Registrera dig eller logga in här!

 

Som registrerad gäst på White Guide, Guiding guest, kan du läsa hela restaurang- och caférecensioner. Dessutom har du möjlighet att själva bedöma och lämna egna recensioner.

White Guide

NYTESTAT: Frantzén, Stockholm

NYTESTAT: Frantzén, Stockholm
23 okt 2017

NYTESTAT: Frantzén rebooted

GLOBAL MÄSTARKLASS 

Stänger man sin tvåstjärniga krog i två år för att ”starta om” med ännu högre ambitioner och en byggbudget på 75 miljoner får man räkna med en och annan förbryllad huvudskakning – och skyhöga förväntningar. En totaluppväxling i en era där begreppet ”avslappnat” är det i särklass mest använda adjektivet när en ny restaurang ska lanseras är detta onekligen både kaxigt och kul – men hur mycket bättre kan det egentligen bli, tänkte nog många. Särskilt som Björn Frantzén själv hela tiden har sagt att matfilosofin skulle förbli oförändrad. Nu vet vi.
      Det bidde 500 luxuösa kvadrat i tre plan, en kock- och servicebrigad som vida överstiger antalet gäster och en kavalkad av klassiska kroglyxråvaror som hummer, kaviar och anklever. Allt detta, och samtidigt … lyckas de på något vis med konststycket att få oss att känna oss mer avslappnade än någonsin på Frantzén.

Men låt oss ta det från början, för detta är en helaftonsföreställning, från det att du hänger av dig jackan i foajén på gatuplan där varje bokat sällskap möts individuellt och får en titt på vad kvällen har att erbjuda av råvaror i den upplysta väggkylen innan en panel ljudlöst glider åt sidan och avslöjar gången till hissen, kantad av en liten ”flod” med flytande orkidéer. Ni fattar.
      Men även om mottagandet, den specialbyggda, extra långsamma hissen med sin stämningsmusik och den grandiosa loungen med både utsikt över Stockholms hustak och sprakande brasa hade blåst oss av stolen på egen hand är det när vi glider ner för den mörka trappan och matsalen öppnar sig för oss som polletten verkligen trillar ner. Vi befinner oss mitt i ett episkt paradigmskifte. The Empire is finally striking back. Nya Frantzén är beviset på att fine dining anno 2017 inte är död. Detta är lyxkäk version 2.0. Varför? Tja, framför allt för att det från början till slut är hejdlöst kul att äta här.

Matsalen domineras av en gigantisk bardisk, mycket bredare och glesare befolkad än standardmodellen förstås, och i mitten av den är det en hektisk aktivitet. Det grillas över öppen eld, avslutas rätter, pincetteras garnityr på desserter och kockas intensivt på alla håll och kanter. En eloge är på sin plats till en yrkesgrupp som sällan hyllas i den här typen av sammanhang: något ventilationsgeni har sett till att man som gäst upplever maximal teatralisk matlagning utan att drabbas av minsta lilla os, varken under middagen eller vid klädsniff morgonen därpå. Vi installerar oss i de sköna polstrade barstolarna och får våra fjäderlätta Zaltoglas fyllda med Junmai Daiginjō-sake medan vår första rätt anländer på en bricka och olika komponenterna placeras framför oss i glas och skålar. En skir ros av rå pilgrimsmussla varvad med lika papperstunna skivor av syrad majrova vackert placerad på krossad is – det är fritt fram att själv hitta sin favoritsmaksättning med hjälp av tillbehör som nobisdressing på pilgrimsmusselrommen, limeklyfta, riven pepparot och örtsalt.

Glöm gamla gastrotempel med dämpad, vördnadsfull konversation mellan rätterna. Frantzén handlar om mat, javisst, men kanske ännu mer om en multisensorisk show. Flera gånger får vi på DIY-vis själva vara med att sätta en liten knorr på rätterna medan andra färdigställs framför våra näsor, komplett med adderade aromatiska bonusar – som när citronzest finrivs över de nygrillade lakritsglaserade kalvbräss-spetten, eller örterna som mortlas till en intensiv pasta som toppar signaturklassikern satio tempestas. Jo, matmässigt känner vi igen oss, men vad den gode Björn än säger har maten också skruvats ett par smarrvarv uppåt. Kanske är det hans asiatiska äventyr (han driver Frantzén’s Kitchen i Hong Kong), eller ren och skär insikt som fått smakerna att lysa lite klarare och rätterna att bli aningen lättare och elegantare, utan att förlora den umamipackade stil som fortfarande är hans signatur. Detta blir tydligt i den närmast absurt finger-licking goda fattiga riddaren som varit på menyn sedan 2008. Krispigt smörstekt bröd toppat med en krämigt umamisalt vacce rosse-kräm, 100-årig vinäger och ohemula mängder finhyvlad australiensisk vintertryffel sig knappast som ”lätt” i smaken – men är tre maxat välbalanserade tuggor. Eller den tonsäkra bakade piggvaren med sin mäktiga sås på fermenterad vit sparris, brynt smör och en rejäl klick av husets Gold Selection oscietra-kaviar.

Flera av Frantzéns kockkollegor, som kreative chefen Viktor Westerlind och den relativt nyanställde och välmeriterade Marcus Jernmark får också kliva fram och ta plats, för det är genomgående kockarna som serverar maten här. Det bidrar, liksom den medvetet lite ”för” höga upptempomusiken, till en actionpackad kväll som varvas ner igen tillbaka i loungen, framför brasan, med handbryggt kaffe i en Phoenix70-tratt (v60 är SÅ 2016) och ett enormt urval av praliner, kolor och makroner. Som en tröst mitt i perfektionen finns den envist bevarade (och väldigt svårälskade) svarta vitlökskolan kvar – vi återser den kanske inte glatt men med viss nostalgi.

För en fine dining-scen som kämpar för att hitta fotfästet i en värld av casual dining kommer nya Frantzén in som en frisk fläkt. Och även om investerarna knappast förväntar sig återbetalning på den här sidan 2030 så är prislappen hög: detta är Stockholms hittills dyraste krogupplevelse med en meny som utan dryck kostar 3000 kr per person.

VAR: Klara Norra kyrkogata 26
FOTO: Martin Botvidson

Poäng anges ej för Nytestat, endast klass. Restauranger testas om för nästa utgåva av White Guide inklusive poäng.

 

Fler krognyheter

  • KROGNYTT: Anders och Mikaela Vendel uppdaterar Årstiderna

    KROGNYTT: Anders och Mikaela Vendel uppdaterar Årstiderna

    KROGNYTT MALMÖ: Anrika malmökrogen Årstiderna i Kockska Huset nystartar. I höst står ny meny, nya kockar, nytt kök och ny vinbar på agendan.

    Stammisarna behöver inte deppa ihop – alla kommer att känna igen sig. Mycket av det som gör Årstiderna klassiskt och unikt finns kvar, som till exempel silvervagnen, lovar Anders Vendel – som tillsammans med sin fru Mikaela nu står för förändringarna i det  Kockska Huset på Frans Suellsgatan 3 i Malmö.

    – Årstiderna har haft samma meny med vällagad mat i 31 år och det har vi stor respekt för. Vi kommer att låta det klassiska möta det ”moderna” på samma tallrik. Det kan till exempel vara en piggvar på det klassiska sättet med champagnesås och kaviar tillsammans med råstekt hummer och sjögräs, berättar Anders Vendel.


     

  • KROGNYTT: Stockholm Brewing lagar cirkulärt på Farm Restaurant & Bar

    KROGNYTT: Stockholm Brewing lagar cirkulärt på Farm Restaurant & Bar

    KROGNYTT STHLM: Hantverksbryggeriet Stockholm Brewing var först i Sverige med att få provsmakningstillstånd på sitt bryggeri på Södermalm. Nu lämnar de sina gamla lokaler för att flytta till Magasin 3 i Frihamnen i Stockholm där bryggeriet kommer växa sig större. I anslutning till bryggeriet öppnar också Farm Restaurant & Bar med mycket grönsaker och öl direkt från fatet.

    Niklas Jakobsson är en av grundarna av bryggeriet Stockholm Brewing och ansvarig för flytten till Frihamnen. Farm Restaurant & Bar öppnas tillsammans med Mauritz och Agnes Larsson Stormgaard. Agnes har tidigare arbetat på Esperanto och Mathias Dahlgren och är även utbildad sommelier. Mauritz har jobbat på Mistral och Oaxen och är grundare till Karshamra Mat & Trädgård utanför Botkyrka där både han och Agnes arbetar idag. Odlingen kommer vara en stor del av nya restaurangen och bryggeriet där ekologi och krettsloppstänk kommer genomsyra hela verksamheten.


     

  • NYTESTAT: Krusmyntagården, Gotland

    NYTESTAT: Krusmyntagården, Gotland

    NYTESTAT: Haveri med havsutsikt

    Också ett bra ställe

    Krusmyntagården
    Krusmyntavägen 4
    622 76 Visby
    krusmynta.se

    DET VAR SOM ATT ETT MULLRANDE JUBEL steg ur det kalkrika djupet av den gotländska myllan när det stod klart att Filip Fastén skulle stå vid rodret på anrika Krusmyntagården. Kunde det vara sant? Skulle vi få se denne moderne mästare på grön gastronomi klafsa omkring i den mäktiga gamla örtagården och nypa små blad och skott och rötter och rovor till sin spis? Skulle han resa ön runt och samla säsongens primörer från de ypperliga gotländska producenterna och vi skulle få detta förädlat på vår meny?

    ALLA SOM VAR PÅ PLATS FÖR TRE ÅR SEDAN när Fastén hade en kort men blossande ljuvlig sommarflört med restaurangen på Furillen kände hur lyckat detta skulle kunna bli. Krusmyntagården, denna rosenkindade gamla dam, denna gigant och institution som varit ett självklart stopp för både tillresta och bofasta under ett halvt sekel hade hamnat i famnen på den smarte och smärte kavaljeren. Ända sedan gården annonserades ut för 17 miljoner i vintras hade oron varit betydande att friaren skulle bli någon med dollar i blicken och lammkebab i huvudet. Sanningen om Krusmyntagården är ju att läget, ryktet, utsikten, örterna, allt gör att gästerna strömmar hit alldeles oavsett vad som står på menyn. Folk äter grillad råtta bara de får se solnedgången just här.


     

  • KROGNYTT: À la carte året om på Hovs Hallar

    KROGNYTT: À la carte året om på Hovs Hallar

    KROGNYTT BÅSTAD: Hovs Hallar på Bjärehalvön i Skåne har i alla tider lockat besökare för det vidunderliga landskapets skull. Nu vill chefskocken Henrik Kristensson göra hotellet invid klippor, raukar och hav till en matdestination.

    Under sommaren är det fullproppat på parkeringen utanför Hovs Hallars hotell i nordvästra Skåne. Till hösten lägger sig lugnet. Men det förunderliga landskapet där döden spelar schack med Nils Poppe i Ingmar Bergmans film Det sjunde inseglet, fortsätter att locka gäster till de vindlande vandringslederna längs stup och klapperstensstränder även under andra årstider.

    Restaurang Hovs Hallar har länge haft öppet för lunch året om, men nu kommer det också att finnas en à la carte till höst-, vinter och vårkvällarna.


     

  • KROGNYTT: Mer grönt när The Fishery öppnar i Gallerian

    KROGNYTT: Mer grönt när The Fishery öppnar i Gallerian

    KROGNYTT STHLM: Kocken Malin Söderström har sedan 2016 tillsammans med Carl Ullsten drivit The Fishery i mattorget Teatern i Ringen Centrum, Skanstull. I höst får konceptet en syster som flyttar in i Gallerian i centrala Stockholm, men då i sällskap av ett - ännu hemligt - grönare koncept.

    Krögare Malin Söderström, som så sent som i våras tilldelades White Guides hyllning som för Årets Långtida Betydelsefull Gastronomiska Gärning är åter aktuell med ny krogsatsning. 

    The Fishery serverar fisk, skaldjur och ätbara vattenväxter - ackompanjerat av bubbliga drycker. I mitten av september öppnar The Fishery även i en 144 kvadratmeter stor lokal i Gallerian i Stockholm, men då tillsammans med ett ytterligare koncept. Det nya konceptet är fortfarande hemligt och kommer ha grönare fokus.


     

  • KROGNYTT: Flickan krymper och blir Flickan Counter Dining

    KROGNYTT: Flickan krymper och blir Flickan Counter Dining

    KROGNYTT STHLM: Daniel Crespis egna krogkvarter i Gamla Stan visar ännu en gång prov på ombytlighet i rasande tempo. 2016 kom Omakase Köttslöjd som 2017 blev Flickan som i höst blir Flickan Counter Dining. Hänger ni med?

    Det var bara förra året som köttiga konceptet Omakase Köttslöjd försvann för att lämna plats för nya restaurangen Flickan. Med 16 sittplatser gick det knappast att tro att Flickan kunde bli mindre, men efter sommaren krymper antalet sittplatser till hälften och Flickan blir Flickan Counter Dining.

    Kökschef är fortsatt Patrik Castillo Grönlund och maten som serveras kommer fortfarande byggas kring exceptionella råvaror, precis som nu. Både mat och dryck serveras rakt över disk till de åtta sittplatserna.


     

  • NYTESTAT: Restaurang Rot, Gotland

    NYTESTAT: Restaurang Rot, Gotland

    NYTESTAT: Mycket smak även utan eld

    GOD KLASS

    Restaurang Rot
    Norrlanda Mangsarve 169
    622 50 Romakloster, Gotland
    restaurangrot.se

    ”ALDRIG I MANNAMINNE HADE TORKAN drabbat landet så svårt. Utfallet från åker och jord var knappa. Därtill hade stränga bud utgått att ingen fick värma sin mat över elden. Minsta gnista kunde sätta hela socknen i brand. Bekymrade stodo de och undrade hur det skulle gå med maten.

    NU ÄR DET INTE KARL-OSKAR OCH KRISTINA som står med magarna kurrande, ej heller befinner vi oss i Småland, utan på Gotland, i Norrlanda socken. En skock fastlänningar, bligar en smula fåraktigt på ynglingen som berättar att dagens middag inte går att laga som sig bör. Eldningsförbudet gör inte undantag ens för hyllade krögare och tillresta turister. Restaurang Rot får inte tända sin tjusiga Kamadogrill. Normalt sett lagas allt på den här restaurangen, just där. Det är liksom själva grejen. Ynglingen tittar medlidsamt på oss medan vi stirrar på den kalla grillen. Kanske kunde vi informerats om detta i förväg? Hur som helst så får vi helt enkelt lita på att Luqaz Ottosons team fixar biffen ändå. Eller grönsakerna. Ty där inne i ladan, i köket som just håller på att byggas, finns en liten induktionsplatta och en ugn, som blir kvällens värmekällor.


     

  • KROGNYTT: Bio och Bistro Capitol har nyöppnat i Vasastan

    KROGNYTT: Bio och Bistro Capitol har nyöppnat i Vasastan

    KROGNYTT STHLM: 1926 öppnade den första versionen av Bio Capitol i Vasastan. 1985 stängdes den igen och efter en crowdfundingkampanj öppnar den äntligen återigen, men denna gång med en uppskattad uppgradering. Jämfört med orginalbiografen innehåller lokalerna även restaurangen Bistro Capitol, en ambitiös krog med råvaran i fokus.
     
    2016 påbörjades projektet som innebar omfattande renovering, modernisering och ombyggnation av Bio Capitols lokaler. Nu är Vasastans kvartersbio klar med två nybyggda salonger, en intim bistro och en tjugotalsinspirerad bar. Så många detaljer som möjligt finns bevarade och Art Déco-stilen är genomgående.

    Bistroansvarig är Anna Viola Edman som tidigare var en av ägarna av Ling Long, Halv trappa plus gård, Boqueria, Fotografiska och Nobilis. Menyn i bistron byts ut i takt med säsongerna och består av små- och mellarätter från hela världen. Hos Bistro Capitol står råvaran och rena smaker i fokus, ledorden är enkelhet, kvalitet och kontinuitet.


     

  • NYTESTAT: Joels Brygga, Varberg

    NYTESTAT: Joels Brygga, Varberg

    NYTESTAT: Ny- och närfiskat på Bryggan

    GOD KLASS

    Joels Brygga
    Fiskehamnsvägen 2
    432 75 Träslövsläge
    joelsbrygga.se

    DET ÄR FÅ KRÖGARE FÖRUNNAT ATT bara kunna slänga med huvudet för att visa varifrån fisken på tallriken kommer ifrån. Men det kan Stina Ekman, bara femtio meter bort på andra sidan bryggan ligger båten som har dragit upp dagens fångster. Den som vill ha ännu mer närfiskat får sätta sig själv med metspöet. Länge drev Stina krog ute på Getterön och hade egentligen bestämt sig för att det fick vara bra så, men då dök Joel Kaspersson upp. Han har tidigare arbetat i Stinas kök och ville återvända till Varberg. Tillsammans med Jessica Persson startade trion upp Joels Brygga som ligger vackert i Träslövsläges hamn. Utsikten vetter mot fritidsbåtarna, men på andra sidan finns som sagt råvaruleverantörerna - ett tiotal fiskebåtar.


     

  • KROGNYTT: Medveten sommarkrog i Härnösand

    KROGNYTT: Medveten sommarkrog i Härnösand

    KROGNYTT HÄRNÖSAND: Stockholm Culinary teams ledare Fredrik Persson längtade ”hem”. Tillsammans med krögaren Jonatan Norberg driver han nu Brygghuset kök och bar i Härnösand.

    Som så många andra sommarkrogar denna oslagbart soliga och heta sommar fick kocken Fredrik Persson och kollegan Jonatan Norberg en flygande start när de i juni öppnade Brygghuset kök och bar i Härnösand. Där folk en gång i tiden tvättade sin tvätt trängs nu mat- och bargäster invid vattnet i Nattviken.

    – Det känns fantastiskt roligt. Jag är från Kramfors och nu vill jag och Jonatan hjälpa till att göra Härnösand med omnejd till en matdestination. Det känns som om det händer mycket här nu. Jonatan driver ju redan bland annat Väggivägg och så har ju Jesper Näsströms öppnat Jena en bit utanför.


     

White Guide Presentkort