Registrera dig eller logga in här!

 

Som registrerad gäst på White Guide, Guiding guest, kan du läsa hela restaurang- och caférecensioner. Dessutom har du möjlighet att själva bedöma och lämna egna recensioner.

White Guide

NYTESTAT: TAK, Stockholm

NYTESTAT: TAK, Stockholm
22 apr 2017

NYTESTAT: Modern mix på hög nivå

Mycket God Klass

På Brunkebergsåsen växer Stockholms nya nöjeskvarter fram under namnet Urban Escape. Högst upp i byggnaden ligger Tak, en av de senaste årens mest omtalade restaurangöppningar. Anledningen är den meriterade och medaljerade Frida Ronge, bland annat White Guides Rising Star 2013. Hennes nordicnippon-kök har nu fått ett eget hem i huvudstaden.

Det är en sympatisk och finurlig mix av svenska och japanska råvaror, smaker och tekniker som presenteras. Jakten på de perfekta komponenterna är central, merparten produceras på ett hållbart sätt. Den egna ”algpotatisen” (odlad 25 meter från havet och således täckt av alger vilket ger en fastare konsistens och näringsirikare potatis) är ett sådant exempel. Den serveras tillsammans med arenkha-kaviar (sillrom), syrad grädde och sill med milt rökig smak. Omisskännligt svenskt men med en havssmakande japansk ton.

Somligt är finger-licking good så som ställets donburi. En blandning av kyckling, sötsyrlig inlagd kålrot, ris, läckert söt karamelliserad lök och ett perfekt bakat ägg vars rinnande gula binder ihop det hela till en smaskig gucka. Visst, det är lite bråkigt smakmässigt med potenta ingredienser som samsas i djup, vacker skål. Men likväl en klockren publikknipare.

På den andra kanten hittas en snygg gös-sashimi övergjuten med en något för söt ponzu-sås. Den senare dominerar, inte ens pepparrotsraspet och shison kan stå emot. Tillbehören i form av en elaborerad hög av alger och gurka smakar mycket lågmält, som att de totats ihop i ett kalt och kallt rum.

En till perfektion grillad uer flakar sig vackert när den träffas av gaffeln. Den kompas av en komplex "sallad" på ris, mandel och isbergssallad som fuktats av en emulsion (närmast en majjo) på rostad vitlök och kyckling. Alltsammans toppas av rivet torkat fläsk. Jodå, det är rejält uppumpat och ruggigt gott.

Den fina matchagrottan till kaffet och den mångfacetterade misosoppan som inleder måltiden, är två välgjorda småsaker från köket. I den koncisa sötsakslistan (endast två nummer) sticker en läcker glass på rostat ris ut. Den överglänser såväl chokladkakan som yuzukolasåsen den serveras med.

Matsalen ritad av Wingårdh är mycket "just nu" - närmast kongenial med en modern, fiffig restaurang. Planlösningen är öppen med snygga rumsavdelare och köket i fonden där en stor skara (tatuerade) vitrockar tillagar maten. Det är kul, lekfullt och samtidigt elegant med gul metall, trä, läder och betong som grundanslag. Ljusinflödet från de stora fönstren är bländande liksom utsikten, stora delar av stan ligger för dina fötter.

På dryckessidan har naturligtvis sake i olika stilar och temperament en framträdande plats. Det här är stället att närmare bekanta sig med risvinets komplexa värld. Inled med Binnai Hakko Sparkling Junmai Ginjo, en bubbel-sake där sötman balanseras av en pigg sprits.

Även servicen är pigg. Man pinnar på snabbt och kan oftast leverera ett par väl valda förklarande ord om de komplexa grejer som landar på tallrikar och i glas. Det är ett lättsamt och informellt upplägg och tilltal. Maria Edblad Rogell, välkänd från toppkrogar i stan, har draftats för att skapa rätt upplevelse. Tillsammans med Frida Ronge bildar hon en dynamisk duo, vilket bådar gott för framtiden.

På Taks tak hittas två barer: en för rått käk (såväl kött som fisk och skaldjur), och den andra för kul drinkar med tillhörande häng. Den stora terrassen utanför kommer att bjuda på kommande somrars mest eftertraktade plats i solen - garanterat.

Var? Brunkebergstorg 4, Stockholm.

Foto: Magnus Skoglöf

Läs mer om TAK HÄR och HÄR.

Poäng anges ej för Nytestat, endast klass. Restauranger testas om för nästa utgåva av White Guide inklusive poäng.

 

Fler krognyheter

  • KROGNYTT: Svensk vinfestival på Österlen

    KROGNYTT: Svensk vinfestival på Österlen

    KROGNYTT ÖSTERLEN: 28-29 juli blir det rakt igenom blågul festival på Österlen, när åtta sydsvenska vingårdar samlas för att erbjuda smakprover, föredrag och mat av Tareq Taylor.

    Svensk vinproduktion är en växande bransch, vilket nu uppmärksammas för andra året i rad med en vinfestival på Österlen, denna gång i betydligt större upplaga än föregående år. Åtta skånska vingårdar medverkar, bland andra Flädie Vinproduktion, Österlenvin, Kullahalvöns Vingård och naturligtvis Skepparps Vingård som också är värd för arrangemanget. Det blir dessutom föredrag om vinmakeri, vinskola med Anders Öman, och mat av Tareq Taylor.

    – Under många år har jag vurmat för det närodlade och för de som gör det möjligt för gastronomin att ständigt ta nya steg framåt. Att vinodlingen i Skåne tagit ordentlig fart kan väl knappast ha undgått någon. Att kvalitén på dessa viner dessutom bara blir bättre och bättre gör det än roligare att vara med på denna vinfestival och skapa rätter som passar till våra skånska viner, säger Tareq Taylor.

    Vinfestivalen har fri entré men man betalar för mat och dryck. Skepparps Vingård ligger utanför Kivik. Läs mer på vinfestivalosterlen.se.


     

  • KROGNYTT: Lokalt och lärande hos Villgot Lokal & Mat

    KROGNYTT: Lokalt och lärande hos Villgot Lokal & Mat

    KROGNYTT LULEÅ: De gamla bryggerilokalerna har stått tomma i över tre år, men i år fylls de med inspiration när Paula Fahlander och Lisa Liljedahl öppnar kreativt kollektiv med galleria-känsla. In flyttar tatueringsstudio, klädaffärer, ateljéer och såklart - restaurangen Villgot Lokal & Mat.

    Det är precis vid själva porten till Luleå, med utsikt över Luleå Älv och Bergnäsbron, som Anders och Linda Viljeros från Vineyard Event & Konferens öppnar Villgot Lokal & Mat. Grunden i restaurangen är mat baserad på lokala råvaror utifrån vilka menyerna byggs upp.

    –  Vi har ett motto som lyder “Ät gott, må gott och gör gott samtidigt”, och därav namnet på restaurangen - Villgot. Det ska finnas ett högre syfte med att komma och äta på vår restaurang, säger Anders Viljeros.


     

  • KROGNYTT: Lekfullt och modernt på Brasserie La Colline

    KROGNYTT: Lekfullt och modernt på Brasserie La Colline

    KROGNYTT STHLM: Sedan 1929 har Tranan serverat mat och dryck till trogna gäster 7 dagar i veckan mitt i Vasastan. Från och med den 1 september kliver delar av Tranans besättning över till Södermalm och öppnar Brasserie La Colline - med ambition att vara kravlöst, personligt och levande.

    Det är Tranans ägare Macdonald Lundgren som även kommer driva Brasserie La Colline. Från Tranan kommer också en av Sveriges mest erfarna sommelierer Anna Mellfors med gedigen erfarenhet av bland andra Bon Lloc, Guldkanten, Per Lei och Johan Lidby Vinhandel. Kökschef blir Simon Pettersson, som även han tidigare arbetat på Tranan.

    — Vi vill skapa ett ställe där vi själva vill vara, som är varmt, välkomnande, själfullt och personligt med mycket hjärta, lite lagom stökigt men mycket kunnigt och professionellt, säger Anna Mellfors och Macdonald Lundgren.


     

  • KROGNYTT: Joel Lindqvist gör nordisk glass

    KROGNYTT: Joel Lindqvist gör nordisk glass

    KROGNYTT STHLM: Nystartade Nordic Fauna Ice Cream vill sticka ut med både smak och innehåll. Vad sägs om jordärtskocka, messmör eller öl & grädde? Men viktigast för Joel Lindqvist är att allt är ekologiskt.

    Joel Lindqvist, känd från bland annat TV-serien Dessertmästarna och med egna Mat- och Chokladstudion i Malmö, har i sommar dragit igång projektet Nordic Fauna Ice Cream. Det är en en liten glassfabrik och -servering som finns i Kräftriket nära Brunnsviken i Stockholm.

    – Detta gör jag tillsammans med två partners som bor i Stockholm, därför blev det just där. Det har också stor påverkan på vad vi gör för glass eftersom vi valt producenter så nära Kräftriket som möjligt. En glassfabrik här nere i Skåne hade haft ett annat utbud, säger Joel Lindqvist.


     

  • KROGNYTT: Fejan i ny regi

    KROGNYTT: Fejan i ny regi

    KROGNYTT NORRTÄLJE: Populära Fejan på Gräddö i skärgården utanför Norrtälje är i sommar i ny regi. Vandrarhem, hamnservice och servering tas över av Katarina och Michael Vinell.

    Katarina och Michael Vinell driver redan Finnhamns Arkipelag som omfattar gästhamn, krog, takbar med mera, och tar nu alltså även över Fejan. I år blir serveringen av det enklare slaget, men en ny krog ska byggas upp efter sommaren och beräknas öppna i tid till säsongen 2018.

    – När vi gick iland på Fejan första gången blev vi oerhört förtjusta. Det är en väldigt vacker anläggning med ett starkt varumärke, och det ska bli roligt att få en sommar här. Vi tar med oss våra erfarenheter från Finnhamn, och hoppas att kunna erbjuda Fejanstammisarna samma fina service som tidigare. Efter att ha levt i ett naturreservat ett antal år blir det till slut självklart att alltid ha med naturen i allt tänk, vare sig det handlar om mat, dukning eller att ge gästen det lilla extra i sin upplevelse, säger Katarina Vinell till Skärgårdsstiftelsen.  

    fejansarkipelag.se


     

  • KROGNYTT: Gröna Lund lanserar Terrassen

    KROGNYTT: Gröna Lund lanserar Terrassen

    KROGNYTT STHLM: Ännu mer nöje i nöjesparken – denna gång endast för vuxna – blir det när Gröna Lund och Jonas Dahlbom nu lanserar cocktailbaren Terrassen.

    På baksidan av självaste Lustiga Huset går det nu att förlusta sig i söderläge med magnifik utsikt över Saltsjön, Skeppsholmen och centrala Stockholm. Terrassen är skapad i ett reklamsamarbete med Hendrick’s Gin, och erbjuder ett brett utbud av cocktails men också öl, vin, champagne samt alkoholfria alternativ. Menyn till är förstås signerad Jonas Dahlbom, som tog över som kreativ kulinarisk ledare förra året, och erbjuder lättare mat i form av snacks och mellanrätter. Ett exempel från menyn är tamarindglaserad fläsksida.


     

  • KROGNYTT: Hotel Diplomat öppnar Butiken

    KROGNYTT: Hotel Diplomat öppnar Butiken

    KROGNYTT STHLM: Stiliga Strandvägen har blivit med saluhall. Det är Hotel Diplomat som öppnar Butiken, en minihall i marmor med tillhörande vinbar. Här kan gäster och flanörer köpa ekologisk fisk, skaldjur, kött, sallader samt packade picknickkorgar och färdiga rätter från hotellets kök.

    Stadsdelens lite större saluhall Östermalmshallen vid Östermalmstorg håller på att renoveras och även här är Diplomat med på ett hörn. Nästa år öppnar man ett nytt ”lifestyle-hotell” med restaurang, matbar, cocktailbar och deli i anslutning till den nya saluhallen.

    Butiken blev möjlig när en lokal på 130 kvadrat bredvid hotellet på Strandvägen stod ledig.

    – Vi kunde inte missa en sådan chans. Vi blir det enda hotellet i Stockholm som kan erbjuda detta, säger Lina Gabrielson, vd på Hotel Diplomat, till Besöksliv.


     

  • Sveriges bästa sommarkrogar

    Sveriges bästa sommarkrogar

    WHITE GUIDE: På väg ut i sommarsverige? Låt White Guide guida dig till landets och sommarens bästa krogupplevelser.

    Bryggservering med havet som granne, pinfärsk fisk, skaldjursplatåer, grillbuffér, nyskördade primörer och svala sommarviner. Detta, och mycket mer, finns att njuta i hela landet. Nedan har vi listat ett urval av våra sommarfavoriter. Restaurangerna är uppdelade på landskap och sorterade i bokstavsordning. Klicka på varje krognamn för att läsa mer om krogen. Samtliga krogar är med i 2017 års upplaga av White Guide.

    Registrera dig som Guiding Guest och du får tillgång till kompletta recensioner och poäng. Restauranger finns också tillgängliga i White Guide App för iOS. Guiden kan också köpas som bok HÄR.

    Glad sommar önskar White Guide-redaktionen!

    Hela sommarkrogslistan finns HÄR!


     

  • KROGNYTT: Varvet Deli & Dine bygger för framtiden i Luleå

    KROGNYTT: Varvet Deli & Dine bygger för framtiden i Luleå

    KROGNYTT LULEÅ: I juli förses Luleås södra hamn med en restaurang signerad Restaurangkreatörerna - gänget bakom bland andra Luleåställena Bistro Norrland, Börje Olssons konditorier och Friends. Nyöppningen blir till en början främst en plats för frukost, lunch, deli och event.

    – Öppettiderna kommer vara ungefär 7-17, ett “all day”-koncept med frukost, lunch och deli. Fokuset kommer ligga på fräsch mat lagad på mycket lokala råvaror, både att äta på plats och som take away. I delin tänker vi inte olivolja och rubs utan bröd från vårt bageri, kanske en låda räkor och hemslagen aioli eller en färdig matkasse för den som vill fixa fram en snabb middag hemma, säger Fredrik Sidevärn på Restaurangkreatörerna.

    Det kommer också satsas på en bar med förlängda fredagsöppettider, AW:s och olika företagsevent.


     

  • KROGNYTT: Småskalig skärgårdsidyll på Melkers Bojabäs

    KROGNYTT: Småskalig skärgårdsidyll på Melkers Bojabäs

    KROGNYTT ÖREGRUND: Melker Andersson är den envise norrlänningen med en respektingivande samling krogar i bagaget. I sommar tar Melker semester från Stockholm och öppnar pop-up i Öregrund som lovar Sveriges bästa bouillabaisse.

    Melker Anderssons karriär har gått från stjärnkrogen F12 till hamburgerkedjan Vigårda via bland andra italienska Trattorian, klassiska Villa Godthem och festliga Público. Den senaste satsningen är enorma Mother med 500 sittplatser som varken serverar raffinerat socker eller laktos, och endast små mängder gluten. Maten lagas utifrån ett hållbarhetsperspektiv, med syfte att värna och ta hand om både människan och jorden. I sommar skiftar Melker Andersson scen till något betydligt mindre: en trivsam krog med fisk på menyn i en röd, pittoresk sjöbod i Öregrund.


     

White Guide Presentkort