Registrera dig eller logga in här!

 

Som registrerad gäst på White Guide, Guiding guest, kan du läsa hela restaurang- och caférecensioner. Dessutom har du möjlighet att själva bedöma och lämna egna recensioner.

White Guide

NYTESTAT: Tegelbacken, Stockholm

NYTESTAT: Tegelbacken, Stockholm
26 jan 2017

 NYTESTAT: Länge leve myset

Oj. De har valt turkos, cerise och rosa som övergripande färgskala. Och plysch som genomgående textil. Vi ser oss omkring och försöker att inte gapa misstroget. Mitt i minimalismens tidevarv har Markus Aujulay och teamet bakom Tegelbacken totalrenoverat lokalerna som tidigare hyste Stockholms första japanska krog Seikoen och hårdsatsat på tidsandans totala motsats: mys, blommiga tapeter, mormorsgardiner, kristallkronor och varm stämning en masse. Och faktiskt: vi känner att axlarna sjunker ner ett par centimeter när vi inser att vi har det riktigt bra här mitt i fluffet, och låter oss motståndslöst sjunka ner i de sköna karmstolarna.

Krogen ligger lite avigt till mitt i multikorsningen vid Sheraton, och inredningen och mjukjazzen i högtalarna känns som en effektiv motpol till den extremurbana belägenheten. Men just för den här krogen är det inte bara ”location, location, location” som kommer att dra publik. Givetvis vill många prova Mästerkockdomarens egen mat – och se om den håller för samma hårda granskning som han själv utsätter hoppfulla kock-aspiranter för på tv. Aujualay understöttas dessutom av inte helt okända tidigare årets kock Tomas Diederichsen på köksmästarposten. Menyn fyller ett tätskrivet A4-ark och efter en genomläsning vill vi prova precis allt. Till och med namnen på rätterna avslöjar att här bjuds sinnrikt uttänkt feelgoodmat i högsta potens.

Brödserveringen är lika roligt antitrendig som inredningen – hembakat vitt bröd med knaprig skorpa och ”smör”. Helt enkelt. Den enkla lilla burrataserveringen lyckas sopa mattan med det mesta i genren, perfekt tempererad krämig ost, intensiv gravad tomat, kralliga örter – det är helt enkelt svårt att få ost och tomat att smaka bättre än så här. Carpaccion på hälleflundra är snäppet mer innovativ, ett slags kärleksbarn mellan en ceviche och carpaccio med kralliga skivor spänstig och vältempererad hälleflundra klädd i frikostiga mängder pigg citron och småhet piment d’espelette. Kammusslorna serveras prickfritt i relativt välbekant smakkostym av yuzukräm, brynt sojasmör och shiitake – med nätta små korianderskott som extra fräschör.

Bland de lite tyngre rätterna imponerar en perfekt stekt bit hjort, parad med rödvins- och kaffesky och en apelsinstekt, lätt bitter kluven endive. Det är ett imponerande balansnummer där beskan från kaffe och endive lirar klockrent med viltets järnblodiga sötma och apelsinens fruktighet. Lite mer pang på rödbetan är den grillade oxryggen som toppas av en uppnosig pimiento de padrón instucken bland grillade lökringar och vitlökssmör. På Tegelbacken tycks ledorden vara ”what you see is what you get” – och inte en enda gång faller köket igenom trots på pappret småtrixiga smakkombinationer. Maten är stringent, smakrik och ytterst genomtänkt. Dryckerna då? Jo, här finns både en uppsjö av kul cocktails, en välkurerad vinlista och kunskap på golvet. Våra viner hanteras lika omsorgsfullt som maten, och servicen är lika underbart otrendig (aka äkta varmt omhändertagande) som den cerisa plyschen. En ny favoritkrog är född.

Var? Tegelbacken 2, Stockholm.

Läs mer om Tegelbacken HÄR.

 

Fler krognyheter

  • KROGNYTT: Svensk vinfestival på Österlen

    KROGNYTT: Svensk vinfestival på Österlen

    KROGNYTT ÖSTERLEN: 28-29 juli blir det rakt igenom blågul festival på Österlen, när åtta sydsvenska vingårdar samlas för att erbjuda smakprover, föredrag och mat av Tareq Taylor.

    Svensk vinproduktion är en växande bransch, vilket nu uppmärksammas för andra året i rad med en vinfestival på Österlen, denna gång i betydligt större upplaga än föregående år. Åtta skånska vingårdar medverkar, bland andra Flädie Vinproduktion, Österlenvin, Kullahalvöns Vingård och naturligtvis Skepparps Vingård som också är värd för arrangemanget. Det blir dessutom föredrag om vinmakeri, vinskola med Anders Öman, och mat av Tareq Taylor.

    – Under många år har jag vurmat för det närodlade och för de som gör det möjligt för gastronomin att ständigt ta nya steg framåt. Att vinodlingen i Skåne tagit ordentlig fart kan väl knappast ha undgått någon. Att kvalitén på dessa viner dessutom bara blir bättre och bättre gör det än roligare att vara med på denna vinfestival och skapa rätter som passar till våra skånska viner, säger Tareq Taylor.

    Vinfestivalen har fri entré men man betalar för mat och dryck. Skepparps Vingård ligger utanför Kivik. Läs mer på vinfestivalosterlen.se.


     

  • KROGNYTT: Lokalt och lärande hos Villgot Lokal & Mat

    KROGNYTT: Lokalt och lärande hos Villgot Lokal & Mat

    KROGNYTT LULEÅ: De gamla bryggerilokalerna har stått tomma i över tre år, men i år fylls de med inspiration när Paula Fahlander och Lisa Liljedahl öppnar kreativt kollektiv med galleria-känsla. In flyttar tatueringsstudio, klädaffärer, ateljéer och såklart - restaurangen Villgot Lokal & Mat.

    Det är precis vid själva porten till Luleå, med utsikt över Luleå Älv och Bergnäsbron, som Anders och Linda Viljeros från Vineyard Event & Konferens öppnar Villgot Lokal & Mat. Grunden i restaurangen är mat baserad på lokala råvaror utifrån vilka menyerna byggs upp.

    –  Vi har ett motto som lyder “Ät gott, må gott och gör gott samtidigt”, och därav namnet på restaurangen - Villgot. Det ska finnas ett högre syfte med att komma och äta på vår restaurang, säger Anders Viljeros.


     

  • KROGNYTT: Lekfullt och modernt på Brasserie La Colline

    KROGNYTT: Lekfullt och modernt på Brasserie La Colline

    KROGNYTT STHLM: Sedan 1929 har Tranan serverat mat och dryck till trogna gäster 7 dagar i veckan mitt i Vasastan. Från och med den 1 september kliver delar av Tranans besättning över till Södermalm och öppnar Brasserie La Colline - med ambition att vara kravlöst, personligt och levande.

    Det är Tranans ägare Macdonald Lundgren som även kommer driva Brasserie La Colline. Från Tranan kommer också en av Sveriges mest erfarna sommelierer Anna Mellfors med gedigen erfarenhet av bland andra Bon Lloc, Guldkanten, Per Lei och Johan Lidby Vinhandel. Kökschef blir Simon Pettersson, som även han tidigare arbetat på Tranan.

    — Vi vill skapa ett ställe där vi själva vill vara, som är varmt, välkomnande, själfullt och personligt med mycket hjärta, lite lagom stökigt men mycket kunnigt och professionellt, säger Anna Mellfors och Macdonald Lundgren.


     

  • KROGNYTT: Joel Lindqvist gör nordisk glass

    KROGNYTT: Joel Lindqvist gör nordisk glass

    KROGNYTT STHLM: Nystartade Nordic Fauna Ice Cream vill sticka ut med både smak och innehåll. Vad sägs om jordärtskocka, messmör eller öl & grädde? Men viktigast för Joel Lindqvist är att allt är ekologiskt.

    Joel Lindqvist, känd från bland annat TV-serien Dessertmästarna och med egna Mat- och Chokladstudion i Malmö, har i sommar dragit igång projektet Nordic Fauna Ice Cream. Det är en en liten glassfabrik och -servering som finns i Kräftriket nära Brunnsviken i Stockholm.

    – Detta gör jag tillsammans med två partners som bor i Stockholm, därför blev det just där. Det har också stor påverkan på vad vi gör för glass eftersom vi valt producenter så nära Kräftriket som möjligt. En glassfabrik här nere i Skåne hade haft ett annat utbud, säger Joel Lindqvist.


     

  • KROGNYTT: Fejan i ny regi

    KROGNYTT: Fejan i ny regi

    KROGNYTT NORRTÄLJE: Populära Fejan på Gräddö i skärgården utanför Norrtälje är i sommar i ny regi. Vandrarhem, hamnservice och servering tas över av Katarina och Michael Vinell.

    Katarina och Michael Vinell driver redan Finnhamns Arkipelag som omfattar gästhamn, krog, takbar med mera, och tar nu alltså även över Fejan. I år blir serveringen av det enklare slaget, men en ny krog ska byggas upp efter sommaren och beräknas öppna i tid till säsongen 2018.

    – När vi gick iland på Fejan första gången blev vi oerhört förtjusta. Det är en väldigt vacker anläggning med ett starkt varumärke, och det ska bli roligt att få en sommar här. Vi tar med oss våra erfarenheter från Finnhamn, och hoppas att kunna erbjuda Fejanstammisarna samma fina service som tidigare. Efter att ha levt i ett naturreservat ett antal år blir det till slut självklart att alltid ha med naturen i allt tänk, vare sig det handlar om mat, dukning eller att ge gästen det lilla extra i sin upplevelse, säger Katarina Vinell till Skärgårdsstiftelsen.  

    fejansarkipelag.se


     

  • KROGNYTT: Gröna Lund lanserar Terrassen

    KROGNYTT: Gröna Lund lanserar Terrassen

    KROGNYTT STHLM: Ännu mer nöje i nöjesparken – denna gång endast för vuxna – blir det när Gröna Lund och Jonas Dahlbom nu lanserar cocktailbaren Terrassen.

    På baksidan av självaste Lustiga Huset går det nu att förlusta sig i söderläge med magnifik utsikt över Saltsjön, Skeppsholmen och centrala Stockholm. Terrassen är skapad i ett reklamsamarbete med Hendrick’s Gin, och erbjuder ett brett utbud av cocktails men också öl, vin, champagne samt alkoholfria alternativ. Menyn till är förstås signerad Jonas Dahlbom, som tog över som kreativ kulinarisk ledare förra året, och erbjuder lättare mat i form av snacks och mellanrätter. Ett exempel från menyn är tamarindglaserad fläsksida.


     

  • KROGNYTT: Hotel Diplomat öppnar Butiken

    KROGNYTT: Hotel Diplomat öppnar Butiken

    KROGNYTT STHLM: Stiliga Strandvägen har blivit med saluhall. Det är Hotel Diplomat som öppnar Butiken, en minihall i marmor med tillhörande vinbar. Här kan gäster och flanörer köpa ekologisk fisk, skaldjur, kött, sallader samt packade picknickkorgar och färdiga rätter från hotellets kök.

    Stadsdelens lite större saluhall Östermalmshallen vid Östermalmstorg håller på att renoveras och även här är Diplomat med på ett hörn. Nästa år öppnar man ett nytt ”lifestyle-hotell” med restaurang, matbar, cocktailbar och deli i anslutning till den nya saluhallen.

    Butiken blev möjlig när en lokal på 130 kvadrat bredvid hotellet på Strandvägen stod ledig.

    – Vi kunde inte missa en sådan chans. Vi blir det enda hotellet i Stockholm som kan erbjuda detta, säger Lina Gabrielson, vd på Hotel Diplomat, till Besöksliv.


     

  • Sveriges bästa sommarkrogar

    Sveriges bästa sommarkrogar

    WHITE GUIDE: På väg ut i sommarsverige? Låt White Guide guida dig till landets och sommarens bästa krogupplevelser.

    Bryggservering med havet som granne, pinfärsk fisk, skaldjursplatåer, grillbuffér, nyskördade primörer och svala sommarviner. Detta, och mycket mer, finns att njuta i hela landet. Nedan har vi listat ett urval av våra sommarfavoriter. Restaurangerna är uppdelade på landskap och sorterade i bokstavsordning. Klicka på varje krognamn för att läsa mer om krogen. Samtliga krogar är med i 2017 års upplaga av White Guide.

    Registrera dig som Guiding Guest och du får tillgång till kompletta recensioner och poäng. Restauranger finns också tillgängliga i White Guide App för iOS. Guiden kan också köpas som bok HÄR.

    Glad sommar önskar White Guide-redaktionen!

    Hela sommarkrogslistan finns HÄR!


     

  • KROGNYTT: Varvet Deli & Dine bygger för framtiden i Luleå

    KROGNYTT: Varvet Deli & Dine bygger för framtiden i Luleå

    KROGNYTT LULEÅ: I juli förses Luleås södra hamn med en restaurang signerad Restaurangkreatörerna - gänget bakom bland andra Luleåställena Bistro Norrland, Börje Olssons konditorier och Friends. Nyöppningen blir till en början främst en plats för frukost, lunch, deli och event.

    – Öppettiderna kommer vara ungefär 7-17, ett “all day”-koncept med frukost, lunch och deli. Fokuset kommer ligga på fräsch mat lagad på mycket lokala råvaror, både att äta på plats och som take away. I delin tänker vi inte olivolja och rubs utan bröd från vårt bageri, kanske en låda räkor och hemslagen aioli eller en färdig matkasse för den som vill fixa fram en snabb middag hemma, säger Fredrik Sidevärn på Restaurangkreatörerna.

    Det kommer också satsas på en bar med förlängda fredagsöppettider, AW:s och olika företagsevent.


     

  • KROGNYTT: Småskalig skärgårdsidyll på Melkers Bojabäs

    KROGNYTT: Småskalig skärgårdsidyll på Melkers Bojabäs

    KROGNYTT ÖREGRUND: Melker Andersson är den envise norrlänningen med en respektingivande samling krogar i bagaget. I sommar tar Melker semester från Stockholm och öppnar pop-up i Öregrund som lovar Sveriges bästa bouillabaisse.

    Melker Anderssons karriär har gått från stjärnkrogen F12 till hamburgerkedjan Vigårda via bland andra italienska Trattorian, klassiska Villa Godthem och festliga Público. Den senaste satsningen är enorma Mother med 500 sittplatser som varken serverar raffinerat socker eller laktos, och endast små mängder gluten. Maten lagas utifrån ett hållbarhetsperspektiv, med syfte att värna och ta hand om både människan och jorden. I sommar skiftar Melker Andersson scen till något betydligt mindre: en trivsam krog med fisk på menyn i en röd, pittoresk sjöbod i Öregrund.


     

White Guide Presentkort