Registrera dig eller logga in här!

 

Som registrerad gäst på White Guide, Guiding guest, kan du läsa hela restaurang- och caférecensioner. Dessutom har du möjlighet att själva bedöma och lämna egna recensioner.

White Guide

Nytestat: Adam/Albin, Stockholm

Nytestat: Adam/Albin, Stockholm
4 jul 2016

NYTESTAT: Ystert glädjerus med maxat mums

Det är rena kocksläppet. Två av landets mest begåvade kockar är på grönbete bland vanliga kroggäster efter åratal utan egen finkrog. De har dessutom tagit med sig erkänt skickliga profiler på service och vin. Det riktigt sjunger i smakerna. Glada gäster kring de två bastanta långborden i vitbetsad ask låter sig mer än villigt överösas av den ena smakbomben efter den andra. Kläm försiktigt med fingrarna på den chilioljepenslade, varma pilgrimmaren. Doppa i den feta blåmusselmajon och stoppa i munnen. Fingra vidare på den flottiga, friterade briochen som ska toppas med röran på krabbtaska, ägghack och stekt lök. Plocka sen upp lill-krispet med brillat savarin-ost som fått sig en brûlée-liknande yta. Allihop oemotståndligt inställsamma munsbitar. Det hela stramas upp av asketiskt råa rädisor serverade med bonitoflagor och kimchi på avokado och savojkål. Den knastertorra finosherryn från topproducenten El Maestro Sierra skär som en laserkniv genom hela mumsigheten.

I andra till femte serveringen väljer du själv från ett par, tre rätter med chansen att plussa på ytterligare från dagens tillval. Konceptet kombinerar gästens valfrihet med kökets möjlighet att sätta gränser. Men se till att ha krogens fascination för svulstiga smaker i bakhuvudet när du väljer – annars riskerar det att bli för mycket av det goda. Bretagneostronet med karelsk kaviar i generös nr 3-storlek kommer i sitt skal med saftig kaviar och grädde med reducerad kycklingfond i perfekt smakharmoni. Servitören säljer in nästa rätt som ”top-of-the-line-tomater från Sicilien!” Och gud så rätt hon har! Tomaternas glasklara, som-det-smakade-förr-aromer krockar på ett genialt sätt med en gnistrande grön, iskall fänkålsgranité, syrad tjock och len grädde och angenämt bitter, gräsig olivolja av dyraste sort. De carpacciotunna skivorna hälleflundra med små gurkslantar, superfrisk leche de tigre-spad och färsk koriander väcker sydamerikanska associationer. Sötman i den karamelliserade havskräftstjärten från Smögen vägs upp av korianderskott och toner av pepparrot, men karamellhjälmen döljer ändå större delen av huvudråvarans subtila nyanser, inte minst kräftans egen sötma. Här ser vi kökets främsta svaghet; att överladda smakbilden genom att skruva upp framför allt sötma och umami för högt – genomgående supermumsigt tröttar efter ett tag.

De confiterade och friterade vaktellåren träs upp på spett med kalvbräss och musseron, och flankeras av polentakräm och krossad majs. Matigt och mustigt. Knivmusslorna serveras med en variant av den rökta smörsåsen som Adam Dahlberg tävlade med i Bocuse d’Or. Tillsammans med zucchinislantar, surdegscrisps, krämiga vetenudlar och ett väl dolt inslag av sjöborre, är helheten förvånansvärt balanserad och inte alls så mättande som det låter. Tungt mättande är däremot en tunnbröds-taco på friterad piggvar där en vårlöksalsa och råstrimlad spetskål får slita för att hålla uppe fräschören. Från den resliga vinkylen kommer ett inte så stort, men förbluffande nyanserat och spännande urval viner som fint ackompanjerar rätterna. Syradrivna skapelser med mångfacetterad karaktär från omsorgsfulla producenter som inte nödvändigtvis är så vanliga i Sverige. Vinlistan är lika beundransvärt nyansrik som den alkoholfria listan är rutinmässigt oinspirerad. Det räcker inte med brygder från brittiska Fentimans och en juice från franska Alain Milliat för att skapa en fullgod dryckesupplevelse för den nyktre gästen.

Äppelmaräng är sannolikt den rätt som oftast drar nytta av att inredningsarkitekten Koncept Stockholms lagt ner massor av tid för att få till perfekt Instagramvänligt ljus vid borden. Varmt, bakat äpple, smältande mjölkglass, bränd sojamaräng, lönnsirap, brynt smör och knaprigt rågkrisp tar den syndiga efterrätten till ett mumsighetscrescendo som får en att rodna. När kockarnas upphetsning över att vara nyöppnade lugnat sig, och när de vågar lägga till ett par innovativa rätter som utmanar gästernas gommar och skapar en mer nyanserad rytm i hela måltiden, då kan Adam/Albin bli landets nya internationella destinationskrog.

Var? Rådmansgatan 16, Stockholm.

Mer om Adam/Albin HÄR.

Läs recensionen inklusive poäng i betalversionen av White Guide app. Du hittar recensionen i det vanliga restaurangsöket.

I White Guide App kommer vi regelbundet att testa nyöppnade restauranger. Dessa kommer senare att testas om för nästa utgåva av White Guide.

Nya White Guide App finns att ladda ner för iPhone och iPad. Mer info HÄR.

 

Fler krognyheter

  • KROGNYTT: Efter bara några månader: Frantzén tilldelas tre Michelinstjärnor

    KROGNYTT: Efter bara några månader: Frantzén tilldelas tre Michelinstjärnor

    KROGNYTT SVERIGE: När 2018:s nordiska Michelinstjärnor igår presenterades i Köpenhamn tilldelades Björn Frantzén sina efterlängtade tre. Daniel Berlin belönades med ytterligare en.

    Stjärnfall över Sverige när den nordiska upplagan av Guide Michelin igår presenterades. För första gången i Michelinguidens historia har en svensk restaurang belönats med tre stjärnor, guidens högsta möjliga gastronomiska utmärkelse. Juryns motivering löd:

    "Björn Frantzén har skapat en unik vision för nordisk mat, som kombinerar sublima ingredienser med häpnadsväckande kulinariska tekniker. Björn Frantzéns gastronomiska uttryck är verkligen värt resan och är en gustatorisk upplevelse som ingen annan”.


     

  • KROGNYTT: Tranan växer med vinbar och chambre séparée

    KROGNYTT: Tranan växer med vinbar och chambre séparée

    KROGNYTT STHLM: Klassiska Stockholmskrogen Tranan öppnar ny vinbar i vår och förutom hantverksmässigt vin står mat i säsong och musik på menyn.

    I åtta år har Tranan suktat efter lokalen precis ovanför den befintliga baren. Sedan en tid tillbaka är den deras och i april beräknas lokalen ha omvandlats till vinbar med tillhörande chambre séparée. Vinbaren kommer att rymma cirka 25 sittplatser där hälften kommer att kunna bokas. Resten av platserna ska vara öppna för spontanbesök för de som bara vill slinka in och få ett glas vin och något att äta. Här blir det ingen fast meny utan en svart tavla med några rätter lagade på råvaror i säsong.

    – Vinmässigt kommer baren att vara ett mellanting på systerkrogarna Tranan och Brasserie La Colline med hantverksviner mestadels från familjeägda gårdar där omsorgen om jorden och druvan är i fokus och terroiren får tala istället för olika modifieringar och jäststammar, berättar Anna Mellfors, chefsommelier för gruppen, och fortsätter:


     

  • KROGNYTT: Höga ambitioner när matfamiljen Thunholm öppnar Köksbaren Hybris

    KROGNYTT: Höga ambitioner när matfamiljen Thunholm öppnar Köksbaren Hybris

    KROGNYTT SUNDSVALL: Att bli en av Norrlands bättre krogar är förhoppningen när far och son Thunholm nu öppnar Köksbaren Hybris. Receptet? Att laga mat de själva gillar.

    Det är inget blygsamt namn de har valt för sin nya restaurang på Sjögatan 7 i Sundsvall. Hybris kommer från grekiskan och betyder ungefär att överträffa gudarna. Familjen Thunholm har en diger matbakgrund. Pappa Mikael som har hand om köket har tidigare bland annat drivit restaurang Grankotten i Sundsvall. Sonen Filip har arbetat på nästan alla bättre krogar i staden.

    – Vi kommer från Sundsvall och hela familjen håller på med mat. Min bror Hampus jobbar på Fäviken och mamma Katarina är också kock. Hon kommer också att hjälpa till, men i en lite mindre omfattning, berättar Filip Thunholm.


     

  • KROGNYTT: Nu kommer Eataly till Stockholm

    KROGNYTT: Nu kommer Eataly till Stockholm

    KROGNYTT STHLM: På lördag öppnar Eataly, en 3 000 kvadratmeter stor saluhall i Röda Kvarns gamla lokaler på Biblioteksgatan. Det blir ett matmecka med det bästa Italien har att erbjuda.

    Eataly Stockholm blir den 40:e saluhallen och Sverige 13:e landet i världen som får detta italienska mattempel. Tidigare finns konceptet bland annat i Tokyo, Boston, Köpenhamn, Rom… Till och med på kryssningsfartyg. Eataly skapades av entreprenören Oscar Farinetti med bakgrund inom elekotronikbranschen. Att han sedan satsade sin själ inom matvärlden beror kanske på att han är uppvuxen i slowfood- och tryffelstaden Alba i Piemonte i Italien. En nedlagd vermuthfabrik utanför Turin gav honom inspiration att 2007 öppna en saluhall av idag, dignande av de färskaste bästa italienska råvarorna men också med restauranger, caféer och barer. Nu har konceptet kommit till Stockholm.


     

  • KROGNYTT: Svenskmexikanska smaker när Hjerta nyöppnar

    KROGNYTT: Svenskmexikanska smaker när Hjerta nyöppnar

    KROGNYTT STHLM: Kajsa Åkerblom låter Mexico kommer ännu närmare Sverige när Hjerta nyöppnar i april.

    Det är  svensk-mexikanska smaker som tagit över i köket på Hjerta. Ny krögare efter Malin Söderström är Kajsa Åkerblom.

    – Kajsa har bott och jobbat i Mexico och förälskat sig i det mexikanska köket. Att förena svenska högkvalitativa råvaror med mexikanska kryddor och matlagningssätt fungerar alldeles utmärkt. En hjortstek blir betydligt mer spännande med en het salsa istället för rödvinssås, säger krogens marknadschef Josephine Woll.


     

  • KROGNYTT: Arvids tar världens gastronomi till Kalix

    KROGNYTT: Arvids tar världens gastronomi till Kalix

    KROGNYTT KALIX: Arivds Steakhouse har nyöppnat som Arvids Place och på menyn står rätter Kalixborna aldrig har hört talas om.

    Arvids öppnade 2015 med konceptet att erbjuda det Kalixborna efterfrågade – ett steakhouse med klassiska rätter. En framgångssaga som nu gett råg i ryggen att starta den verksamheten krögarparet alltid drömt om. 

    – Allt eftersom tiden har gått har vi smugit in mer och mer av det vi verkligen vill laga. Nu kändes det som om det var dags att våga ta steget fullt ut, säger Tania Nilsson, som gör allt på Arvids Place, förutom att laga mat.


     

  • KROGNYTT: Här är 2018 års gulddrakevinnare

    KROGNYTT: Här är 2018 års gulddrakevinnare

    KROGNYTT STHLM: Opretentiös, nördig enkelhet med stor kvalitet var temat när Dagens Nyheter igår utsåg Stockholms bästa näringsställen. Årets vinnare av Guldraken 2018 är: Soyokaze, Kagges, Brisket and friends, Folii och Fosch artisan pâtisserie.

    Här är det ”less is more” som gäller. Avskalat, intimt, pyttelitet och sublimt. Här får man som gäst en unik upplevelse där råvaran står i centrum medan man bjuds på en enastående enmansshow.” Så lyder motivering för årets vinnare i kategorin Lyxkrog: Soyokaze på Frejgatan där Batjargal Ochirbat har bjudit på sushi efter eget huvud sedan 2016.

    Mellankrogsdraken kammades hem av Kalle Lindborg och Douglas Tjärnhammar-AlmKagges i Gamla stan. De sätter också fokus på kvalitet och säsongens råvaror med lusten i centrum. ”Här serveras vi vacker, vällagad och ekologiskt medveten mat på lokala, ofta gröna råvaror och vi längtar ständigt tillbaka.


     

  • KROGNYTT: Mellqvist Kaffebar växer med pinxtos

    KROGNYTT: Mellqvist Kaffebar växer med pinxtos

    KROGNYTT STHLM: I 20 år har Mellqvist Kaffebar livat upp Rörstrandsgatan med stammiskompatibel stämning, året runt-uppvärmd uteservering, kaffe och fikabröd direkt från vagn. Nu är kaffebaren för redo för nästa steg.

    Också på Rörstrandsgatan, bara ett stenkast från kaffebaren har Mellqvist tagit över en frisörsalong och en rökelsebutik. Till sommaren öppnar de sin första egna krog.

    – Vi kommer helt klart ta med oss stämningen och känslan från Mellqvist Kaffebar och även några detaljer i inredning, som golvet till exempel. Men matmässigt blir det något helt annat, säger Andreas Rosenstam som går in som ägare i en ny restaurang tillsammans med Erik Mellqvist och Patrik Asplund, dagens ägare av Mellqvist Kaffebar.


     

  • KROGNYTT: Kött från mjölkkossa på Jureskogs nya hamburgerkedja

    KROGNYTT: Kött från mjölkkossa på Jureskogs nya hamburgerkedja

    KROGNYTT STHLM: Hamburgerkedja med premiumburgare och ekotänk är nästa satsning för Johan Jureskog.

    Johan Jureskog har hamburgare på hjärna. På restaurang AG har den i alla år spelat en huvudroll på menyn, han har hjälpt McDonalds att utveckla sina och medverkat i tv-programmet ”Världens bästa burgare”. I år öppnar han sin egen kedja Jureskogs, med premiumhamburgare à la fast food – men med stort ekotänk och kött från svenska mjölkkossor. "Det bästa och mest hållbara", enligt Jureskog själv. Brödet kommer att bakas av det ekologiska bageriet Bakery & Spice.

    Första restaurangen kommer att ligga på Jakobsbergsgatan i Stockholm och innan året är slut hoppas Johan att de har öppnat ytterligare två-tre i Stockholm. Inom en 10 års period – föprhoppningsvis 60.


     

  • KROGNYTT: Melker Andersson öppnar Heart & Bones på Stadshotellet i Uppsala

    KROGNYTT: Melker Andersson öppnar Heart & Bones på Stadshotellet i Uppsala

    KROGNYTT UPPSALA: Heart & Bones är namnet på Melker Anderssons ”vardagsrum” i Uppsala. Här kommer han visa själ och hjärta med enkel och krusidullfri mat.

    Han är inte den första kocken som flyttar ”hem” vid mogen ålder. Nu kommer ju Melker Andersson från Gävletrakten, men känslan på hans nya Uppsalakrog, som öppnar inom några veckor, ska ända vara som att komma till ett privat vardagsrum.

    – Jag har landat efter alla år med många krogar och känner mig trygg. Här ska inte bli några konstigheter, inget banbrytande eller effektfullt utan bara jag, säger Melker Andersson i pressutskicket från F12 Gruppen.


     

White Guide Presentkort