Registrera dig eller logga in här!

 

Som registrerad gäst på White Guide, Guiding guest, kan du läsa hela restaurang- och caférecensioner. Dessutom har du möjlighet att själva bedöma och lämna egna recensioner.

White Guide

NYTESTAT: Tong, Stockholm

NYTESTAT: Tong, Stockholm
22 nov 2017

NYTESTAT: Det svänger om kinakäket på Söder

Denna publicering ligger för nära lanseringen av White Guide 2018, varför vi inte avslöjar klass och poäng här.

Låter kinakäk i kombination med cool miljö och umgänge med hög svansföring som en udda grej? Det är en gammal beprövad kombo. En av de senaste årens hetaste adresser för såväl mat som flirt är Ho Lee Fook i Hong Kong. Och i över ett decennium har Hakkassan i London mixat kantonesiskt käk på mycket hög nivå, sofistikerad miljö med drag av mellankrigstidens opiumhålor och kul publik. Hos Mr. Chow i samma stad lärde sig Mick Jagger uppskatta nudlar och sötsura smakbrytningar redan på 60-talet. Londonkrogarna är numera kedjor med avläggare på flera håll i världen.

Men även Stockholm har haft omtalade kineser. Berns salonger shanghajades till stans trendigaste ställe redan på 40-talet. Och under några år var publiken från mode- och musiksvängen lika het som det utomordentliga sichuanesiska köket på Erik Videgårds legendariska Halv Trappa plus Gård.

Nyöppnade Tong har en lång, lustfylld tradition att luta sig mot. Det är Södermalms moderna trendklassiker Marie Laveau som transponerats till moderiktig ”kines”. Krögarkvartetten bakom nysatsningen har bland annat arbetat på East, som ju även det en välkänd adress för kul häng parat med mat österifrån.

Tong har man ett avslappnat förhållande till de olika köken i Kina, blandar friskt och petar in referenser lite varstans ifrån. Det är kul och gott, stundtals bokstavligen finger licking. Men inte alltid sublimt och elegant. Käket är uppumpat och dundrar ofta på med pregnant sälta, sötma och driven umami, understött av heta stick. Ibland darrar det till i utförandet.

Det som presenteras på tallrikar och fat uppvisar likheter med delar av publiken som även den tar ut svängarna och är expressiv. Vägen till den stora baren längst in i lokalen går genom matsalen. Den är stundtals en runway för långbenta och skäggprydda, inte sällan med mössan på inomhus. Riktigt kul det också och helt klart en del av upplevelsen.

Det två små skenbara bagatellerna; stekt sallad och pak choi med Tongs egen dressing respektive krossad gurka med sesam och en rejäl dos chili är båda fint utförda. Den senare är en sichuanesisk klassiker och bör ingå i den handfull rätter i varierande storlek som är lagom för två att dela på. Här äter man lämpligen family style och låter pinnarna plocka av allt som landar på bordet.

Ett fint tempererat ägg med svamp och ingefärsbuljong, där den senare är högoktanig och pepprigt aromatisk, är en snygg rätt och väl utförd. Samma hustypiskt eklektiska ingång till ”kinesiskt” hittas i råbiffen på oxfilé serverad med fet märg, soja och chiliolja.

Så där trillar det på, kuber av fläsksida sällskapar med smakerna plommon, chili och soja. Det är smarrigt naturligtvis, men en aning ofärdigt och i behov av längre tillagning för att få till den klockrena mjällheten. Kalvbräss som hanterats med varsam hand är fint stekta. De spelar den självklara huvudrollen i en fried rice som är på tok för fet. Väl ihopknåpade kanindumplings och den rättframma och enkla upptakten i form av aubergine och vårlök med jordnötskaramell är andra exempel på stilen. Nudlarna är hemmagjorda här på Hornsgatan. Köket är inte oävna på buljonger och såser som har en komplex sammansjuden smakbild, även om en rejäl bit stjärnanis utgjorde en fara för plomberna.

Mat- och dryckesmatchningen är knivig här.  Och någon vägledning får man inte. Men så är det nära omöjligt att hitta något som lirar perfekt till den bullriga maten. Välj istället en favorit i den koncisa men inte helt oävna listan. Tysk riesling eller fransk gewürtz, någon?

Inramningen är en snygg, grågrön, tämligen lågmäld historia. De kinesiska markörerna inskränker sig till vackra fat, skålar och kannor i lergods, en och annan liten pryttel och armaturerna som skänker ett skönt skumrask. Möjligen ska de finurliga skärmarna som delar av matsalen också räknas dit. Det snygga taket av pappersparaplyer i baren adderar en elegant en skir kinesisk ton.

Den hypade lilla baren Little Quarter som tidigare huserade på adressen har klappat igen. Men dess duktiga barskakare har flyttat in bakom disken i den nya stora baren och skapar fortfarande några av huvudstadens bästa cocktails. Vägg-i-vägg ligger lillebrorkrogen Little Tong.

Var? Hornsgatan 66, Stockholm 

Mer om Tong HÄR

 

Mer från förstasidan

  • David Thompson, Bangkok, föräras 2018 års Global Gastronomy Award

    David Thompson, Bangkok, föräras 2018 års Global Gastronomy Award

    GLOBAL GASTRONOMY AWARD: För tolfte året i rad delar White Guide ut Global Gastronomy Award, ett av matvärldens mest prestigefyllda personliga priser. Årets pristagare David Thompson beskrivs som en brobryggare mellan tradition och innovation i det thailändska köket.

    Global Gastronomy Award har sedan 2007 – med Ferran Adria som första pristagare –  delats ut till en ledande innovatör inom gastronomin, som inspirerat matkulturen djupt och brett – också utanför det som presenteras på tallriken.

    Efter att ha delats ut i Stockholm i tio år nomadiserar nu Global Gastronomy Award till förra årets pristagares hemmaplan. Förra året överlämnades priset till Enrique Olvera, Mexico, av 2016 års pristagare, Dan Barber i New York. Den 24:e september är det Olveras tur att lämna över priset till årets pristagare, David Thompson, vid en ceremoni i Mexico City.


     

  • NYTESTAT: Krusmyntagården, Gotland

    NYTESTAT: Krusmyntagården, Gotland

    NYTESTAT: Haveri med havsutsikt

    Också ett bra ställe

    Krusmyntagården
    Krusmyntavägen 4
    622 76 Visby
    krusmynta.se

    DET VAR SOM ATT ETT MULLRANDE JUBEL steg ur det kalkrika djupet av den gotländska myllan när det stod klart att Filip Fastén skulle stå vid rodret på anrika Krusmyntagården. Kunde det vara sant? Skulle vi få se denne moderne mästare på grön gastronomi klafsa omkring i den mäktiga gamla örtagården och nypa små blad och skott och rötter och rovor till sin spis? Skulle han resa ön runt och samla säsongens primörer från de ypperliga gotländska producenterna och vi skulle få detta förädlat på vår meny?

    ALLA SOM VAR PÅ PLATS FÖR TRE ÅR SEDAN när Fastén hade en kort men blossande ljuvlig sommarflört med restaurangen på Furillen kände hur lyckat detta skulle kunna bli. Krusmyntagården, denna rosenkindade gamla dam, denna gigant och institution som varit ett självklart stopp för både tillresta och bofasta under ett halvt sekel hade hamnat i famnen på den smarte och smärte kavaljeren. Ända sedan gården annonserades ut för 17 miljoner i vintras hade oron varit betydande att friaren skulle bli någon med dollar i blicken och lammkebab i huvudet. Sanningen om Krusmyntagården är ju att läget, ryktet, utsikten, örterna, allt gör att gästerna strömmar hit alldeles oavsett vad som står på menyn. Folk äter grillad råtta bara de får se solnedgången just här.


     

  • NYTESTAT: Restaurang Rot, Gotland

    NYTESTAT: Restaurang Rot, Gotland

    NYTESTAT: Mycket smak även utan eld

    GOD KLASS

    Restaurang Rot
    Norrlanda Mangsarve 169
    622 50 Romakloster, Gotland
    restaurangrot.se

    ”ALDRIG I MANNAMINNE HADE TORKAN drabbat landet så svårt. Utfallet från åker och jord var knappa. Därtill hade stränga bud utgått att ingen fick värma sin mat över elden. Minsta gnista kunde sätta hela socknen i brand. Bekymrade stodo de och undrade hur det skulle gå med maten.

    NU ÄR DET INTE KARL-OSKAR OCH KRISTINA som står med magarna kurrande, ej heller befinner vi oss i Småland, utan på Gotland, i Norrlanda socken. En skock fastlänningar, bligar en smula fåraktigt på ynglingen som berättar att dagens middag inte går att laga som sig bör. Eldningsförbudet gör inte undantag ens för hyllade krögare och tillresta turister. Restaurang Rot får inte tända sin tjusiga Kamadogrill. Normalt sett lagas allt på den här restaurangen, just där. Det är liksom själva grejen. Ynglingen tittar medlidsamt på oss medan vi stirrar på den kalla grillen. Kanske kunde vi informerats om detta i förväg? Hur som helst så får vi helt enkelt lita på att Luqaz Ottosons team fixar biffen ändå. Eller grönsakerna. Ty där inne i ladan, i köket som just håller på att byggas, finns en liten induktionsplatta och en ugn, som blir kvällens värmekällor.


     

  • Sveriges bästa sommarkrogar 2018

    Sveriges bästa sommarkrogar 2018

    WHITE GUIDE: På väg ut i sommarsverige? Låt White Guide guida dig till landets och sommarens bästa krogupplevelser.

    Bryggservering med havet som granne, pinfärsk fisk, skaldjursplatåer, grillbuffér, nyskördade primörer och svala sommarviner. Detta, och mycket mer, finns att njuta i hela landet. Nedan har vi listat ett urval av våra sommarfavoriter. Restaurangerna är uppdelade på landskap och sorterade i bokstavsordning. Klicka på varje krognamn för att läsa mer om krogen. Samtliga krogar är med i 2018 års upplaga av White Guide.

    Registrera dig som Guiding Guest och du får tillgång till kompletta recensioner och poäng. Restauranger finns också tillgängliga i White Guide App för iOS. Guiden kan också köpas som bok HÄR.

    Glad sommar önskar White Guide-redaktionen!


     

  • NYTESTAT: Joels Brygga, Varberg

    NYTESTAT: Joels Brygga, Varberg

    NYTESTAT: Ny- och närfiskat på Bryggan

    GOD KLASS

    Joels Brygga
    Fiskehamnsvägen 2
    432 75 Träslövsläge
    joelsbrygga.se

    DET ÄR FÅ KRÖGARE FÖRUNNAT ATT bara kunna slänga med huvudet för att visa varifrån fisken på tallriken kommer ifrån. Men det kan Stina Ekman, bara femtio meter bort på andra sidan bryggan ligger båten som har dragit upp dagens fångster. Den som vill ha ännu mer närfiskat får sätta sig själv med metspöet. Länge drev Stina krog ute på Getterön och hade egentligen bestämt sig för att det fick vara bra så, men då dök Joel Kaspersson upp. Han har tidigare arbetat i Stinas kök och ville återvända till Varberg. Tillsammans med Jessica Persson startade trion upp Joels Brygga som ligger vackert i Träslövsläges hamn. Utsikten vetter mot fritidsbåtarna, men på andra sidan finns som sagt råvaruleverantörerna - ett tiotal fiskebåtar.


     

  • NYTESTAT: Torpedverkstan, Stockholm

    NYTESTAT: Torpedverkstan, Stockholm

    NYTESTAT: Smakrik fusion med kärlek i grunden

    OCKSÅ ETT BRA STÄLLE

    Torpedverkstan
    Norra Brobänken
    Skeppsholmen
    torpedverkstan.se

    PÅ FOTBOLLSPLANEN ÄR DET MÅHÄNDA Sverige som sopar mattan med Mexiko - men på Skeppsholmen gifter sig det svenska och mexikanska köket i en kärleksfull fusion med mycket smaker. Kökschefen Kajsa Åkerblom drev tillsammans med sin man krog i Mexiko i flera år innan de flyttade till Sverige och tog med restaurangen till den gamla torpedverkstaden på Skeppsholmen.

    EN SOLIG SOMMARKVÄLL NÅGRA VECKOR veckor efter öppning är uteserveringen kantad av blomlådor där innehållet skördas till både kök och bar. Vackra drinkar från den ambitiösa drinkmenyn intas med fördel i någon av de glassiga solstolarna i trä med utsikt över kajens fartyg, Strandvägen och Djurgården.


     

  • NYTESTAT: Furuvik Havskrog, Gävle

    NYTESTAT: Furuvik Havskrog, Gävle

    NYTESTAT: Med utsikt mot Bottenhavet

    GOD KLASS

    Furuvik Havskrog
    Gösta Nygrens Väg 1
    814 91 Furuvik
    furuvikhavskrog.se

    ALLA FÖRSÖK ATT BRINGA NÅGON FORM av ljus i det gastronomiska skymningslandet hos djurparker, nöjesfält och liknande kommersiella inrättningar är värda medalj. Jonas Dahlbom verkar ha gjort det till sin mission. Han driver redan två krogar på Gröna Lund och går nu vidare inom nöjeskoncernen, till Furuvik.

    HÄR ÄR AMBITIONERNA BETYDLIGT HÖGRE ÄN på Grönan, vilket märks redan i den vackert ljusa och luftiga restaurangen med fantastisk utsikt mot Bottenhavet. Stora trädäck och långa bryggor lämpar sig väl för promenad, före eller efter maten.  Enbart miljön är en lisa för själen för alla utmattade parkbesökare som nu kan pusta ut över att de befinner sig på rätt sida om djurstängslet.


     

  • NYTESTAT: Bella på Österlen, Skillinge

    NYTESTAT: Bella på Österlen, Skillinge

    NYTESTAT: Mat för alla som älskar Italien

    MYCKET GOD KLASS

    Bella på Österlen
    Östangård B&B
    Kvarnby 1303
    bellapaosterlen.se

    FÖRRA ÅRET BYTTE ISABELLA MORRONE kockandet på ett par av huvudstadens bästa italienska krogar mot ett betydligt mer intimt och småskaligt hemma hos-koncept på Österlen. Nu till sommaren får fler chansen att prova på hennes italienska kök i och med öppningen av Bellas på Österlen i Östangårds B&B strax utanför det gamla fiskeläget Skillinge.

    OMGIVNINGARNA KUNGE NÄSTAN INTE vara mer romantiska - en vacker skånegård från 1800-talet med tillhörande trädgård och i matsalen är det många meter upp till det vackra trätaket och generöst ljusinsläpp. Maten är förstås övervägande italiensk, precis som Morrones rötter och schlagern i högtalarna, och den är en manifestation av både den italienska råvarufanatismen och enkelhetsprincipen.


     

  • WHITE PAPER: Rädda en skrumpen morot – och samtidigt världen?

    WHITE PAPER: Rädda en skrumpen morot – och samtidigt världen?

    WHITE PAPER #2 2018: Allt fler kockar och krögare intresserar sig för hållbarhetsfrågor. Men går det att skala upp svinnjakten från inspirerande exempel på kvarterskrogsnivå till något som sätter ett stort positivt klimatavtryck?

    Text: Jon Hansson
    Foto: Carin Josdal Stenbeck

    PAUL SVENSSON ÄR EN av the usual suspects när det gäller hållbarhet på krogen. I vintras lanserade han och Fotografiskas kökschef Elvira Lindqvist en semla gjord av bullrester – och sedan något år står en kompostmaskin på restaurangen och förvandlar matrester till prima matjord.
          Nu i maj är det dags för ett nytt steg. Då kommer hans restaurang ReTaste att poppa upp på Södermalm i Stockholm två dagar i veckan under fem månader.
          Återsmakandet i namnet syftar på att kockarna bara kommer att använda råvaror som annars skulle blivit avfall.
          ”Jag har fnulat länge på hur man skulle kunna hjälpa dagligvaruhandeln att få användning för råvaror som nått bäst före-datum”, säger han.


     

  • NYTESTAT: Allegrine, Stockholm

    NYTESTAT: Allegrine, Stockholm

    NYTESTAT: Lantlig fransk kärlek

    MYCKET GOD KLASS

    Allegrine
    Kammakargatan 22
    allegrine.se

    PÅ TORGET SOM UPPSTÅTT PÅ Kammakargatan breder stora uteserveringar ut sig i försommarvärmen. Doftande lavendel i blomlådor, grova linneservetter och matta silverbestick hjälper våra sinnen att förflytta sig söderut - närmare bestämt till Frankrike där Danyel Couet hämtat sin inspiration till Allegrine, döpt efter hans parisiska farmor.

    VI SITTER FRANSKT PÅ UTESERVERINGEN och betraktar Couet presentera en enorm griffeltavla med meny för gästerna på Bar Étable – Allegrines bakficka på andra sidan torget. På Allegrines meny går det franska temat igen. Förrätten ”färsklök” med confiterad pärlhöna är ingen fröjd för ögat med bara bruna nyanser, men bjuder på idel smarr: krispighet från den milda löken, umamisalt kycklingskinn och syrlig sås. Ett glas elegant ekad bourgogne matchar rättens smörighet. Till förrätten med picklat ägg är vinrekommendationer däremot omöjliga - servisens råd är att välja sin favorit. Vinlistan är av det kortare slaget och uppdelad i franska och icke-franska viner.


     

White Guide Presentkort