • KROGNYTT: Björn Ulvaeus liv på Slottsholmens meny

    KROGNYTT: Björn Ulvaeus liv på Slottsholmens meny

    KROGNYTT VÄSTERVIK: Den 11 maj öppnar Björn Ulvaeus krog på bottenplanet i det omtalade hjärteprojeket Slottsholmen i Västervik. Maria Lindén och Stefan Ekengren komponerar just nu menyn efter Björns livs- och reseberättelser.

    Västervikssonen Björn Ulvaeus har aldrig förlorat sin kärlek till barndomsstaden vilket nu har tagit form av bygget Slottsholmen med exklusiva bostadsrätter och ett boutiquehotell med restaurang.

    Västerviks Stadshotell har ansvaret för restaurangen och kökschef blir Maria Lindén med lång erfarenhet från hotellvärlden, bland annat från Berns i Stockholm. Senast kommer hon från Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby. Tillsammans med Stefan Ekengren, köksmästare på restaurang Hantverket i Stockholm skapar hon nu rätter efter Björn Ulvaeus berättelser om sitt liv, sina resor, sin musik med mera.


     

  • KROGNYTT: Kasai öppnar sushibar i Stockholm och takbar i Malmö

    KROGNYTT: Kasai öppnar sushibar i Stockholm och takbar i Malmö

    KROGNYTT STHLM och MALMÖ: Kasai utökar med två nyöppningar i maj månad. Mini Kasai ligger precis som moderskeppet i Stockholm och Kasai-in-the-sky tar sikte på Malmö.

    Kasai beskrivs som en modern, japansk dinner club och bakom den står trion Paulo Fagundez, Jerry Forsberg och Felix Granander tillsammans med chefskocken Danny Elmaleh. Danny startade sin karriär i Japan och fortsatte sedan till USA där han var med och tog fram de populära restaurangkoncepten Katsuya och CLEO.

    Jerry Forsberg är född och uppvuxen i Malmö och flyttar nu till hemstaden för att överse öppningen av Kasai-in-the-sky, som ligger högst upp i Studio-huset. Restaurangen påminner till stor del om Stockholmsrestaurangen men blir utan nattklubb - men inte utan ett gediget cocktailutbud.


     

  • KROGNYTT: Luzette reser till Frankrike i två års tid

    KROGNYTT: Luzette reser till Frankrike i två års tid

    KROGNYTT STHLM: Hos en restaurang belägen på en tågstation är det inte långsökt för gästen att ha någon slags resa i sinnet. Nu är resandet även största fokus inne i köket hos Luzette - men då inte med X2000 till Göteborg eller nattåget till Luleå, utan genom vinets och matens Frankrike.

    Luzette öppnade på Stockholms Centralstation under hösten 2014 och är ett modernt brasserie med inspiration från klassiska tågstationen över hela världen. Luzette ingår i Svenska Brasserier tillsammans med bland annat Riche och Sturehof. Med start i vår kommer Luzette ta sina gäster på en två år lång resa genom Frankrike, med stopp i tolv olika regioner som alla har tydliga vin- och mattraditioner. Experter från regionerna eller andra frankofiler bjuds in för att vara del i varje destinations specialkomponerade meny och vinlista.


     

  • KROGNYTT: Två skibums öppnar litet hotell med krog vid Riksgränsen

    KROGNYTT: Två skibums öppnar litet hotell med krog vid Riksgränsen

    KROGNYTT RIKSGRÄNSEN: De har varit vänner i 35 år, sommelieren Patrik Strömsten och skidguiden Johan Lindblom. Nu har de båda äventyrarna öppnat ”exklusiva” hotellet Niehku Mountain Villa med 14 rum, helikopterplatta och krog vid Riksgränsen.

    Johan ”Jossi” Lindblom och Patrik ”Strumpan” Strömsten har både åkt skidor tillsammans och arbetat ihop. Att öppna ett litet helikopterskidåkningshotell är en dröm de länge närt.

    – För några år sedan tog vi med en gäst på en tur. När vi passerade de gamla lokstallarna vid malmbanan till Narvik sa Johan eller jag: ”Där skulle man ha ett litet hotell". Två år senare ringde gästen, Claes Darvik, och sa att han hade fått bygglov, berättar Patrik Strömsten.

    På den vägen är det. Nu i mars öppnades dörrarna till Niehku, som betyder just dröm på nordsamiska.


     

White Guide Presentkort