Registrera dig eller logga in här!

 

Som registrerad gäst på White Guide, Guiding guest, kan du läsa hela restaurang- och caférecensioner. Dessutom har du möjlighet att själva bedöma och lämna egna recensioner.

White Guide

NYTESTAT: Café Nizza, Stockholm

NYTESTAT: Café Nizza, Stockholm
7 nov 2016

 NYTESTAT: En av Söders höjdare

I likhet med systerkrogen Babette i Vasastan som öppnade 2015, präglas atmosfären på Café Nizza av det välrenommerade ägarteamet. Den sorglösa inställningen, avdramatiserade matuppläggningarna och slängiga men kunniga vinservicen är förståelig när man vet att de tidigare tyglats av kometrestauranger som Restaurant Frantzén och Fäviken Magasinet med sitt strikt formaliserade, teatrala matsalsarbete. Och planerar man som på Café Nizza att ha öppet 12–24 hela veckan lång, måste man kunna slappna av emellanåt.

Urvalet av vin är uppfriskande annorlunda jämfört med de flesta andra av stans vinvattenhål, dels för att en av krögarna själv driver vinimportfirma med nischad portfölj, dels för att de många gemensamma åren på krogen gett ett nätverk som sträcker sig även till de mest obskyra producenterna och importörerna. Här ändras rätterna varje lunch och middag, men serveras på samma runda, nedtonade, vita tallrikar. Det inledande vitvinet Les Châtaigniers är gjord på druvan romorantin som knappt ens insnöade vinnördar hört talas om, men som med sin superfriska fruktighet både retar aptiten och matchar pilgrimsmusslan som serveras i sitt skal med örtig pistou och mjälla bond- och cocobönor. En fin kombination även om de finstämda smakerna i musslan döljs något av örterna. Färsk tagliatelle med salvia är len och gräddig med aromatiska inslag av färsk salvia, alternativt vit en näve vit albatryffel mot ett saftigt pålägg på 400 kronor. Den blodrosa lammryggen från Linköping matchas med vass syra och körsbärstoner i en Chianti Classico 2008 från Caparsino. Funkar bra till köttet med fond, tuggig rödbeta, pinfärska örter och sting från pepparrot. Men Barolo Bussia 2009 från Giacomo Fenocchio sitter ännu mycket bättre med sin perfekta mognad och nyansrikedom.

En väl tilltagen skiva fransk getost, fouchtra de chèvre, med husets egen, täta kvittenmarmelad är en av höjdpunkterna i all sin befriande enkelhet, och banar väg för den pigga desserten på plommonkompott, plommonkärneglass och en skvätt vildjäst körsbärsöl från självaste Södermalm. Beläggningen på lunch verkar ännu så länge ojämn. Ibland stimmigt, ibland sömnigt. Men kvällarna bevisar redan att stället faller Södermalmspubliken på läppen. Särskilt när iläggningsskivorna åker i det runda träbordet i mitten av det kaklade matsalsgolvet för att härbärgera ett stort sällskap, skulle det här lika gärna kunna vara en stökig kvarterskrog i Paris. Det är oklart om namnval, inredning och profil på Café Nizza är inspirerat av Stig Claessons park några meter längre bort på Åsögatan. Men söderkisen Slas, med sitt förflutna i Paris och förankringar i den svenska landsbygden, låter som den perfekta moodboarden för just den här typen av krog.

Var? Åsögatan 171, Stockholm.

Mer om Café Nizza HÄR.

Läs recensionen inklusive poäng i betalversionen av White Guide app. Du hittar recensionen i det vanliga restaurangsöket.

I White Guide App kommer vi regelbundet att testa nyöppnade restauranger. Dessa kommer senare att testas om för nästa utgåva av White Guide.

Nya White Guide App finns att ladda ner för iPhone och iPad. Mer info HÄR.

 

Fler krognyheter

  • KROGNYTT: Shanti Culture Club surfar på den gröna vågen

    KROGNYTT: Shanti Culture Club surfar på den gröna vågen

    KROGNYTT STHLM: Mycket vego, lite fisk och skaldjur – och så gin och tonic. Shanti nummer sex satsar på gammaldags indisk klubbstil med gatumat från Bangladesh.

    Shanti Culture Club på Hantverkargatan 47 i Stockholm fortsätter att surfa på den gröna våg som sveper över världens huvudstäder, där allt fler frågar om vad maten kommer ifrån och hur den är producerad. På Shanti Culture Club är det curry och sizlar med vegofokus som gäller. Inget kött alls finns på menyn – men däremot lite fisk och skaldjur. Dessutom är nästan alla rätter glutenfria.

    Det är den sjätte Shanti som nu ser dagens ljus. Den första ligger på Katarina Bangata och har serverat indiska och bengaliska rätter i 18 år. När Shanti Ultimat öppnade 2016 sa Nahid Hassan, ägare av alla Shanti-krogar, att restaurang nummer fem skulle bli den sista (därav namnet), men så blev det alltså inte.


     

  • KROGNYTT: Hela Artilleriet på Armémuseum

    KROGNYTT: Hela Artilleriet på Armémuseum

    KROGNYTT STHLM: Samma ägartrio, samma plats på Armémuseum i Stockholm, men med ny inredning och nytt koncept: klassisk mat med fransk touch.

    Carina Degen Örn, Mattias Örn och Andreas Tillborg tröttnade på bricklunchkänslan. För några veckor sedan, efter att ha renoverat koncept, namn och inredning i fyra månader, slog de upp dörrarna till Restaurang Artilleriet.

    – För att markera förändringen bytte vi namn. Ut med Borggården och in med Artilleriet. Nu har vi mer à la carte, även om man beställer maten vid disk så serveras den vid bordet och vi dukar av. Vi har också en ny bar och en ny caféavdelning. Nytt är också att vi serverar dagens rätt, eftersom vi vill fokusera mer på att jobba i säsong, berättar Carina Degen Örn.


     

  • NYTESTAT: Noma, Köpenhamn

    NYTESTAT: Noma, Köpenhamn

    NYTESTAT: HAJPEN HÅLLER

    GLOBAL MÄSTARKLASS – 40/98

    NOMA
    Refshalevej 96
    Köpenhamn, Danmark
    noma.dk

    Snacka om press. Att ha utnämnts till världens bästa restaurang tre gånger, och sedan stänga för att utlova en ännu bättre krog. Men Noma 2.0 levererar.

    Text: Lena Ilkjaer Foto: Jason Loucas

    DET ÄR LITE SOM ETT RACERLOPP där alla förare startar på samma linje. Så växlar en av deltagarna upp, kör ut från stadion, flatskrattar åt reglerna, ger fingret åt klabbet och skapar sig en egen bana. Knaggligare, kurvigare och brantare än de andras, men jäkligt mycket roligare. Det där med mållinjen kan de andra joxa med bäst de vill. För om det är något som präglar Nomas matlagning så är det känslan av att det är vägen fram till målet som är intressant, inte det som väntar därefter. Om finkrogar i allmänhet handlar om att maxa njutningen just nu – carpe diem – så är Nomas kamprop snarare ”panta rei”. Och i en värld där allt flyter är det smartaste (och roligaste) man kan göra att surfa ovanpå vågorna och inte viljelöst låta sig svepas med.


     

  • KROGNYTT: Lyxigt och klassiskt hos Noun

    KROGNYTT: Lyxigt och klassiskt hos Noun

    KROGNYTT GÄVLE: I februari öppnade dörrarna till en ny restaurang i Gävle där menyn i huvudsak fokuserar på två olika råvaror - kött och skaldjur.

    Det är Robin Fäger och Simon Bergstrand som står bakom öppningen av nya restaurangen Noun i centrala Gävle. Robin arbetade tidigare som bartender på Nästet där även Simon jobbade som kock innan han gick vidare till Högbo Bruks herrgårdsrestaurang. Nu har båda fullt fokus på Noun som blir deras premiär som krogägare.

    Menyn innehåller många lyxiga råvaror och inriktar sig nästan enbart på kött och skaldjur.


     

  • KROGNYTT: Frantzéns Flying Elk öppnar i Hongkong

    KROGNYTT: Frantzéns Flying Elk öppnar i Hongkong

    KROGNYTT HONGKONG: Björn Frantzéns restaurangimperium växer när gastropuben The Flying Elk duplicerar sig och flyttar till Hongkong.

    Nyöppningen av Frantzén skedde så sent som i höstas och har sedan dess prisats rikligt. Förutom flaggskeppet på Klara Norra Kyrkogata i Stockholm består Frantzén Group även av cocktailbaren Corner Club, vinbaren Gaston, Nordiska Kompaniets tre restauranger; Botanique, Nordiska Kantinen och Bobergs Matsal, och gastropuben The Flying Elk i Gamla Stan. 2016 öppnade också Frantzén Kitchen i Hongkong och i juni får den sällskap av en utvandrad version av The Flying Elk.

    The Flying Elk är en mer avslappnad krog än den tidigare Hongkong-lanseringen och görs i samarbete med restauranggruppen Maximal Concept. Krogen kommer inredas som en nordisk stuga och bjuda på enklare mellanrätter med nordiska smaker som en röd tråd.


     

  • CAFÉNYTT: Frukost till sen middag på nya Kavalleriet

    CAFÉNYTT: Frukost till sen middag på nya Kavalleriet

    CAFÉNYTT STHLM: Kavalleriet, som har varit öppet i en och en halv vecka, har höga ambitioner när det gäller råvaror, jobbar i säsong och har ett litet, men noga utvalt vinsortiment.

    Nya Kafé Kavalleriet i Stockholms äldsta industribyggnad på Sibyllegatan 2 vill lägga mycket krut på maten. Kökschef är Henrik Eriksson.

    – Vi vill ha mer mat än på ett vanligt café och vår egen prägel. Därför satsar vi mycket på råvaror med hög kvalitet som till exempel Fröyalax. Vi jobbar dessutom mycket med konsistens och textur, berättar kökschefen Henrik Eriksson som tidigare arbetat bland annat på Ekstedt, Lilla Ego och Shibumi.


     

  • KROGNYTT: Street food och poké när The Barn växer

    KROGNYTT: Street food och poké när The Barn växer

    KROGNYTT GBG: Liksom tidigare somrar kommer gänget bakom The Barn även i år husera på Storkökets uteservering, men nu med två nya restauranger. Inspirationen kommer både från foodtrucks och Hawaii när nu Vara-vännerna öppnar Pigpen och Howlin’ Bowl.

    The Barn har sedan 2013 varit ett omåttligt populärt inslag i Göteborgs hamburgervärld. 2016 öppnade systerkrogen Teaterkällaren och 2017 öppnade både bakfickan The Bar och en filial till The Barn på Smögen. Bakom hela restauranggruppen står de fyra vännerna Linus Johansson, Alfred Karlsson, Maher Salhi och Marcus Martinsson som nu lanserar ytterligare två koncept. Det ena går under namnet Pigpen och kommer precis som huvudrestaurangen att servera hamburgare, men med några skillnader. Där är ledorden snabbt - med finess.


     

  • KROGNYTT: Thailändskt och barbecue när Esperantohuset gör sommar

    KROGNYTT: Thailändskt och barbecue när Esperantohuset gör sommar

    KROGNYTT STHLM: På Sommarsalongen går Sayan Isaksson tillbaka till sina rötter och satsar på thailändskt. Shibumi å sin sida flyttar ut på gården och görs om till ölhallstält med grillat och barbecue. Gemensam nämnare blir fingervänlig mat och gott umgänge.

    Esperantos Sayan Isaksson var bara tre månader när han kom till Sverige från Thailand. Det är först nu, när den mångfaldigt prisbelönte kocken snart fyller 44 år, som han känner en längtan efter att söka sina rötter. Temat för årets Sommarsalong är: ”thailandish”.

    – Kanske beror det på att min dotter snart fyller fyra och hon har ju också thailändska gener. Jag planerar att göra en resa tillsammans med henne, vad det leder till, får vi se. Därför kändes det helt rätt att temat i år skulle bli thailändskt, att komma bort från thaikioskkänslan. Jag vill lyfta den äkta, mer sofistikerade och fantastiskt goda thailändska maten, säger Sayan Isaksson.


     

  • KROGNYTT: Färgstarkt och lekfullt hos Hermanas

    KROGNYTT: Färgstarkt och lekfullt hos Hermanas

    KROGNYTT VÄSTERÅS: Västerås har fått en egen bodega där systrarna Niva serverar sin egen tolkning av Karibien, Sydamerika och Mexiko.

    Therese Niva och Josefin Niva är systrarna från Västerås som under flera års tid planerat för öppningen av sin egna restaurang. Josefin är restaurangchef och Therese kommer dela på rollen som kökschef med Sofia Tiger, som vann tävlingen Kockakademin som visas på TV3.

    – Jag skulle kalla Hermanas för en bodega, eller kvarterskrog. Det är ju inget dansgolv, och ingen "fine dining" med femrätters. Det här kommer att bli vår tolkning av framför allt Sydamerika och Mexiko, med massor av flum och roliga grejer, säger Josefin till Fagersta-Posten.


     

  • KROGNYTT: Trion från Ribersborgs kallbadhus öppnar Västra Station Restaurang & Bar

    KROGNYTT: Trion från Ribersborgs kallbadhus öppnar Västra Station Restaurang & Bar

    KROGNYTT MALMÖ: Förr var den gamla stationsbyggnaden full av väntande resenärer på väg till Ystad. Nu väntar gästerna istället på rustika och lantliga rätter lagade på lokala råvaror i säsong. ”Vi öppnar en klassisk krog vi själva saknade i Malmö”, berättar krögare Jonas Rincon-Dahlberg.

    Först blev de gamla lokstallarna Malmös nya saluhall. I fredags slog också den gamla stationsbyggnaden från 1897 åter upp dörrarna. På Västra Station Restaurang & Bar  serveras bland annat långkok och ugnsbakat, tillagat av ekologiska och lokalproducerade råvaror i säsong. Det kan vara en kalvkind ”locomotiva” eller 12 timmar short ribs men också mer à la minute som råbiff och råmarinerad gös.


     

White Guide Presentkort