Registrera dig eller logga in här!

 

Som registrerad gäst på White Guide, Guiding guest, kan du läsa hela restaurang- och caférecensioner. Dessutom har du möjlighet att själva bedöma och lämna egna recensioner.

White Guide

KROGNYTT: Vegansk streetfood hos MIM på Hisingen

KROGNYTT: Vegansk streetfood hos MIM på Hisingen
2 maj 2017

KROGNYTT GBG: Ida och Staffan Wittrock är veganerna som saknade vällagad vegansk streetfood, vars viktigaste egenskap inte var att vara nyttig utan helt enkelt att smaka gott. Så de tog saken i egna händer - nästa vecka öppnar MIM på Hisingen.

MIM står för More is More och speglar en inställning hos grundarna att servera överdådig mat med extra allt.

– Vi har helt och hållet skippat nyttighetstänket - det finns andra ställen som har den inriktningen. Hos oss blir det ingen halvmesyr - det blir god mat och trevligt sällskap fullt ut, säger Staffan Wittrock.

Menyn kommer förändras allt eftersom, men till en början innehåller den några varianter på fransk tarte flambée och amerikanska hot dogs med matiga toppings, som till exempel en chilidog på seitankorv med jackfruit chili, rostade svarta bönor, limeaioli, krossade nachos, koriander och en hel inlagd chili. I baren finns en generös samling hantverksmässiga cocktails, samt minst lika goda mocktails, öl och bubbel.

– Jag tror absolut att det blir mer och mer veganskt generellt i restaurangköken och att gästen inte kommer tänka så mycket på att det är just veganskt utan att det helt enkelt är gott käk, avslutar Staffan.

MIM öppnar på Herkulesgatan 40 den 5 maj.

Foto: OMB. 

 

Fler krognyheter

  • KROGNYTT: Avslappnat när Swedish Taste blir Space62

    KROGNYTT: Avslappnat när Swedish Taste blir Space62

    KROGNYTT GBG: Magnus Lindström med personal har tänkt om i lokalen vid Operan. Nya Space62 bjuder på rätter i varierande storlek och mjukare inramning. Förhoppningen är att locka olika sorters gäster och skapa en levande krog.

    – Jag kan känna rent personligen att en restaurang som Swedish Taste sätter gästen i ett fack: ni ska äta en satt meny. Nu får gästen välja lite mer efter hur de mår just idag. Vi har både stora och små rätter, så att man kan plocka ihop sin egen meny tills man är mätt, säger Magnus Lindström.

    Han har drivit Swedish Taste sedan 2008 och tycker det är dags för något nytt i lokalen på Sankt Eriksgatan. Borta är alla spår av den välrenommerade fine dining-restaurangen, som stängde i somras. I stället öppnar Space62 den 28 september för lunch och kvällsservering.


     

  • KROGNYTT: Socialt och sydligt på MJ'S

    KROGNYTT: Socialt och sydligt på MJ'S

    KROGNYTT MALMÖ: Färgstarka ESS Group fortsätter att göra avtryck i hotell- och restaurangsverige med nya MJ'S på Gamla Väster i Malmö. Frida Nilsson och Oscar Johansson har fått fria händer i kök och restaurang, där maten ska delas och påminna om Medelhavet — på ett nytt sätt.

    —Det blir ingen tiramisu eller crème brûlée här, konstaterar Frida Nilsson som lämnade Clarion Malmö Live när hon fick erbjudande om att bli kökschef och utforma den helt nybyggda restaurang- och bardelen på hotellet MJ’S i Malmö, tidigare Mäster Johan, som ESS Group tog över för ungefär ett år sedan. Tillsammans med restaurangchefen Oscar Johansson, tillbaka i Skåne efter att ha varit vinansvarig på Pigalle i Göteborg, har hon skapat en ”krog vi själva skulle vilja gå till”.


     

  • KROGNYTT: Rustik elegans på Spanjorskan

    KROGNYTT: Rustik elegans på Spanjorskan

    KROGNYTT STHLM: Bockholmengruppen bjuder på en gastronomisk resa Spanien runt i och med expansionen till Östermalm. Daida Mascaro öppnar Spanjorskan med egentolkad spansk mat och genomgående spansk dryckesmeny.

    – Vi serverar inte renodlad tapas, utan grunden består i att vi arbetar med bra spanska råvaror, lagar efter bra spanska recept och adderar lite innovation. Givetvis kommer det finnas en del smårätter, men genomgående kommer vi servera rustikt eleganta rätter att dela på, säger restaurangchefen Daida Mascaro.

    Daida har tidigare arbetat som restaurangchef på Lilla Ego, var med och grundade Häktet och var sommelier på trestjärniga restaurangen Piazza Duomo i Italien. Med sig på Spanjorskan har hon kökscheferna Magnus Andersson och Karl Olá som senast kommer från Boqueria, där de fått med sig spanska influenser.


     

  • KROGNYTT: Niklas Ekstedt stänger Niklas

    KROGNYTT: Niklas Ekstedt stänger Niklas

    KROGNYTT STHLM: Om två veckor sker den sista serveringen på restaurang Niklas, som var den första restaurangen Niklas Ekstedt öppnade i Stockholm. Istället ska han fokusera på sina andra restauranger – och spännande framtida projekt.

    – Det har varit en härlig tid på Regeringsgatan och med restaurang Niklas, men nu ska jag ägna tiden mer åt Tyge & Sessil och Ekstedt. Nästa år har jag dessutom ett stort och spännande projekt på gång, säger Niklas Ekstedt.


     

  • CAFÉNYTT: Fik-tion när K-märkt öppnar bok- och matcafé

    CAFÉNYTT: Fik-tion när K-märkt öppnar bok- och matcafé

    CAFÉNYTT STHLM: Fika och böcker blir det vinnande konceptet när K-Märkt Patisserie & Bageri öppnar nytt. Det är i Akademibokhandelns flaggskeppsbutik på Mäster Samuelsgatan som det till hösten kan slukas både böcker och bullar.

    K-märkt Patisserie & Bageri har sedan tidigare erbjudit förstklassiga bakverk på Teatern i köpcentrumet Ringen, Garnisonen och Epicenter i Stockholm, men närmar sig nu matvärlden med ett uttalat matcafé. Bakom K-märkt står en konditor, en kock och en kypare. Konditorn är naturligtvis frontfiguren Daniel Roos som har arbetat som chefskonditor på Operakällaren i sex år, serverat såväl Nobeldesserter som kungliga bröllopsefterrätter och varit medlem i Svenska Kocklandslaget. Kocken Hanna Normark har kökserfarenheter från både Sverige, Australien, Nya Zeeland och Asien och kyparen Jens Dolk delar med sig av sina gedigna vinkunskaper både i egenskrivna böcker och i TV-rutan.


     

  • KROGNYTT: Edin Dzemat lämnar Kosta

    KROGNYTT: Edin Dzemat lämnar Kosta

    KROGNYTT SMÅLAND: Edin Dzemat, en av Sveriges mest namnkunniga kockar, lämnar Kosta och sin anställning inom New Wave Group.
     
    Edin Dzemat stod som vinnare i TV-tävlingen Kockarnas Kamp 2016, är den nya kocken i "Stjärnorna på Slottet" på SVT, innehar flera gastronomiutmärkelser inklusive White Guide Rising Star 2014, och har varit lagkapten för Svenska Kocklandslaget. Nu har han valt att lämna småländska Kosta Boda Art Hotel och Brasserie By EDz

    – Jag har haft tio fina år och är tacksam för allt. Uppskattar alla min tidigare medarbetare, New Wave Group, Torsten Jansson och alla fina vänner jag fått genom åren. Efter en tids eget funderande lämnade jag emellertid in min uppsägning. Nu går livet vidare mot nya spännande möjligheter och uppdrag, säger Edin Dzemat.


     

  • KROGNYTT: Nabo flyttar in vid Tegnérlunden

    KROGNYTT: Nabo flyttar in vid Tegnérlunden

    KROGNYTT STHLM: I november öppnar Nabo, en ny kvarterskrog med nordiska influenser, som satsar på hållbarhet, enkelhet – och kvalitetsbar.

    Äger och driver Nabo gör Andreas Höistad, Nick Sitbon och Johannes Soner. Soner driver sedan tidigare bland annat krogarna Storan och Johannes Kök i Linköping, men detta blir den första satsningen i Stockholm. Höistad och Sitbon har ett förflutet tillsammans på F12 Terrassen. Köksteamet består bland andra av kökschef Patrik Svensson, tidigare Edsbacka Bistro och Luzette, samt souschef Patrik Gröndahl, som arbetat på Esperanto, Sushi Sho och Ekstedt. Andreas Höistad står mitt i byggdammet på Tegnérgatan:


     

  • KROGNYTT: Vita Amandi öppnar nytt i Nässjö

    KROGNYTT: Vita Amandi öppnar nytt i Nässjö

    KROGNYTT NÄSSJÖ: Kyrkkrogen Vita Amandi expanderar. I höst öppnar man ett lunchställe i stadens galleria, som också fungerar som folkölsbutik och deli.

    – Vi ville ha en ny utmaning och något som kompletterar, berättar Marcus Fransman, en av Vita Amandis fyra delägare.

    Inspiration fick man av en Bottle Shop i Stockholm. Nu blir det satsning på kvalitetsöl i folkölstyrka också i Nässjö. Därutöver öppnas en chark- och ostdisk. Dessutom kommer man servera sushi. Någon renodlad sushirestaurang finns för närvarande inte i järnvägsmetropolen. Kaffe blir också viktigt. Man samarbetar med Helsingborgsrosteriet Koppi som specialiserar sig på högkvalitativt kaffe – till exempel lättrostat kenyansk brygd som doftar av frukt. Mjölk är strängt förbjudet som tillsats.


     

  • KROGNYTT: Bonito – en ny japan i Jazzhuset

    KROGNYTT: Bonito – en ny japan i Jazzhuset

    KROGNYTT GBG: Jazzhuset har i många år huserat indieklubbar och spelningar. Efter omfattande renoveringar får nu lokalen nytt liv, med bar, nattklubb och så japanska restaurangen Bonito.

    Bonito har skapats med inspiration från izakaya-stilen, och köksansvarig är Emma Kolback, som tidigare ägnat sig åt kinesisk dim sum på Dubbel Dubbel. Nu ser hon fram emot att röra sig österut och inspireras av det japanska köket:

    – Jag har smakerna tydligt i mitt huvud: rå fisk med blommiga umamismaker och lagade rätter med varma frasiga smaker. Jag har några favoritsmaksättare: lagrad soja, yuzu, pepparrot, ingefära, apelsin, gräslök, shiso, miso, sake, japansk peppar, bonito och mycket mer, säger hon.


     

  • KROGNYTT: Isabella Morrone flyttar till Österlen

    KROGNYTT: Isabella Morrone flyttar till Österlen

    KROGNYTT ÖSTERLEN: Om ett par veckor går flyttlasset till Skåne för Isabella Morrone, som i och med adressändringen även startar hemma-hos-restaurangen Bella på Österlen. I Stockholm drivs nystartade La Bocca vidare av ett troget team.

    Beskedet om flytten kommer kanske som en överraskning, då hon precis öppnat välbesökta La Bocca på Kommendörsgatan i Stockholm – men beslutet har mognat fram under en längre tid.

    – Funderingarna på att flytta söderut, och samtidigt få chansen att göra något helt eget, har funnits i flera år. Bo nära havet och naturen, säger Isabella Morrone.

    Just den chansen dök upp i form av Mjölnaregården i Löderup – inte så långt ifrån platsen där hon deltog i knivskarpa TV-tävlingen Kockarnas Kamp. Gården ligger intill en klassisk väderkvarn, har fem minuter till havet och ett köksbord där max 10 gäster per kväll kan samlas. Det intima upplägget ger möjlighet till stor flexibilitet: 


     

White Guide Presentkort