Registrera dig eller logga in här!

 

Som registrerad gäst på White Guide, Guiding guest, kan du läsa hela restaurang- och caférecensioner. Dessutom har du möjlighet att själva bedöma och lämna egna recensioner.

White Guide

NYTESTAT: TAK, Stockholm

NYTESTAT: TAK, Stockholm
22 apr 2017

NYTESTAT: Modern mix på hög nivå

Mycket God Klass

På Brunkebergsåsen växer Stockholms nya nöjeskvarter fram under namnet Urban Escape. Högst upp i byggnaden ligger Tak, en av de senaste årens mest omtalade restaurangöppningar. Anledningen är den meriterade och medaljerade Frida Ronge, bland annat White Guides Rising Star 2013. Hennes nordicnippon-kök har nu fått ett eget hem i huvudstaden.

Det är en sympatisk och finurlig mix av svenska och japanska råvaror, smaker och tekniker som presenteras. Jakten på de perfekta komponenterna är central, merparten produceras på ett hållbart sätt. Den egna ”algpotatisen” (odlad 25 meter från havet och således täckt av alger vilket ger en fastare konsistens och näringsirikare potatis) är ett sådant exempel. Den serveras tillsammans med arenkha-kaviar (sillrom), syrad grädde och sill med milt rökig smak. Omisskännligt svenskt men med en havssmakande japansk ton.

Somligt är finger-licking good så som ställets donburi. En blandning av kyckling, sötsyrlig inlagd kålrot, ris, läckert söt karamelliserad lök och ett perfekt bakat ägg vars rinnande gula binder ihop det hela till en smaskig gucka. Visst, det är lite bråkigt smakmässigt med potenta ingredienser som samsas i djup, vacker skål. Men likväl en klockren publikknipare.

På den andra kanten hittas en snygg gös-sashimi övergjuten med en något för söt ponzu-sås. Den senare dominerar, inte ens pepparrotsraspet och shison kan stå emot. Tillbehören i form av en elaborerad hög av alger och gurka smakar mycket lågmält, som att de totats ihop i ett kalt och kallt rum.

En till perfektion grillad uer flakar sig vackert när den träffas av gaffeln. Den kompas av en komplex "sallad" på ris, mandel och isbergssallad som fuktats av en emulsion (närmast en majjo) på rostad vitlök och kyckling. Alltsammans toppas av rivet torkat fläsk. Jodå, det är rejält uppumpat och ruggigt gott.

Den fina matchagrottan till kaffet och den mångfacetterade misosoppan som inleder måltiden, är två välgjorda småsaker från köket. I den koncisa sötsakslistan (endast två nummer) sticker en läcker glass på rostat ris ut. Den överglänser såväl chokladkakan som yuzukolasåsen den serveras med.

Matsalen ritad av Wingårdh är mycket "just nu" - närmast kongenial med en modern, fiffig restaurang. Planlösningen är öppen med snygga rumsavdelare och köket i fonden där en stor skara (tatuerade) vitrockar tillagar maten. Det är kul, lekfullt och samtidigt elegant med gul metall, trä, läder och betong som grundanslag. Ljusinflödet från de stora fönstren är bländande liksom utsikten, stora delar av stan ligger för dina fötter.

På dryckessidan har naturligtvis sake i olika stilar och temperament en framträdande plats. Det här är stället att närmare bekanta sig med risvinets komplexa värld. Inled med Binnai Hakko Sparkling Junmai Ginjo, en bubbel-sake där sötman balanseras av en pigg sprits.

Även servicen är pigg. Man pinnar på snabbt och kan oftast leverera ett par väl valda förklarande ord om de komplexa grejer som landar på tallrikar och i glas. Det är ett lättsamt och informellt upplägg och tilltal. Maria Edblad Rogell, välkänd från toppkrogar i stan, har draftats för att skapa rätt upplevelse. Tillsammans med Frida Ronge bildar hon en dynamisk duo, vilket bådar gott för framtiden.

På Taks tak hittas två barer: en för rått käk (såväl kött som fick och skaldjur), och den andra för kul drinkar med tillhörande häng. Den stora terrassen utanför kommer att bjuda på kommande somrars mest eftertraktade plats i solen - garanterat.

Var? Brunkebergstorg 4, Stockholm.

Foto: Magnus Skoglöf

Läs mer om TAK HÄR och HÄR.

Poäng anges ej för Nytestat, endast klass. Restauranger testas om för nästa utgåva av White Guide inklusive poäng.

 

Fler krognyheter

  • Sveriges bästa sommarkrogar

    Sveriges bästa sommarkrogar

    WHITE GUIDE: På väg ut i sommarsverige? Låt White Guide guida dig till landets och sommarens bästa krogupplevelser.

    Bryggservering med havet som granne, pinfärsk fisk, skaldjursplatåer, grillbuffér, nyskördade primörer och svala sommarviner. Detta, och mycket mer, finns att njuta i hela landet. Nedan har vi listat ett urval av våra sommarfavoriter. Restaurangerna är uppdelade på landskap och sorterade i bokstavsordning. Klicka på varje krognamn för att läsa mer om krogen. Samtliga krogar är med i 2017 års upplaga av White Guide.

    Registrera dig som Guiding Guest och du får tillgång till kompletta recensioner och poäng. Restauranger finns också tillgängliga i White Guide App för iOS. Guiden kan också köpas som bok HÄR.

    Glad sommar önskar White Guide-redaktionen!

    Hela sommarkrogslistan finns HÄR!


     

  • KROGNYTT: Varvet Deli & Dine bygger för framtiden i Luleå

    KROGNYTT: Varvet Deli & Dine bygger för framtiden i Luleå

    KROGNYTT LULEÅ: I juli förses Luleås södra hamn med en restaurang signerad Restaurangkreatörerna - gänget bakom bland andra Luleåställena Bistro Norrland, Börje Olssons konditorier och Friends. Nyöppningen blir till en början främst en plats för frukost, lunch, deli och event.

    – Öppettiderna kommer vara ungefär 7-17, ett “all day”-koncept med frukost, lunch och deli. Fokuset kommer ligga på fräsch mat lagad på mycket lokala råvaror, både att äta på plats och som take away. I delin tänker vi inte olivolja och rubs utan bröd från vårt bageri, kanske en låda räkor och hemslagen aioli eller en färdig matkasse för den som vill fixa fram en snabb middag hemma, säger Fredrik Sidevärn på Restaurangkreatörerna.

    Det kommer också satsas på en bar med förlängda fredagsöppettider, AW:s och olika företagsevent.


     

  • KROGNYTT: Småskalig skärgårdsidyll på Melkers Bojabäs

    KROGNYTT: Småskalig skärgårdsidyll på Melkers Bojabäs

    KROGNYTT ÖREGRUND: Melker Andersson är den envise norrlänningen med en respektingivande samling krogar i bagaget. I sommar tar Melker semester från Stockholm och öppnar pop-up i Öregrund som lovar Sveriges bästa bouillabaisse.

    Melker Anderssons karriär har gått från stjärnkrogen F12 till hamburgerkedjan Vigårda via bland andra italienska Trattorian, klassiska Villa Godthem och festliga Público. Den senaste satsningen är enorma Mother med 500 sittplatser som varken serverar raffinerat socker eller laktos, och endast små mängder gluten. Maten lagas utifrån ett hållbarhetsperspektiv, med syfte att värna och ta hand om både människan och jorden. I sommar skiftar Melker Andersson scen till något betydligt mindre: en trivsam krog med fisk på menyn i en röd, pittoresk sjöbod i Öregrund.


     

  • KROGNYTT: En Liten Sjökrog – havsutsikt åt alla

    KROGNYTT: En Liten Sjökrog – havsutsikt åt alla

    KROGNYTT GNARP: En Liten Krog i Sundsvall expanderar och får syskonet En Liten Sjökrog i Sörfjärden utanför Gnarp, fem mil söder om Sundsvall. Precis som hos företrädaren i Sundsvall är det krögarna Agneta Hedman och Annika Höglund som står för driften.

    – Det kommer inte vara något som helst problem att uppfylla gästernas önskan om fönsterbord, lokalen är helt fantastisk och har fönster åt alla håll, säger Annika Höglund.

    Längst ut på Klasudden ligger den nybyggda lokalen som just nu färdigställs. Krögarduon har under en period letat efter ytterligare ett ställe att expandera sin verksamhet till då En Liten Krog sedan öppningen för två år sedan har haft sommarstängt. När det blev klart att lokalen vid Sörfjärden skulle utrustas med vatten och avlopp kändes det självklart för Annika och Agneta att öppna restaurang där.


     

  • KROGNYTT: Luqaz Ottosson slår Rot på Gotland

    KROGNYTT: Luqaz Ottosson slår Rot på Gotland

    KROGNYTT GOTLAND: Smålänningen Luqaz Ottosson klev i land på Gotland 2009 för att jobba på Restaurang 50 kvadrat i Visby. Därefter blev det Fabriken Furillen, Lilla Bjers gårdskrog samt titlar som Året Ekokock 2014 och Årets Kock-finalist i år. Efter åtta år på ön är det nu dags att öppna eget.

    Den 10 juli smyger Restaurang Rot igång i pyttelilla Norrlanda på östra Gotland mellan Dalhem och Kräklingbo. Egentligen öppnar Rot på riktigt först nästa år, men Luqaz Ottosson kommer att laga lättare luncher och middagar i ett utekök under sommaren och även helger under hösten medan den lada som sedermera ska bli restaurangen renoveras. Gästerna får bänka sig i närmsta grannhuset, glaskonstnären Jennie Olofssons studio Big Pink.


     

  • KROGNYTT: crEATive pARTy in the Park med hållbar mat i fokus

    KROGNYTT: crEATive pARTy in the Park med hållbar mat i fokus

    KROGNYTT ÖSTERSUND: Event och festivaler är inga nyheter i Östersund, men Fia Gulliksson – hedersdoktor i kreativ gastronomi – saknade något med genuint matfokus. Den 17-18 juni smäller det när crEATive pARTy in the Park för första gången anordnas i Frösö Park.

    Tillsammans med eventmakaren Fabienne Theiler och konstnären Kajsa-Tuva Werner arrangerar Fia en 24-timmarsfest med över 100 programpunkter; fullspäckad med konst, musik, dryck – och framför allt, mat.

    – Det här blir en bra kanal för att utbilda och samtala om hur viktigt det är med lokala råvaror. Alla gillar ju mat och det är så enkelt att få ihop och förena människor genom mat, säger Fabienne Theiler.


     

  • KROGNYTT: Crespi startar om två restauranger

    KROGNYTT: Crespi startar om två restauranger

    KROGNYTT STHLM: Daniel Crespi startar om två av sina restauranger. Såväl Pubologi som Omakase Köttslöjd stängs under sommaren och öppnar i ny skepnad den 3 augusti, den senare då även under nytt namn – Flickan.

    Efter sju år med Pubologi och ett och ett halvt med Omakase Köttslöjd väljer Daniel Crespi att stänga, omdana och nyöppna båda restaurangerna i augusti med nya koncept.

    Pubologi fick redan i höstas en ny kostym då man valde att återinföra à la carten. Nu avslöjar Crespi att det var en experimentfas inför vad som komma skulle:

    – Menyn blir nu mer i stil med en upscale neo-bistro, och vi har också haft arbetsnamnet “Neo” på den här nya fasen vi nu går in i. Det bästa sättet att göra oss redo och slipa på det ansåg vi var à la carte med många idéer rullande samtidigt. Helt enkelt en experimentrestaurang med skapandeglädje och leklusta. En gastronomisk lek där vi hela tiden lättsamt slipat på den framtida stilen och dess tekniker, men med fjärran från allt som komma skall. Antalet platser går från 30 till 22-24, det blir åter en satt meny och en utveckling av ursprungsidén “Fine Dining Åt Folket”, säger han.


     

  • KROGNYTT: Esperanto tar dim-summarlov

    KROGNYTT: Esperanto tar dim-summarlov

    KROGNYTT STHLM: Efter att åter ha knipit förstaplatsen på White Guides topplista tar Esperanto välbehövlig semester. Men helt bommar man inte igen. Krögaren Sayan Isaksson och hans medarbetare fortsätter traditionen att sommarjobba med nya kök. Efter utflykter med franskt brasserie 2015 och spanska tapas ifjol går nu färden österut och salongen utanför Esperantos lokaler förvandlas till ett Dim-sum(mer) Palace 27 juni–29 juli.

    – Jag var i Hongkong på gästspel förra året och där kan man verkligen äta fantastiskt bra. Inspirerande! Så nu ger vi oss på dim sum. Vi gör bland annat en traditionell buljongfylld xiao long bao-dumpling med svenskt wagyukött och en dippsås på svart vinäger och strimlad ingefära. Det blir också 'världspremiär' för några egna varianter, säger Sayan Isaksson.

    Det har krävts en hel del självstudier för att få kläm på teknikerna.


     

  • KROGNYTT: Energifylld dubbelsatsning på The Steam Hotel

    KROGNYTT: Energifylld dubbelsatsning på The Steam Hotel

    KROGNYTT VÄSTERÅS: Det är inte bara i huvudstaden det öppnar koncepthotell med stora restauranger. I Västerås råder högtryck när ångkraftverket fyller 100 år och firar med öppning av heta Steam Hotel.

    Köksmästare och huvudansvarig för hotellets restauranger är Niclas Wahlström som ursprungligen kommer från Västerås och har lång erfarenhet i branschen. På meritlistan står Nobelmiddagar, kungliga födelsedagsmiddagar och prisbelönta kokböcker men också rollen som köksmästare på anrika restaurangen Den Gyldene Freden i Stockholm. Senast kommer han från Saluhallen Slakteriet i Västerås där han varit gastronomisk ledare och drivit matstudion Säsong.

    The Steam Hotel rymmer två restauranger: Industriromantiska Chamberlin Grill hittas i den nedre delen av hotellet – en stor restaurang fördelad på två våningsplan med eld, kol och ånga som element i matlagningen och en flört med platsens historia.

    – Vi vill bevara känslan från ångkraftverket genom att använda ånga i vår matlagning. Det som ångas blir framförallt mycket grönsaker och fisk. Vi kommer också jobba med eld, men det blir inget steakhouse med stora köttbitar, säger Niclas Wahlström.


     

  • KROGNYTT: Varvet - en kvarterskrog i skärgården

    KROGNYTT: Varvet - en kvarterskrog i skärgården

    KROGNYTT STHLM: På Högmarsö i Stockholms norra skärgård har Högmarsö Krog serverat mat och dryck till sommarfirare i över tio år. Förra sommaren låg verksamheten nere, men i år får den gamla varvslokalen nytt liv när Klara Möller Norén och Tomas Diederichsen tar över och byter namn till Restaurang Varvet.

    – Strax slutar vi på våra andra jobb och jobbar heltid med restaurangen över sommaren. Vi tänkte smygöppna lite i juni, för att sedan köra full fart i juli, säger Klara Möller Norén.

    Klara arbetar som projektledare men har sedan tidigare krogvana från Ulfsunda Slott - där hon och Tomas Diederichsen träffades. Tomas kommer stå för matlagningen på Restaurang Varvet. 2011 vann han Årets Kock, och under sommaren är han tjänstledig från sitt jobb som kökschef på Tegelbacken.


     

White Guide Presentkort