Registrera dig eller logga in här!

 

Som registrerad gäst på White Guide, Guiding guest, kan du läsa hela restaurang- och caférecensioner. Dessutom har du möjlighet att själva bedöma och lämna egna recensioner.

White Guide

WHITE GUIDE: Sveriges bästa offentliga mat för de äldsta och yngsta prisad

WHITE GUIDE: Sveriges bästa offentliga mat för de äldsta och yngsta prisad
20 sep 2017

WHITE GUIDE JUNIOR/SENIOR: För femte gången utsågs Sveriges bästa offentliga mat på förskolor, skolor och seniorboenden. I tretton olika kategorier prisades olika enheter, kockar och personer som lyfter den offentliga gastronomin. 

Av drygt 200 testade förskolor, skolor och och seniorboenden har nu landets bästa offentliga matupplevelser korats – från Vellinge i Söder, till Luleå i norr. 

Det blev en fullspäckad galadag med mingellunch, föreläsningar, seminarier och middag. Under ledning av av Tina Nordström och Lisa Lemke på Eriksbergshallen i Göteborg stod det sent tisdag kväll klart att Årets Skolrestaurang är Nannaskolan i Uppsala, Årets Bästa Föreskolekök är Tunavallens Förskola i Eskilstuna och att den bästa seniormaten finns på Vardaga Silverpark i Täby utan för Stockholm.

Här är vinnarna i samtliga 13 kategorier med juryns motiveringar:

  • Årets Skolrestaurang: Nannaskolan, Uppsala

”Ett vinnande exempel på hur samarbetet mellan anställda på alla nivåer, från politiker till pedagoger via kockar och rektorer, visar sig direkt på elevernas tallrikar.”

  • Årets Klimatkök: Tullängsgymnasiet, Örebro

”För att man medvetet, långsiktigt och seriöst satsar på hållbara måltider och aldrig, aldrig, aldrig tvekar att byta ut sämre livsmedel mot bättre i jakten på perfektion. Ni är ett föredöme!”

  • Årets Skolkock: Rasmus Dahl, S:t Petri Skola, Malmö

”För att du i en trist källarlokal har skapat en värld av musik, underbar mat och pedagogik som når fram till den sömnigaste gymnasieelev. Grattis, du är ljuset i källarmörkret och en oerhört värdig vinnare!”

  • Årets Hållbara Offentliga Restaurang: Herrestorpskolan, Vellinge

”Hög kompetens, sprudlande kreativitet och stor lyhördhet gör denna skolrestaurang till den hållbaraste i landet.”

  • Årets Gastronomiska Rektor: Tove Thyni, Herrestorpskolan, Vellinge

”För din outsinliga energi och sällsynta förmåga att samarbeta med alla från politiker till kockar, pedagoger och föräldrar – samt små och stora barn. Du är ett föredöme för Sveriges rektorer och förskolechefer!”

  • Årets Måltidschef: Madelene Lagerlöf, Örebro

”För att du behärskar varje aspekt av hur man bygger goda, offentliga måltider – från nöjda medarbetare till KRAV-certifieringar, via arbetsmarknadsåtgärder och måltider för döva. En bitvis problemtyngd kommun behöver en riktigt tung måltidschef, och det är du!”

  • Årets Hållbara Skolmatskommun: Karlstad

”För en aldrig sinande energi, ett stort fokus, en hög ambitionsnivå och en gigantisk portion jävlar anamma.”

  • Årets Förskolekök: Tunavallens förskola, Eskilstuna

”För att ni med fantastisk mat och exemplarisk pedagogik bjuder de minsta matgästerna på en gastronomisk äventyrsresa i förstaklasskupén – dag efter dag.”

  • Årets Förskolekock: Miljana Vulovic, Hamiltons förskola, Helsingborg


”För att du med kärlek, fantasirikedom och stor yrkesskicklighet ägnar dina dagar åt att fostra matsmarta barn. En bättre förebild för landets förskolekockar går knappast att hitta!”

  • Årets Seniormåltid: Vardaga Silverpark, Täby

”Här är alla bitar på plats: stämningen, smaken, näringen, det visuella, miljön och omsorgen. Och trots att arbetet redan är på topp jobbar både köks- och boendechefen ständigt mot ännu högre mål. Detta med kunskap, värme och engagemang.”

  • Årets Seniorkock: Ingela Brännehed, Tubberödshus äldreboende, Tjörn

”För att du visar dina matgäster sann respekt och tar dig tid att lyssna till deras berättelser. Men också för att du tar till vara dessa erfarenheter, för att sedan omsätta dem i gudomliga maträtter som väcker minnen och känslor till liv.”

  • Årets Boendechef: Nicola Youngman, Vilhelms Gård vård- och omsorgsboende, Knivsta

”För att du har järnkoll på det stora – strukturen, rutinerna, samarbetena. Men också för att du på allvar förstår vad ett varmt bemötande och barndomens dofter kan betyda för en gammal människa.”

  • Årets Stjärna: Jenny Christoffersson Jönsson, Hylliehemmet, Malmö

”För att du skänker lycka åt dina seniorer med fantastiska matkreationer, men också för din strävan att via sociala medier lysa upp gastronomins mest undanskymda hörn.”
 
Läs mer på whiteguidejunior.com där även boken kan beställas.
 

 

Mer från förstasidan

  • KROGNYTT: Vinbarens nya syskon – franska Isabelle

    KROGNYTT: Vinbarens nya syskon – franska Isabelle

    KROGNYTT GBG: Juan Font har blivit ett välbesökt vattenhål på bakgatan till Avenyn. Nu öppnar ägarna en ny restaurang ett par dörrar ner, där man vill vrida fokus från spanskt och vin till franskt och mat.

    Sedan vinbaren Juan Font öppnade har den blivit så pass populär att gänget bakom etablerar sig på samma gata för att öka tillgängligheten.

    – Det är en bra gata att verka på – det är centralt men det är inte på Avenyn. Folk kommer gärna dit. Sedan ser vi en praktisk fördel med närheten mellan de två ställena. Vi vill ju gärna att våra gäster ska kunna dricka vin på Juan Font och äta på Isabelle under samma kväll, säger Mattias Wennberg som är en av ägarna.

    Medan Juan Font har fått en spansk inramning ska nya Isabelle fokusera på fransk dryck och mat, men med skandinaviska inslag. Det blir franska specialiteter som moules och boeuf bourguignon, men också skaldjur från vattnen runt Göteborg.


     

  • White PAPER: Köttets lustar

    White PAPER: Köttets lustar

    WHITE PAPER #4: Processat växtprotein från andra sidan jorden hellre än ett rådjur skjutet runt knuten? När det gäller att äta kött styrs diskussionerna ofta av känslor. Men ytterst sett kanske frågan handlar mindre om djuren och mer om oss själva. Vad är egentligen människans plats i naturen? Utanför den eller mitt i?

    Text: Ann Helene Meyer von Bremen
    Publicerat i White PAPER #4 2017

    DET BLEV EN NYHET NÄR MILJÖPARTIETS Gustaf Fridolin på en direkt fråga berättade att han åt kött fyra-fem gånger i veckan. Lite senare under hösten sa Stefan Löfven i en partiledardebatt att han numera äter mindre kött och nye moderatledaren Ulf Kristersson har även han fått redogöra för sitt köttätande. Köttfrågan verkar ha utvecklats till en lika obligatorisk, moralisk och känslig fråga som drogfrågan är för amerikanska politiker.


     

  • White PAPER #4 2017 – i handeln nu!

    WHITE PAPER: I det nya numret spelar känslorna fritt över hela registret. Vi häpnar över grönsakernas problemlösarförmåga, bubblar med en champagne-schaman och ger oss på en av de mest laddade matfrågorna av alla: köttets vara eller icke vara. Vi pratar om livet på landet med Sloveniens toppkock Ana Roš, funderar över varför vi är så avogt inställda till insekter på gaffeln och spanar som vanligt in krogläget – där Göteborg leder nyöppningsligan.

    SKRYT, MYTER OCH NOSTALGI. Matkänslor genom historien.
    LÄGET? Fullt ös i Göteborg.
    NYTESTAT. Frantzén rebooted.
    FEM MINUTER… med Norbert Niederkofler som driver trestjärniga krogen St. Hubertus i italienska Alperna.
    KÖTT. Att äta eller inte äta, det är frågan.
    MYS ELLER RYS? Inredningen på krogen betyder mer än du tror.
    SCHAMANEN I CHAMPAGNE. Glöm naturvin, nu handlar det om "bioenergier".
    KORSIKA. Bland kastanjer, grisar och vilda örter.
    LUKTSINNET. Med direktkoppling till känslorna.
    AVERSIONER. Varför kastar vi oss inte över insektsbuffén?
    MEDVETNA GRÖNSAKER. Smartare än du tror.

    Läs chefredaktör Lena Ilkjaers ledare HÄR. 
    Prenumerera? Det gör du HÄR.


     

  • De kan bli Årets Smakutvecklare 2018

    De kan bli Årets Smakutvecklare 2018

    WHITE GUIDE: Den 5 mars är det återigen dags att dela ut priser till restaurangbranschen. På White Guide-galan prisas de som presterat bäst under året – men inte bara på restauranggolvet. Sedan fyra år delas också ett pris ut till leverantörer till livsmedelsbutikerna, i form av utmärkelsen ”Årets smakutvecklare i livsmedelsbranschen”.

    Priset delas ut av White Guide i samarbete med Livsmedelsföretagen och utmärkelsen premierar en producent som presterat en viktig innovation vad gäller smak och upplevd kvalitet under året. De nominerade är:


     

  • 160 restauranger listas i nya White Guide Baltics

    160 restauranger listas i nya White Guide Baltics

    WHITE GUIDE BALTICS:  Två tidigare år har White Guide listat ”Best of the Baltics” i White Guide Nordic. I år hade guiden en egen lansering.

    Aldrig har det varit godare att besöka Baltikum. Det konstaterades i veckan när White Guide Baltics 2018 presenterades i Tallinn. Guiden som tidigare innehöll 60 restauranger har i år växt med ytterligare 100.

    – När det gäller gastronomin går den baltiska regionen genom en mycket dynamisk fas nu. Utvecklingen började tidigare i Estland men Lettland och i Litauen kommer starkt, berättar Aivar Hansan, utgivare av White Guide i Baltikum.


     

  • NYTESTAT: Tong, Stockholm

    NYTESTAT: Tong, Stockholm

    NYTESTAT: Det svänger om kinakäket på Söder

    Denna publicering ligger för nära lanseringen av White Guide 2018, varför vi inte avslöjar klass och poäng här.

    Låter kinakäk i kombination med cool miljö och umgänge med hög svansföring som en udda grej? Det är en gammal beprövad kombo. En av de senaste årens hetaste adresser för såväl mat som flirt är Ho Lee Fook i Hong Kong. Och i över ett decennium har Hakkassan i London mixat kantonesiskt käk på mycket hög nivå, sofistikerad miljö med drag av mellankrigstidens opiumhålor och kul publik. Hos Mr. Chow i samma stad lärde sig Mick Jagger uppskatta nudlar och sötsura smakbrytningar redan på 60-talet. Londonkrogarna är numera kedjor med avläggare på flera håll i världen.

    Men även Stockholm har haft omtalade kineser. Berns salonger shanghajades till stans trendigaste ställe redan på 40-talet. Och under några år var publiken från mode- och musiksvängen lika het som det utomordentliga sichuanesiska köket på Erik Videgårds legendariska Halv Trappa plus Gård.


     

  • Geranium är Danmarks bästa restaurang

    Geranium är Danmarks bästa restaurang

    WHITE GUIDE DANMARK: Geranium i toppen när White Guide Danmark listar landets 125 bästa restauranger. White Guide Danmark 2018 är här.

    För en kulinarisk helhetsupplevelse i världsklass prisas Geranium som Danmarks bästa restaurang. Totalt delades 15 priser ut när White Guide Danmark 2018 lanserades i Köpenhamn tidigare i veckan. Precis som i den svenska guiden återbesöks samtliga restauranger varje år och ges nya recensioner och poäng. 

    – Det har varit otroligt tätt i toppen i år. Bland de bästa restaurangerna är det väldigt små marginaler som skiljer nummer ett och två på listan matmässigt. Den täta poängställningen bland de bästa av landets krogar visar mer än tydligt att den danska restaurangscenen är mer levande än någonsin medan den generella nivån bara fortsätter uppåt, vilket gynnar både gastronomi-entusiasterna på hemmaplan och hitresta som enkom gästar Danmark för att njuta av den sublima gastronomi vi har att bjuda på, säger Jacob Lövenlund, redaktör för White Guide Denmark.

    Mer info samt årets alla vinnare hittar du på whiteguide.dk

    Köp ditt exemplar av White Guide Danmark HÄR eller direkt i vår app.


     

  • White PAPER: Smaken av en plats

    White PAPER: Smaken av en plats

    WHITE GUIDE: Temat för detta nummer av White PAPER är det svårgreppbara men ändå användbara begreppet terroir. Ann-Helen Meyer von Bremen har lämnat vinmarkerna därhän och gett sig ut på jakt efter svensk terroir – och landade på en färgglad veteåker i Västergötland.

    Text och foto: Ann Helene Meyer von Bremen
    Publicerat i White PAPER #3 2017

    OM KANSKE TIO ÅR kommer det på några fält utanför Trollhättan växa ett vete som har präglats helt av platsens geografiska förutsättningar och av den lokala kulturen. Anders Lunneryd kallar det för evolutionsvete, men kanske är det rentav terroir-vete?
          Säg terroir till en människa som inte har maten som arbete eller brinnande intresse och du kommer med stor sannolikhet få en frågande blick till svar. Terroir är ett diffust begrepp. Det halkar runt som en ljummen smörklick i en tid när matkunskap har förvandlats till storytelling.
          En av mina första upplevelser av begreppet terroir i Sverige var när en butik i Östermalmshallen lanserade sitt ”Guldkött”, kanske det första riktiga svenska kvalitetsköttet – och helt klart det dyraste. Det kostade då runt 800 kronor kilot och hade hängt åtta veckor.


     

  • NYTESTAT: Kockeriet, Malmö

    NYTESTAT: Kockeriet, Malmö

    NYTESTAT: Hjärtlig finkrog utan vita dukar

    MYCKET GOD KLASS

    Tareq Taylor är Malmös mesta, och sedan länge även internationellt kända, tv-kock. Hans krog Kockeriet, belägen ett stenkast från Malmö centralstation, har på några få år utvecklats från populärt lunchtillhåll och matstudio till att så småningom också bli avslappnad middagsrestaurang med bar.

    Med en uttalad ambition att nu uppgradera sig genom klassiskt matsalsarbete, vin i fokus och ett utökat samspel med gästerna, följer en ofrånkomlig risk att slå över till det pretentiösa och formella. Och visst känns det inte hippt när man kliver in genom ytterdörren i det gamla spannmålsmagasinet, men inte heller ohippt. Det är det där tredje så eftersträvansvärda som inte riktigt går att ta på.
           Under kopparvärmelamporna arbetar kockarna för öppen ridå. De ljusa träborden har dukats sparsamt, över stolsryggarna hänger fårskinn här och var. Takbjälkarna är av det slag man önskar att man någon gång kommer att ha hemma. På en mycket patinerad serveringsvagn står den högsta ostkupan vi sett och toalettväggarna har dekorerats med frasiga och intensivt doftande liljor – det är maxat och sobert på samma gång.


     

  • NYTESTAT: Boo Natur, Örebro

    NYTESTAT: Boo Natur, Örebro

    NYTESTAT: Toklokal mat i absolut säsong

    MYCKET GOD KLASS

    Det är inte varje decennium det öppnar en restaurang i Närke med målsättningen att få en stjärna i Guide Michelin. Men det är vad Joe Devine med meriter från bland annat Frantzén/Lindeberg föresatt sig. Det gör oss såklart nyfikna. Vi siktar på Boo Slott och åker längs allt mindre vägar i sydöstraste delarna av landskapet. När både vi och gps:en på riktigt undrar om det här verkligen kan stämma öppnar sig skogen. Pampiga, mörkrosa Boo Slott tornar upp sig och i det lilla nyputsade huset intill finns krogen. I huset, som tidigare rymde arbetarbostäder finns nu plats för 23 matgäster och några i baren. Tolv serveringar utlovas, med mestadels råvaror från ägorna, odlare i grannskapet och örter ärligt stulna från slottsträdgården. Matsalen är vitputsad och varmt naturlig med ljusa träslag. Slottsfrun arbetar som stylist och har nog ett finger med i de vackra bordsdekorationerna med sädesax och fasanfjädrar.


     

White Guide Presentkort