Registrera dig eller logga in här!

 

Som registrerad gäst på White Guide, Guiding guest, kan du läsa hela restaurang- och caférecensioner. Dessutom har du möjlighet att själva bedöma och lämna egna recensioner.

White Guide

Massimo Bottura tilldelas White Guide Global Gastronomy Award 2014

Massimo Bottura tilldelas White Guide Global Gastronomy Award 2014
12 feb 2014

GLOBAL GASTRONOMY AWARD: Massimo Bottura tilldelas White Guides Global Gastronomy Award 2014 för sina insatser med att förnya ett av världens mest älskade kök – det italienska. Massimo Bottura driver Osteria Francescana i Modena, världens tredje bästa restaurang, enligt The World's 50 Best Restaurants.

Massimo Bottura awarded White Guide Global Gastronomy Award 2014. Read more here.

För åttonde året i rad delar White Guide ut det ärofyllda priset White Guide Global Gastronomy Award. Utmärkelsen går årligen till en internationell matkreatör eller annan gastronomisk storhet, som är i högsta grad aktiv och som blivit en förebild och inspirationskälla i den samtida gastronomin. Pristagaren kommer själv att närvara i Stockholm den 3 mars på White Guide Gala för att ta emot priset.

White Guide Global Gastronomy Award 2014 – i samarbete med Electrolux, tilldelas Massimo Bottura, Osteria Francescana, Modena, Italien.

Motivering:
För att löpande förnya ett av världens mest älskade kök – det italienska – och addera nya dimensioner för sinnen och tanke att utforska och avnjuta. I ständig dialog med en rik men konservativ tradition har Massimo Bottura i sin mat utvecklat ett sprakande gastronomiskt artisteri, som spänner över alla Italiens kök och från det skenbart enkla till det intellektuellt komplexa. I en ny definition av vad en matupplevelse kan innefatta – en som bryggar historia och framtid, nord och syd, teknik och legend, kultur och miljö, allt med konstnärens nyfikenhet och passion – har han varit en drivande kraft i att utveckla Italiens gastronomi från gårdagens stilla bakvatten till dagens bubblande smältdegel av storslagna traditioner och begåvad förnyelse.

Tidigare års mottagare av priset:

  • 2007: Ferran Adrià, El Bulli, Roses, Spanien
  • 2008: Charlie Trotter, Charlie Trotter’s, Chicago, USA
  • 2009: Fergus Henderson, St. John, London, England
  • 2010: René Redzepi, Noma, Köpenhamn, Danmark
  • 2011: Alain Passard, l’Arpège, Paris, Frankrike
  • 2012: David Chang, Momofuko, New York, USA
  • 2013: Gastón Acurio, Astrid y Gaston, Lima, Peru

Om Massimo Bottura:

För att löpande förnya ett av världens mest älskade kök – det italienska – och addera nya dimensioner för sinnen och tanke att utforska och avnjuta. I ständig dialog med en rik men konservativ tradition har Massimo Bottura i sin mat utvecklat ett sprakande gastronomiskt artisteri, som spänner över alla Italiens kök och från det skenbart enkla till det intellektuellt komplexa. I en ny definition av vad en matupplevelse kan innefatta – en som bryggar
historia och framtid, nord och syd, teknik och legend, kultur och miljö, allt med konstnärens nyfikenhet och passion – har han varit en drivande kraft i att utveckla Italiens gastronomi från gårdagens stilla bakvatten till dagens bubblande smältdegel av storslagna traditioner
och begåvad förnyelse.

Massimo Bottura har av den italienske konstkritikern Achile Bonito Oliva utnämnts till den sjätte medlemmen av det italienska ”transavantgardet”, den konströrelse som under 1980-talet ville återuppväcka det klassiska måleriet i en ny innovativ tappning med Chia, Clemente och Palladino som de mest namnkunniga. Massimo Botturas gärning är i många avseenden parallell.

Efter att ha arbetat i köket hos Alain Ducasse på Louis XV öppnade Bottura Osteria Francescana i sin födelsestad Modena 1995. Inspirerad av konströrelsen och sina utländska erfarenheter började han tillämpa kritisk analys och modern teknik i sin matlagning. Det blev ett väldigt ramaskri och arga anklagelser att han vände det italienska matarvet ryggen. Bottura förstod att han måste vinna över sina traditionsbundna landsmän på deras villkor, innan han kunde öppna deras sinnen för utveckling. Så började han tolka om de lokala klassikerna på ett kärleksfullt och lekfullt sätt. En mortadellasmörgås blev Minnet av en Mortadella; ett koncentrerat mortadellaskum med crunchigt bröd. En Tagliatelle al ragù, regionens kanske heligaste pastarätt, byggdes om från grunden genom att de olika styckningsdetaljerna lagades till perfektion var för sig för att sedan monteras ihop på tallriken. Den klassiska norditalienska kokta Bollito Misto rekonstruerades som en Bollito non Bollito, där alla smaker och texturer kunde lyftas fram i högsta potens genom sous-vide-teknik. Modena och Italien gav upp. Så här skulle det smaka.

År 2000 arbetade Bottura hos Ferran Adrià och kom hem än mer övertygad om att evolution var enda vägen att rädda det italienska gastronomiska arvet in i framtiden. Så introducerade han ”Tradition in Evolution”, som skulle bli hans credo för den fortsatta karriären. Hans djupstudier av de stora klassikerna, analysen av vad som blivit slentrian och var och hur ny kunskap om råvaror och tekniker kunde lyfta klassikerna till nya höjder, gjorde att hans berömmelse nådde långt utanför Italien. Han fick sin första stjärna 2002 och med varje ny utmärkelse tog han med sina gäster ut på allt mer äventyrliga vatten med hela det italienska kökets mångfald i råvaror, traditioner och skickliga hantverkare som utgångspunkt. ”Tradition in Evolution” är fortfarande fundamentet i Botturas filosofi, liksom den fortsatta upptäcktsresan genom alla Italiens kök, från Alperna i norr till yttersta spetsen av ön Pantelleria i söder. Bottura har även tagit viktiga initiativ för att värna kulinariska skatter och rädda känsliga habitat, som Po-deltat och dess utrotningshotade ålar. Han har också sparkat igång omfattande stödkampanjer för odlare, uppfödare och hantverkare som råkat illa ut i de jordbävningar som drabbade norra Italien 2012.

En tredje stjärna landande på den bländande stilfulla Osteria Francescana i Modenas historiska centrum i slutet av 2011. Dess väggar vittnar lika tydligt om Botturas – och hans hustru Laras – stora konstintresse, som hans dramatiska tallrikspresentationer vittnar om stort kulinariskt artisteri. Idag är Massimo Bottura en av världens mest hyllade matkreatörer, och hans restaurang rankas på plats Nr 3 på listan över The World’s 50 Best Restaurants.

Läs mer om Massimo Bottura i White PAPER, # 1 2014

Read more here:

Tillbaka

 

Mer från förstasidan

  • KROGNYTT: Anders och Mikaela Vendel uppdaterar Årstiderna

    KROGNYTT: Anders och Mikaela Vendel uppdaterar Årstiderna

    KROGNYTT MALMÖ: Anrika malmökrogen Årstiderna i Kockska Huset nystartar. I höst står ny meny, nya kockar, nytt kök och ny vinbar på agendan.

    Stammisarna behöver inte deppa ihop – alla kommer att känna igen sig. Mycket av det som gör Årstiderna klassiskt och unikt finns kvar, som till exempel silvervagnen, lovar Anders Vendel – som tillsammans med sin fru Mikaela nu står för förändringarna i det  Kockska Huset på Frans Suellsgatan 3 i Malmö.

    – Årstiderna har haft samma meny med vällagad mat i 31 år och det har vi stor respekt för. Vi kommer att låta det klassiska möta det ”moderna” på samma tallrik. Det kan till exempel vara en piggvar på det klassiska sättet med champagnesås och kaviar tillsammans med råstekt hummer och sjögräs, berättar Anders Vendel.


     

  • NYTESTAT: Krusmyntagården, Gotland

    NYTESTAT: Krusmyntagården, Gotland

    NYTESTAT: Haveri med havsutsikt

    Också ett bra ställe

    Krusmyntagården
    Krusmyntavägen 4
    622 76 Visby
    krusmynta.se

    DET VAR SOM ATT ETT MULLRANDE JUBEL steg ur det kalkrika djupet av den gotländska myllan när det stod klart att Filip Fastén skulle stå vid rodret på anrika Krusmyntagården. Kunde det vara sant? Skulle vi få se denne moderne mästare på grön gastronomi klafsa omkring i den mäktiga gamla örtagården och nypa små blad och skott och rötter och rovor till sin spis? Skulle han resa ön runt och samla säsongens primörer från de ypperliga gotländska producenterna och vi skulle få detta förädlat på vår meny?

    ALLA SOM VAR PÅ PLATS FÖR TRE ÅR SEDAN när Fastén hade en kort men blossande ljuvlig sommarflört med restaurangen på Furillen kände hur lyckat detta skulle kunna bli. Krusmyntagården, denna rosenkindade gamla dam, denna gigant och institution som varit ett självklart stopp för både tillresta och bofasta under ett halvt sekel hade hamnat i famnen på den smarte och smärte kavaljeren. Ända sedan gården annonserades ut för 17 miljoner i vintras hade oron varit betydande att friaren skulle bli någon med dollar i blicken och lammkebab i huvudet. Sanningen om Krusmyntagården är ju att läget, ryktet, utsikten, örterna, allt gör att gästerna strömmar hit alldeles oavsett vad som står på menyn. Folk äter grillad råtta bara de får se solnedgången just här.


     

  • NYTESTAT: Restaurang Rot, Gotland

    NYTESTAT: Restaurang Rot, Gotland

    NYTESTAT: Mycket smak även utan eld

    GOD KLASS

    Restaurang Rot
    Norrlanda Mangsarve 169
    622 50 Romakloster, Gotland
    restaurangrot.se

    ”ALDRIG I MANNAMINNE HADE TORKAN drabbat landet så svårt. Utfallet från åker och jord var knappa. Därtill hade stränga bud utgått att ingen fick värma sin mat över elden. Minsta gnista kunde sätta hela socknen i brand. Bekymrade stodo de och undrade hur det skulle gå med maten.

    NU ÄR DET INTE KARL-OSKAR OCH KRISTINA som står med magarna kurrande, ej heller befinner vi oss i Småland, utan på Gotland, i Norrlanda socken. En skock fastlänningar, bligar en smula fåraktigt på ynglingen som berättar att dagens middag inte går att laga som sig bör. Eldningsförbudet gör inte undantag ens för hyllade krögare och tillresta turister. Restaurang Rot får inte tända sin tjusiga Kamadogrill. Normalt sett lagas allt på den här restaurangen, just där. Det är liksom själva grejen. Ynglingen tittar medlidsamt på oss medan vi stirrar på den kalla grillen. Kanske kunde vi informerats om detta i förväg? Hur som helst så får vi helt enkelt lita på att Luqaz Ottosons team fixar biffen ändå. Eller grönsakerna. Ty där inne i ladan, i köket som just håller på att byggas, finns en liten induktionsplatta och en ugn, som blir kvällens värmekällor.


     

  • Sveriges bästa sommarkrogar 2018

    Sveriges bästa sommarkrogar 2018

    WHITE GUIDE: På väg ut i sommarsverige? Låt White Guide guida dig till landets och sommarens bästa krogupplevelser.

    Bryggservering med havet som granne, pinfärsk fisk, skaldjursplatåer, grillbuffér, nyskördade primörer och svala sommarviner. Detta, och mycket mer, finns att njuta i hela landet. Nedan har vi listat ett urval av våra sommarfavoriter. Restaurangerna är uppdelade på landskap och sorterade i bokstavsordning. Klicka på varje krognamn för att läsa mer om krogen. Samtliga krogar är med i 2018 års upplaga av White Guide.

    Registrera dig som Guiding Guest och du får tillgång till kompletta recensioner och poäng. Restauranger finns också tillgängliga i White Guide App för iOS. Guiden kan också köpas som bok HÄR.

    Glad sommar önskar White Guide-redaktionen!


     

  • NYTESTAT: Joels Brygga, Varberg

    NYTESTAT: Joels Brygga, Varberg

    NYTESTAT: Ny- och närfiskat på Bryggan

    GOD KLASS

    Joels Brygga
    Fiskehamnsvägen 2
    432 75 Träslövsläge
    joelsbrygga.se

    DET ÄR FÅ KRÖGARE FÖRUNNAT ATT bara kunna slänga med huvudet för att visa varifrån fisken på tallriken kommer ifrån. Men det kan Stina Ekman, bara femtio meter bort på andra sidan bryggan ligger båten som har dragit upp dagens fångster. Den som vill ha ännu mer närfiskat får sätta sig själv med metspöet. Länge drev Stina krog ute på Getterön och hade egentligen bestämt sig för att det fick vara bra så, men då dök Joel Kaspersson upp. Han har tidigare arbetat i Stinas kök och ville återvända till Varberg. Tillsammans med Jessica Persson startade trion upp Joels Brygga som ligger vackert i Träslövsläges hamn. Utsikten vetter mot fritidsbåtarna, men på andra sidan finns som sagt råvaruleverantörerna - ett tiotal fiskebåtar.


     

  • NYTESTAT: Torpedverkstan, Stockholm

    NYTESTAT: Torpedverkstan, Stockholm

    NYTESTAT: Smakrik fusion med kärlek i grunden

    OCKSÅ ETT BRA STÄLLE

    Torpedverkstan
    Norra Brobänken
    Skeppsholmen
    torpedverkstan.se

    PÅ FOTBOLLSPLANEN ÄR DET MÅHÄNDA Sverige som sopar mattan med Mexiko - men på Skeppsholmen gifter sig det svenska och mexikanska köket i en kärleksfull fusion med mycket smaker. Kökschefen Kajsa Åkerblom drev tillsammans med sin man krog i Mexiko i flera år innan de flyttade till Sverige och tog med restaurangen till den gamla torpedverkstaden på Skeppsholmen.

    EN SOLIG SOMMARKVÄLL NÅGRA VECKOR veckor efter öppning är uteserveringen kantad av blomlådor där innehållet skördas till både kök och bar. Vackra drinkar från den ambitiösa drinkmenyn intas med fördel i någon av de glassiga solstolarna i trä med utsikt över kajens fartyg, Strandvägen och Djurgården.


     

  • NYTESTAT: Furuvik Havskrog, Gävle

    NYTESTAT: Furuvik Havskrog, Gävle

    NYTESTAT: Med utsikt mot Bottenhavet

    GOD KLASS

    Furuvik Havskrog
    Gösta Nygrens Väg 1
    814 91 Furuvik
    furuvikhavskrog.se

    ALLA FÖRSÖK ATT BRINGA NÅGON FORM av ljus i det gastronomiska skymningslandet hos djurparker, nöjesfält och liknande kommersiella inrättningar är värda medalj. Jonas Dahlbom verkar ha gjort det till sin mission. Han driver redan två krogar på Gröna Lund och går nu vidare inom nöjeskoncernen, till Furuvik.

    HÄR ÄR AMBITIONERNA BETYDLIGT HÖGRE ÄN på Grönan, vilket märks redan i den vackert ljusa och luftiga restaurangen med fantastisk utsikt mot Bottenhavet. Stora trädäck och långa bryggor lämpar sig väl för promenad, före eller efter maten.  Enbart miljön är en lisa för själen för alla utmattade parkbesökare som nu kan pusta ut över att de befinner sig på rätt sida om djurstängslet.


     

  • NYTESTAT: Bella på Österlen, Skillinge

    NYTESTAT: Bella på Österlen, Skillinge

    NYTESTAT: Mat för alla som älskar Italien

    MYCKET GOD KLASS

    Bella på Österlen
    Östangård B&B
    Kvarnby 1303
    bellapaosterlen.se

    FÖRRA ÅRET BYTTE ISABELLA MORRONE kockandet på ett par av huvudstadens bästa italienska krogar mot ett betydligt mer intimt och småskaligt hemma hos-koncept på Österlen. Nu till sommaren får fler chansen att prova på hennes italienska kök i och med öppningen av Bellas på Österlen i Östangårds B&B strax utanför det gamla fiskeläget Skillinge.

    OMGIVNINGARNA KUNGE NÄSTAN INTE vara mer romantiska - en vacker skånegård från 1800-talet med tillhörande trädgård och i matsalen är det många meter upp till det vackra trätaket och generöst ljusinsläpp. Maten är förstås övervägande italiensk, precis som Morrones rötter och schlagern i högtalarna, och den är en manifestation av både den italienska råvarufanatismen och enkelhetsprincipen.


     

  • WHITE PAPER: Rädda en skrumpen morot – och samtidigt världen?

    WHITE PAPER: Rädda en skrumpen morot – och samtidigt världen?

    WHITE PAPER #2 2018: Allt fler kockar och krögare intresserar sig för hållbarhetsfrågor. Men går det att skala upp svinnjakten från inspirerande exempel på kvarterskrogsnivå till något som sätter ett stort positivt klimatavtryck?

    Text: Jon Hansson
    Foto: Carin Josdal Stenbeck

    PAUL SVENSSON ÄR EN av the usual suspects när det gäller hållbarhet på krogen. I vintras lanserade han och Fotografiskas kökschef Elvira Lindqvist en semla gjord av bullrester – och sedan något år står en kompostmaskin på restaurangen och förvandlar matrester till prima matjord.
          Nu i maj är det dags för ett nytt steg. Då kommer hans restaurang ReTaste att poppa upp på Södermalm i Stockholm två dagar i veckan under fem månader.
          Återsmakandet i namnet syftar på att kockarna bara kommer att använda råvaror som annars skulle blivit avfall.
          ”Jag har fnulat länge på hur man skulle kunna hjälpa dagligvaruhandeln att få användning för råvaror som nått bäst före-datum”, säger han.


     

  • NYTESTAT: Allegrine, Stockholm

    NYTESTAT: Allegrine, Stockholm

    NYTESTAT: Lantlig fransk kärlek

    MYCKET GOD KLASS

    Allegrine
    Kammakargatan 22
    allegrine.se

    PÅ TORGET SOM UPPSTÅTT PÅ Kammakargatan breder stora uteserveringar ut sig i försommarvärmen. Doftande lavendel i blomlådor, grova linneservetter och matta silverbestick hjälper våra sinnen att förflytta sig söderut - närmare bestämt till Frankrike där Danyel Couet hämtat sin inspiration till Allegrine, döpt efter hans parisiska farmor.

    VI SITTER FRANSKT PÅ UTESERVERINGEN och betraktar Couet presentera en enorm griffeltavla med meny för gästerna på Bar Étable – Allegrines bakficka på andra sidan torget. På Allegrines meny går det franska temat igen. Förrätten ”färsklök” med confiterad pärlhöna är ingen fröjd för ögat med bara bruna nyanser, men bjuder på idel smarr: krispighet från den milda löken, umamisalt kycklingskinn och syrlig sås. Ett glas elegant ekad bourgogne matchar rättens smörighet. Till förrätten med picklat ägg är vinrekommendationer däremot omöjliga - servisens råd är att välja sin favorit. Vinlistan är av det kortare slaget och uppdelad i franska och icke-franska viner.


     

White Guide Presentkort