Registrera dig eller logga in här!

 

Som registrerad gäst på White Guide, Guiding guest, kan du läsa hela restaurang- och caférecensioner. Dessutom har du möjlighet att själva bedöma och lämna egna recensioner.

White Guide

Ur White Guide  2019:

Fäviken Magasinet

1. Internationell mästarklass
Chambre separéeParkeringUteserveringÖvernattningsmöjligheterVinterkrogMedlem i Visita – Svensk BesöksnäringAmerican Express-ansluten
Fäviken Magasinet

Tillbaka till framtiden

Att ljudet från den tiohövdade köksstabens tunga Blundstones är en del av den uttänkta ljudkulissen går inte att ta miste på då de dundrar upp för den branta logtrappan balanserandes sina tunga skärbrädor med rätt efter rätt. Ihop med den städse mollstämda folklåt som felas fram ur högtalarna, lirar det perfekt med logens nakna timmerväggar och bjälkar, med nån hängande enstaka lufttorkande lammskånk här och en öring där. Men Magnus Nilssons världsberömda setting är inte så vemodig som den låter, för människorna han omger sig med här är noga utvalda utifrån var och ens medfödda talang för gastronomi – och för att möta oss gäster. Tonen är glad och vänlig och bjuder in till dialog med den som har något att fråga. Som ifall det går att få påtår på den eleganta rönnbärsnegronin till exempel, som erbjuds så snart man på ett närmast överväldigande sätt hälsats välkommen – vid bilen, i farstun och i stugloungen. Det ska sägas på en gång, den som har förmånen att återkomma till Fäviken möter aldrig en helt ny meny. Redan i svärmen av skenbart enkla amuser hittas flera kompisar från förr, varav samtliga ger garanterade historieätarassociationer. Det är mältad kål och ättiksprayat linknäcke, det är svampmycelbuljong och det är en kula flottyrkokt grishuvud på värmd stenkista. Inte sällan handlar det i högre grad om konserveringsteknik än om matlagning. Som när renset från fjolårets abborrnapp jästs till ett garum som blandats med det smör som pressas till oblater och får toppa årets abborre, serverad i det vatten den släppt under ångningen – sältan är nästan obefintlig, men den murriga umamin i smöret desto mer högljudd. När köksmästare Karlsson (i Nilssons tidvisa bortavaro) med ett handklapp äskar tystnad bland de runt 20 gästerna (i allt från cocktailklänning till kofta) är det läge att skärpa sig. Och smaklökarna. Den tuggigt seniga karga 60-åriga islandsmusslan i sitt lilla lingonvattenbad blir man faktiskt nästan rädd för. Ja råvaror och smaker slår an en sträng i ens forntida och delvis med rätta förträngda jag. Att få en stunds pausvila i armarna på en mjuk lupingratäng på tofu, eller i sällskap av ett milt, spätt, löst knutet spetskålshuvud med den sötma som bara en frostnatt eller två kan ge, är rena himmelriket. Presentationen av huvudnumret – på mossbolster: en kotlettrad vars storlek själve Obelix skulle baxna inför – är ganska snäll den också, när den väl skurits upp. Med frimärksstora bitar revbensfett à part och en liten klick umami i kvadrat i form av Nilssons famösa fermenterade tasty paste på köttfond och rotfrukter. Fast just när man andats ut kommer grisleverpastejen som en riktig käftsmäll. Nej, man somnar inte vid bordet här. Serveringspersonalen (lika många som kockarna) riktigt flyter fram över tiljorna i en balett med stora tempoväxlingar – släntrandes, i 10 km/h och blickstilla halt – i en koreografi nogsamt kontrollerad av slicka front of house-managern Hatim Zubair. ”Yes of course, silly question to a Swede”, svarar en av de yngsta i hans team då valet fallit på kaffe istället för infusion. Dessförinnan har trion Embleton, Robinson och Zubair styrt över det som hamnar i glasen. De har naturligtvis ett styvt jobb med att para mat med dryck. Och de lyckas väldigt bra. Från en inledande husets mjöd, över finstämd manzanilla och krallig brunello till den avslutande sydafrikanska sötsaken från Klein Constantia. Paketet stöttar klockrent den emblematiska gastronomin men innehållet är intressant som solitärer, inte minst de som producerats i krokarna eller huset. Friandiseparaden bjuder märgpudding à la Cajsa W, surisar på rotfrukter, sockerdragérade frön på mynta, koriander och senap. Och på ankägglikör, snus (fait maison förstås), cigarr med tillhörande virkad mössa för maxad miljötopp i tipin med eldkorg utanför. Bland annat. Och vad gör väl det att nästan allt figurerat på insta tusen gånger innan. Att se och uppleva Fäviken live är fortfarande verkligen nåt i hästväg. Påtår på den där negronin? It goes without saying.

Hitta hit

63.435309613.2931691

Guiding Guests

klassificering
White Guide Presentkort Stockholm Gas iZettle

Sidan har flyttat

Se innehållet på vår nya hemsida.
eller vänta kvar så skickas du vidare..