Registrera dig eller logga in här!

 

Som registrerad gäst på White Guide, Guiding guest, kan du läsa hela restaurang- och caférecensioner. Dessutom har du möjlighet att själva bedöma och lämna egna recensioner.

White Guide

NYTESTAT: Unn, Stockholm

NYTESTAT: Unn, Stockholm
5 okt 2017

NYTESTAT: Intim gastronomi på hög nivå

MÄSTARKLASS

En kock, en sommelier och åtta gäster uppallade kring en häll. Fem dagar i veckan presenteras dussintalet rätter vartefter de tillreds i ett intimt kammarspel under en i runda slängar fyra timmar lång föreställning. Frida Ronges organiskt växande restaurang Tak som svävar högt ovanför Brunkebergsåsen har blivit med en krog-i-krogen. Unn är litet, inte mycket större än en studentlägenhet och ligger undanskymd i ett hörn.
     Från välkomnandet vid pulten genom den stora matsalens sociala sorl och in bakom en lönndörr lotsas de som lyckats boka de fyrtio platser som erbjuds veckovis. De är ofelbart några av norra Europas mest åtråvärda stolar just nu. Och man tar till alla trix för att förstärka känslan av exklusivitet. Middag bokas online och tidigast två månader innan besöket, kontokortsnummer anges i förväg och eventuella allergier och preferenser avhandlas över mail. Det utgår straffavgift för de som inte dyker upp eller bokar av senare än tre dygn före middag. Du väljer inte meny och klockan 19:00 är det mat, vare sig du vill eller inte.

Den kittlande känslan av att vara utvald förstärks av inramningen. Den lugubert ljussatta lokalen domineras av teppanyaki-hällen och disken som skiljer gästerna från kockandet. Fonden är glasad och bjuder på urban utsikt över kontorslandskap och Taks ena terrass där det festas in på småtimmarna. Bronserade metallskodda väggar kastar vackert sken och anger tonen tillsammans med sten och trä. Detaljerna är sinnrika och taktila; från vackert glaserat stengods till ätverktyg i trä (skedar, gafflar och pinnar), konstfullt glas och en inledande ruff oshibori. Det är genomgående noga utvalt och genomtänkt. Ytterkläderkläderna krokas upp på väggen i resegarderober, exempelvis. Smart. För vi sitter mitt i ett stundtals osande kök.
       Bakom spisen hittas Albin Edberg. Dryckerna står Oscar Lundberg för. De är förställningens självklara huvudrollsinnehavare och kirrar uppgiften galant. Från den inledande handskakningen, lättsamt humoristiska presentationer och djuplodande gastronomiska samtal delar de med sig av kunskap och gästfrihet. Det är lite som att vara hemma hos Albin och Oscar på middag. Den senare är till vardags restaurangchef för hela etablissemanget. Han fasas ut i takt med att Unn sätter sig. Förhoppningsvis kan ersättaren glida in rollen och bilda ett klockrent radarpar med Albin, upplevelsen vilar tungt på dem.
      Det gör den även i högsta grad på oss åtta som sitter uppradade runt hällen. Som gäst är du medskapare. Dynamiken uppstår i samtalet med Albin och Oscar och med dina medätare. En bit in i det 13 nummer som utgör dryckespaketet har de flesta blivit uppsluppet varma i kläderna. När middagen är över vet du var de flesta bor, sysslar med och vad för fantastiska saker de åt på semestern. Det här är inget ställe för förtroliga samtal, en första date eller de riktigt talträngda.

Gastronomiskt är Unn ett självsäkert giftermål mellan Japan och Sverige. Allt tillreds på teppanyaki-hällen och i förekommande fall i filter, bambukorgar, byttor och ishyvlingsmackapär (!). Råvarorna till respektive rätt presenteras först i vackra eklådor, tillagas och ställs upp framför gästen. Det är något omedelbart och inkluderande över det hela: hettan från spisen, oset och ljuden bidrar till en säregen upplevelse.
Presentationerna är genomgående vackra och lutar estetiskt åt Japan. Handlaget är klockrent och fingerfärdigt. Även om samtliga nummer finaliseras framför dig innehåller de mängder av nogsamt förberedda komponenter varav en del har tagit timmar eller rent av dagar att tillreda (tofu och fermenterad svampjus). Rätterna är komplicerade, somliga med en bedövande komplexitet – laddade med så många nyanser och dissonanser att det kan verka överväldigande. Elegansen tar stryk när umami får dominera i snart sagt varje nummer. Men det är kul. Och riktigt gott!

Den enda regelrätt råvarufokuserade rätten är bokstavligen fingerlicking. Fantastiskt marmorerad ribfinger, hastigt stekt i talg med krossad vitlök för att därefter brinna med halm och serveras med ett litet svampjusbett och salt. Vi uppmanas mycket riktigt att äta det flinkt uppskurna köttet med händerna.
Skamlöst lyxig och fullständigt underbar är den skål med ris med smak av kyckling, toppad av snabbscaramblade ägg och ohemula mängder tasmansk vintertryffel som Albin generöst river mitt framför näsan på dig. Du uppmanas att röra om i skålen. Resultatet är en enastående geggamoja.
      Så där trillar det på i väl genomtänkt, utprovad och fint utförd more-is-more-stil. Tofu marinerad i vit soja går i lag med smulor av rökt fläsk, vitkål, olja på jäst majs och toppas av en rejäl klick kaviar. Den senare med fin konsistens och sublim smak kommer från odlad stör i Uruguay. 
      En fint underkokt havskräfta avlockas sin skadjurssötma med hjälp av hampakräm, krondill, wasabiört och hårt stekt blomkål med tydlig beska från kaffe. Venusmusslor och blåmusslor i potatisjus (råsaftcentrifugerad), knapriga bönor övergjutna av vitt te och rimmad rödtunga med torkad pilgrimsmusselrom och tahihi bland andra pregnanta smaksättare, är två andra exempel på den generösa stilen. En avslutande getosttofu med mältad sesam, norsk brunost och fläderstick är alldeles underbar.

Sommelier-Oscar har naturligtvis haft ett styvt jobb att hänga med i Albins smaksvängar. Dryckerna följer samma komplexa anda. De har nogsamt provats ut för att ledsaga respektive rätt. Eller tvärtom. En del nummer har tagits fram eller skruvats till för att matcha något extraordinärt som hamnar i glasen. Högkvalitativ bourgogne, ruggigt bra sylvaner, grüner veltliner och tre sake av ris med varierande poleringsgrad, med olika temperament och serverade vid olika temperatur, är några minnesvärda exempel. Att dricka här är en riktigt rolig resa. Och det är den även för de som avstår alkohol. På Unn serveras även ett virgin-paket med intressanta jästa, macererade, kallpressade och egenhändigt aromatiserade drycker. Vem har sagt att det är tråkigt att vara nykter?
      Under middagen tittar ställets kreativa ledare Frida Ronge in tillsammans med miljardären och hotellmagnaten Peter Stordalen. Det är han som står för investeringarna. Stordalen berättar med ett vinglas i handen att Unn är den enda av Taks avdelningar som inte ger ekonomisk avkastning. Vi är benägna att tro honom, trots att middag med vin landar på 2 690 kronor.
En snygg presentpåse till var och en bättrar på prisvärdet.

Var? Brunkebergstorg 4, Stockholm.

Poäng anges ej för Nytestat, endast klass. Restauranger testas om för nästa utgåva av White Guide inklusive poäng.

 

Fler krognyheter

  • KROGNYTT: Stor barsatsning hos Urban Deli

    KROGNYTT: Stor barsatsning hos Urban Deli

    KROGNYTT STHLM: Urban Deli öppnade nyligen naturvinsbaren Post Bar och snart kommer cocktailbaren Höjden.

    Bild: Urban Deli Post Bar

    Post Bar öppnade 8 november vid Nytorget i samma lokaler som Urban Delis restaurang, saluhall och matvarubutik. Baren kan också nås via egen ingång på Nytorget 4.

    – Vi kommer att servera vin från producenter där de naturliga och hantverksmässiga dryckerna står i centrum. Vi har valt att inte begränsa oss till ett specifikt område i världen utan att snarare välja viner utifrån ledorden hållbart, tillgängligt och gott, säger Jesper Weidlitz, en av grundarna till Urban Deli.

    En del av vinsortimentet serveras på kran. Dryckeslistan inkluderar även hantverksöl, alkoholfria drycker och ett enklare sortiment av sprit och drinkar. Huvudansvarig sommelier är Klara Earlingh.


     

  • KROGNYTT: Från Oaxen till pizza i hemstaden Piteå

    KROGNYTT: Från Oaxen till pizza i hemstaden Piteå

    KROGNYTT PITEÅ: Efter många år på några av världens mest kända krogar flyttade kocken Johan Eriksson hem till Piteå igen. Sedan i april driver han och Lisa Hellmer Kiosken pizza & vin på Pensionatet.

    Egentligen hade han tänkt ta en ordentlig ledighet efter tio år på Oaxen, men då kom erbjudandet om att ta hand om Restaurang Tages i hemstaden Piteå och det kunde han inte tacka nej till. Så träffade han en tjej och det ena ledde till det andra.

    – Det var roliga år på Noma och Oaxen, men i många år brukade jag skoja om att jag en dag ville jag baka pizza. Och nu gör vi det, jag och Lisa Hellmer. Vi var bara ytligt bekanta då hon tog kontakt med mig och frågade om jag ville starta en restaurang på hennes Pensionat. Efter bara några möten bestämde vi oss. Det är jättekul att få lära sig något nytt och det är härligt att arbeta med något opretentiöst, säger Johan Eriksson.


     

  • KROGNYTT: Himlen i ny avslappnad krogkostym

    KROGNYTT: Himlen i ny avslappnad krogkostym

    KROGNYTT STHLM: Restaurang Himlen i gamla skatteskrapan har svidat om med nya matkoncept. Allra längst upp på våning 26 går man från fine dining till mer relaxat ätande.

    Det har gått elva år sedan Himlen först öppnade. Hög tid för förändring, enligt krögaren Niklas Ahlbom. Matsalen har fått en ny bar med och fler platser för ätande gäster. Menyn är bredare och inbjuder till mer flexibla beställningar. Som snacks – boquerones, sedan en uppgraderad burgare, eller varmrätt med tillbehör som sidbeställning. Besticken står ledigt redan på bordet i en vas. Temamässigt är det en crossover mellan Medelhavet och USA.

    – Vi har många rätter som kostar under 200 kronor. Det ska kännas lätt att slinka in och ta hissen upp för en snabb middag likväl som en spontan trerätters, säger Niklas Ahlbom.


     

  • KROGNYTT: Swedish Taste flyttar in under Nordiska Kompaniet

    KROGNYTT: Swedish Taste flyttar in under Nordiska Kompaniet

    KROGNYTT GBG: I nyrenoverade underjordiska valv i NK-huset i Göteborg öppnas snart en matoas i Swedish Taste-gängets regi och den tvåfaldigt olympiske guldmedaljören Magnus Lindström i spetsen.

    Matverksamheten under NK-huset kommer att bestå av flera olika delar och hålla öppet så länge varuhuset är öppet, från klockan tio på morgen till sju på kvällen. Här kommer att finnas allt från produkter tillverkade av Swedish Taste själva samt charkuterier, sallader, skaldjur, fika och ett glas bubbel till affärslunch i matsalen.

    – Det blir som en slags saluhall i mindre format, inget som Söderhallarna i Stockholm, men med mycket av det godaste vi vet, säger Magnus Lindström som håller i verksamheten tillsammans med kollegorna Kristoffer Sandström och Ida Nicander.


     

  • KROGNYTT: Bror-San – koreansk krog med extra kimchi i Visby

    KROGNYTT: Bror-San – koreansk krog med extra kimchi i Visby

    KROGNYTT VISBY: Många sömnlösa nätter och dagdrömmar om kimchi ligger bakom Gotlands senaste restaurangtillskott, Bror-San, med just koreansk inriktning.

    Foto: Emma Hansson

    Det var denna inläggning med fermenterad kål som fick krögaren Robin Ingelse att hitta hem till konceptet.

    – Jag fick en burk med en sådan matkasse man prenumererar på hem och ett recept på bipimbap och även om det var en förenklad variant så väckte det något hos mig. När barnen lagt sig satte jag mig i köket och åt hela kimchiburken med en sked. Och så började googla, säger Robin Ingelse.

    Sedan två veckor tillbaka driver nu Robin restaurang i en lokal, som tidigare inhyst en optiker men som han nu skräddarsytt till Bror-San.


     

  • KROGNYTT: Thomas Sjögren byter finkrog mot pizza

    KROGNYTT: Thomas Sjögren byter finkrog mot pizza

    KROGNYTT GBG: År 2015 blev Thomas Sjögren Årets kock. I helgen vann han Kockarnas Kamp. Och mot slutet av november öppnar han kvarterskrogen Grano i Göteborg tillsammans med lillebror Christoffer och kompisen Andreas Östlund.

    Thomas Sjögren är uppvuxen i byn Granö, strax utanför Umeå. Utan prickar över oet betyder grano dessutom vete på italienska och eftersom fokus kommer att ligga på pizza, kändes namnet givet.

    – Jag startar en krog jag själv vill gå på. Ett bra häng som både är restaurang och kafé.  Vi kommer att hålla öppet hela dagen och bland annat göra juicer och smoothies på dagarna och fokusera på smårätter och pizza på kvällarna. Vi har bara en pizzaugn så den får styra konceptet, säger Thomas Sjögren.


     

  • KROGNYTT: Tjalans tar plats i Sturegallerian

    KROGNYTT: Tjalans tar plats i Sturegallerian

    KROGNYTT STHLM: Stureplansgruppen med krogveteranen Henrik Tjalan i spetsen öppnar baren Tjalans – en trappa upp i Sturegallerian.

    Tjalans, som tar över Grand Escaliers tidigare bardel Esques lokaler, serverar drinkar, vin och öl i en miljö som hämtat inspiration från musikvärlden. Rock, punk och disco är ett genomgående tema i inredningen.


     

  • KROGNYTT: Krog och spritbar på Adam och Albins nya satsning Misshumasshu

    KROGNYTT: Krog och spritbar på Adam och Albins nya satsning Misshumasshu

    KROGNYTT STHLM: I januari 2019 öppnas Misshumasshu i anrika Birger Jarlspassagen i Stockholm. Namnet betyder "blandning" på japanska och det är precis det som blir konceptet, en blandning med inspiration från Tokyo och Stockholm à la Adam Dahlberg och Albin Wessman.

    Just nu pågår renoveringen för fullt av passagen från år 1892 mellan Smålandsgatan och Birger Jarlsgatan. Den rymmer idag allt från krogar, kaféer till kläd- och bijouteributiker. Nu kommer 200 kvadratmeter att fyllas med matgäster i regi av krögarduon Adam Dahlberg och Albin Wessman.

    – Det är ett k-märkt hus så renoveringen är inte helt enkel och har dragit ut på tiden. Men det ska bli oerhört roligt att förhoppningsvis öppna i slutet av januari. Misshumasshu kommer att bli ett mischmasch med inspiration från Stockholm och Tokyo. Det ska bli ett lättillgängligt och livfullt ställe med fantastisk och prisvärd mat, säger Albin Wessman.


     

  • KROGNYTT: Omnipollo öppnar öl- och glasskiosk i Humlegården

    KROGNYTT: Omnipollo öppnar öl- och glasskiosk i Humlegården

    KROGNYTT STHLM: Nu tar Omnipollo hantverksölet ut i parken. Lagom till nästa utserveringssäsongen öppnar Henok Fentie och Karl Grandin sin tredje ölbar – med öl, ölglass och mackor.

    Pizza i Stockholm, sjömat i Göteborg. När Omnipollo nu tar hantverksölet ut i parken är det glass och mackor som ackompanjeras ölet.

    – Vi vill bryta ny mark för hantverksölet och en kiosk i en park känns helt optimalt, förklarar Henok Fentie.

    Det är med andra ord en mer familjevänlig upplevelse som planeras. Kiosken genomgår just nu en estetisk förvandling där den kläs in i grön växtlighet och kioskens tillhörande uteservering ska få en botanisk orangeri-känsla.

    – Sen ser jag framför mig hur vi serverar ett tiotal öl på kran ur en vacker gammal trälåda. Det ska vara mackor i papperspåsar att ta med direkt ut i parken. Och så glass, massor av glass – både för barn och vuxna, beskriver Henok Fentie.


     

  • KROGNYTT: TUGG, Taku-Taku och Tellström på Teatern

    KROGNYTT: TUGG, Taku-Taku och Tellström på Teatern

    KROGNYTT STHLM: Teatern i Ringen centrum på Södermalm presenterar flera nyheter: vegansk fast food och festival med matigt innehåll.

    På gränsen till t-t-tungvrickare för läckergommar – nyligen öppnade Sebastian Schauermanns veganska koncept Taku-Taku i Teatern, som därmed får sitt andra helveganska ställe, i sällskap med Maximillian Lundins The Plant. I november firas Taku-Takus öppning med gästspel: vegokocken Gustav Johanssons ("Jävligt Gott") egna rätt serveras hela månaden.

    Det finns fler anledningar att besöka Teatern i höst när festivalen TUGG går av stapeln den 5-11 november. På menyn står föreläsningar och matinspiration i sällskap med bland andra Richard Tellström, måltidsforskare och etnolog känd från SVT, och Emma Shields, White Guides Rising Star 2018. 


     

White Guide Presentkort